reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Hej dziewczyny pytanko nie wiecie czy da się kupić tu takie chrupki kukurydziane takie jak w Polsce?:-)

reklama
Gabi na pewno znajdziesz w Merkur i Denn´s. polecam rowniez Hirsebällchen w Hofer i Spar.

Czesc dziewczyny :)
jestem tutaj nowa :) przeczytalam wybiorczo parenascie stron watku i chcialam poradzic sie bardziej doswiadczonych .
Mam 22 lata, i jestem w 6 tygodniu ciazy .
Bylam juz z ta sprawa u swojego ginekologa - miechowieckiego. Szczerze mowiac jestem zawiedziona ta wizyta... Albo moze panikuje i przesadzam, tutaj prosze o porady.
Po pierwsze lekarz w ogole nie zapytal jakie mam objawy ciazy, czy cos ze mna nie tak , czy mam mdlosci lub wymioty, czy mam bole, ZERO PORAD I ZALECEN, jak mam sie odzywiac, jak sie ze soba obchodic- czy moge cwiczyc na silowni, czy moge uprawiac inne sporty , no kompletnie NIC! Jedynie co to zbadal mnie i zrobil cytologie.
Gdy zapytalam jak wyglada sprawa z praca, poniewaz pracuje ciezko fizycznie - podnosze ciezkie kartony i inne rzeczy , powiedzial "to nic, normalnie pracowac" (doslowny cytat) .
Lekarka rodzinna u ktorej bylam (poniewaz dopadla mnie grypa na poczatku ciazy) powiedziala ze w pierwszych tygodniach ciazy absolutnie trzeba na siebie uwazac, poniewaz zachodza jakies bardzo wazne procesy organogenezy i kazdy czynnik szkodliwy moze zaburzyc te procesy. Powiedziala tez ze pierwsze co na wizycie u ginekologa powinnam dostac zaswiadczenie do pracy ze jestem w ciazy, i pracodawca bedzie musial stworzyc mi warunki nie zagrazajace zdrowiu (np. mozliwosc siedzenia przy maszynie itp) , lub zmienic stanowisko na inne, a jesli nie ma takiej mozliwosci to zwolnienie lekarskie na jakis czas.
Miechowiecki nic o tym nawet nie wspomnial, oczekiwalam wiekszej troski od lekarza, bo to moja pierwsza ciaza i boje sie bardzo o dzidziusia i jego zdrowie...
Co WY o tym sadzicie dziewczyny? zmieniac lekarza na innego??
Z gory dziekuje za odpowiedzi :))

Gabi89 ja kupuję chrupki kukurydziane małemu w dm i w bipie, z hipp'a, chyba, że pytasz dla siebie :)

k-a-l-a witamy! Powiem tak, Miechowiecki prowadził mi ciążę i nigdy więcej. Jak masz możliwość to zmień. Niedaleko Miechowieckiego przyjmuje dr Dinhof. To Austryjaczka, jeśli nie znasz niemieckiego to ona mówi też po angielsku. Jest bardzo sympatyczna, sama o wszystko pyta, a u Miechowieckiego trzeba się prosić. O zaświadczenie do pracy poproś w recepcji, bo on i tak tego nie wypełnia. U mnie ciąża u niego wyglądała tak, że i tak w Polsce chodziłam prywatnie, bo u niego usg na którym nic nie widać, zdjęć nie daje, konkretów też żadnych nie mówi, przez całą ciążę ani jeden raz nie miałam badania ginekologicznego czy np szyjka się nie skraca itd. Moja znajoma chodziła do niego z ciążą, twierdził, że wszystko jest ok, jedno dziecko, a na drugi dzień wylądowała w szpitalu i poroniła bliźniaki... Ja osobiście go nie polecam.

Vixen 89 dla małej mi raczej nie wskazane :p
Kala mi ciążę prowadziła ta pani doktor:-) poszłam do niej z polecenia położnej polki :-) ale u mnie to inna historia była więc nie orientuje się w temacie ciąża- praca :-) ja nie mówię po niemiecku a do niej zawsze chodziłam z kimś :-)

k-a-l-a powiem tylko tyle - polskich lekarzy za granicą najlepiej jest omijać. Przykre, ale większość z nich nie traktuje dobrze rodaków.

Wielkie dzieki dziewczyny za tak szybki odzew!
W takim razie rzeczywiscie zmienie Miechowieckiego. Mowie dobrze po angielsku wiec nie bedzie problemu :)
A czy to mozna tak po prostu przejsc od lekarza do lekarza? po prostu isc na wizyte i to wszystko czy jakies formalnosci trzeba zalatwiac?

I jeszcze jedno pytanko , banalne co prawda ale jednak - czy mozna zazywac jakies leki na bol glowy podczas ciazy? Moze aspiryna ? Nie mam pojecia, dzis caly dzien strasznie boli mnie glowa i mecze sie z bolem bo nie chce nic zazywac zeby przypadkiem nie zaszkodzilo dzidziusiowi, ale moze znacie jakies sposoby? (wiem wiem troche przewrazliwiona jestem :-p )

reklama
Można zmienić lekarza danej specjalności raz na kwartał, czyli do nowego ginekologa będziesz mogła iść na kasę chorych dopiero pierwszego lipca, no chyba, że pójdziesz prywatnie i zapłacisz. Masz już założony Mutter Kind Pass? Taka żółta książeczka, tam będą wszystkie informacje o przebiegu ciąży, więc myślę, że to nie będzie problem zmienić lekarza. Dużo kobiet przenosi się z Polski tu w trakcie ciąży i problemu nie ma :) Ja dopiero po ciąży znieniłam na Dinhof i po prostu umówiłam się na wizytę.

Co do leków na ból głowy nie pomogę, nic nie brałam w ciązy z tych samych obaw co Ty :p

Do góry