reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Witaj Kala, jesli musisz cos wziac to najbezpieczniejszym srodkiem jest paracetamol.
Przykro z powodu polskich lekarzy, osobiscie nie mam doswiadczen.

reklama
W pierwszym trymestrze ciąży najlepiej nie brać żadnych tabletek przeciwbólowych, w tym okresie najbardziej oddziałują na płód. W tym także niegdyś uważany za bezpieczny - paracetamol. Jeśli masz mocne bóle, najlepiej skonsultuj je z lekarzem i leki bierz, w naprawdę poważnych momentach.
Pamiętaj, że aspiryna rozrzedza krew, co w ciąży nie jest zbyt wskazane.

Nie zazylam nic a dzis juz jest cale szczescie lepiej :)
A czy orientuje sie ktoras z Was ile bedzie kosztowac taka wizyta prywatnie u dr Dinhof? Zastanawiamy sie z narzeczonym czy nie isc te pare razy wlasnie prywatnie zanim bedzie dalo sie zapisac na krankenkasse :)

Nie wiem ile u Dinhof, Miechowiecki kasuje 90€, ale znajoma raz mi mówiła, że prywatna wizyta ciężarnej u ginekologa kosztuje 70€, nie wiem ile w tym prawdy. W sensie ogólnie u gina, nie tylko u Miechowieckiego :)

A kiedy diostaje sie ta ksiazeczke Mutter Kind Pass?
Na drugiej wizycie u lekarza czy kiedy?
RObilam badania i dzis odebralam wyniki, bardzo sie ciesze bo sa perfekt :))
Na skierowaniu pisalo tez "MKP" wiec myslalam ze dostane ksiazeczke razem z badaniami :p :p a tu jednak nie :p

Tak, ja książeczkę dostałam na drugiej wizycie, to był 7/8 tydzień ciąży.
Jeszcze tak co do tych prywatnych wizyt dopóki nie będzie można iść na kasę chorych, za dużo to ich nie będzie, bo generalnie takich obowiązkowych wizyt jest tylko 5, Miechowiecki się tego bardzo skrupulatnie trzymał i przez całą ciążę byłam u niego 5 razy (6 licząc wizytę prywatną stwierdzającą ciążę, ale tego nawet nie mam w MKP wpisane). Może u innych lekarzy chodzi się częściej. Jedna mama tu z forum u swojego gina miała opcję dokupienia wizyt, płaciła chyba 150€ za taki pakiet kilku wizyt i wtedy były częstsze. Dodatkowo można też zrobić badanie Nackenfaltenmessug do 12. tc, to jest badanie przezierności karkowej. Miechowiecki tego nie robi, więc byłam prywatnie u innego lekarza, nie wiem jak u Dinhof. Potem jakoś do 22 tc można zrobić Organscreening, coś jak badanie połówkowe w Pl, też robiłam prywatnie, ale w Polsce. Te dwa badania nie są obowiązkowe. Poinformował Cię lekarz, że do 14 tc ciąży musisz już wybrać szpital i się w nim zameldować? W niektórych nawet już do 12 tc trzeba. Ze swoiej strony bardzo polecam Göttlicher Heiland w 17. Bezirku. Bardzo dużo Polek rodzi w Wilhelminenspital w 16. Bezirku, bo jest tam bardzo dużo polskich położnych.

Ja miałam na początku taka lekarze w Polsce ze wszystkie te badania o których mówi Vixen u niej były obowiązkowe. Co do doktor dinhof z tego co wiem jest ginekologiem specjalizującym się wadami serca u maluszków w razie jakiś innych problemów konsultuje się z jakimś profesorem ale nie pamiętam nazwiska. Ja rodziłam w wilheminenspital i polecam:-) ja się tam meldowalam chyba 22 tygodniu albo później tam wszystkich przyjmują. Kiedyś właśnie doktor dinhof tam pracowała ale zrobiła jakieś dodatkowe szkoły i w akh jest chyba teraz ale jest tam bardzo lubiana i można ją tam nie raz spotkać na korytarzu jak przychodzi w odwiedziny. Zwiedzanie porodowki w wilheminenspital jest we wtorki o 14 chyba ze coś się zmieniło ale nie sądzę...

Dziewczyny tak się zastanawiam bo moja mała skończyła 7 miesięcy nie długo kończy 8 a nie przyszło mi jeszcze wezwanie z wgkk żeby donieść te pieczątki... Ile miały wasze maluchy kiedy wam to przyszło? wiem ze to do 9 miesiąca można donieść...

reklama
gabi89 zalezy, ktory wariant wybralas. ja wybralam ten najdluzszy i nie dostalam zadnego wezwania. a "pieczatki" zanioslam sama przed roczkiem synka. z tylu, lub przodu w MKP masz info, do kiedy masz to zrobic, jesli wybralas wariant 2,5 roku to nawet do 1,5 roku dziecka mozesz je dostarczyc...

k-a-l-a ja MKP dostalam w 5 tygodniu ciazy, zapisalam sie do szpitala juz w 9 tygodniu. i mialam wykupiony dodatkowy pakiet badan, o ktorym wspominala vixen, placilam 140 euro, juz nie pamietam jakie to byly, ale wizyty mialam co 3 tygodnie przez cala ciaze.

Do góry