reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
kapelutek -Gratulacje dzidziusia:-)!!! u nas tez nie planowana cesarka,jednak po wielu trudach była to koniecznosc.

Dziewczyny mam takie pytanie do tych które często podróżują do Pl. Jestem teraz przy zmianie nosidełka na fotelik i kompletnie nie wiem co wybrac?? Tyle tego.. chodzi mi o to zeby przede wszystkim był wygodny na dłuzsze trasy,zeby jak najbardziej rozkładal sie do spania i dobrze przytrzymywał głowkę .Moze macie jakies propozycje;-) ????

Mamami moim typem póki co jest Recaro Young Sport, mam dwie koleżanki, które go mają i bardzo chwalą. Jest od 9-36 kg, więc posłuży już praktycznie do końca. Chętnie poczytam też opinie o innych fotelikach :)

Czesc dziewczyny potrzebuje porady ... ile czeka się na mieszkanie z urzędu jako rodzina tzn maz zona i malutkie dziecko....pozdrawiam

Schumcia chodzi o Gemeinde? A jesteście już zapisani? Warunek min 2 lata meldunku na jednym adresie. Czas oczekiwania długi, nawet 2-3 lata.

Hej :) maz 3 lata zameldowany ja niestety będę od czerwca z nim zameldowana ; i co teraz ? a jest cos takiego ze ktoś ma mieszkanie gemeinde i chce odstapic ? to jak to wtedy wygląda?

Wtedy mógłby chyba tylko on wystąpić o mieszkanie gemeinde, ja kiedyś byłam pytać, to cała rodzina musi mieć meldunek dwa lata. Jak ktoś chce odstąpić to z reguły życzy sobie Ablöse np za kuchnię, bo wyremontował, ceny różnie, kilka, kilkanaście tys €. Jednak żeby odkupić mieszkanie Gemeinde i tak trzeba być na liście oczekujących, nie da się tego obejść.
Możecie też pomyśleć o mieszkaniu Genossenshaft, można się zapisać na projekt (czyli mieszkanie nówka, do odbioru np w przyszłym roku), to są mieszkania z niskim wkładem własnym. Ten wkład to też rożnie, zależy czy mieszkanie z poźniejszą opcją wykupu czy nie. Znajoma bez opcji wykupu płaciła 5 tys €, ale jak oglądam ogłoszenia to wkład nawet 20-30 tys €. Można wtedy wziąć kredyt od miasta na 1%. Teraz już ciężko na projekt się zapisać, jest multum chętnych, ale możecie spróbować. Można też odkupić od kogoś Genossenschaft, ale wtedy wiadomo, raz, że trzeba zapłacić do spółdzielni, a dwa że taka osoba też chce coś dla siebie.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry