reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

reklama
Dziewczyny mam pytanie odnosnie badan w 1 tyg zycia dziecka. Bylam u lekarza ale on nie zrobil usg bioderek a dopiero dzis dowiedzialam sie ze taki powinno byc jak bylam na kolejnej wizycie (u innego lekarza) obawiam sie czy nie bedzie problemow przez brak tego badania. pieczatke w mkp w 1 tyg. mam ze szpitala tyko brak tego usg.

Maryńka a więc masz teraz nowy model, tylko się cieszyć :-p
Vixen i bierzesz wtedy Filipa ze sobą do przedszkola, tak? My jeszcze nie mamy ząbków, więc jeszcze wszystko przed nami.
Miło, że piszecie!
Klar84 przeglądam swój MuKIPass i kurczę nie wiem jak to jest, bo oczywiście nie mam już tych stron z pieczątkami z tego okresu. Bo właśnie te strony będziesz musiała przekazać Krankenkasse i na tej podstawie oni orzekną czy należy Ci się pełne Kinderbetreungsgeld czy też nie. Ale swoją drogą dziwne jest to że lekarz nie wykonał usg bioderek, to przecież bardzo ważne badanie... Dla pewności, że się dobrze zrozumiałyśmy: stronę 36 masz pustą? Bo obowiązkowe badania bioderek są w 1 tyg a potem między 6 i 8.

Mokito tak, w zasadzie to Filip idzie do przedszkola już od września, a ja niby wracam pod koniec listopada, ale będę pytać pracodawcę czy byłaby możliwość abym wróciła na początku października. KGB będę dostawać do sierpnia (wybrałam wariant 15+3), a wygląda na to, że pracodawca doliczył mi jeszcze te 3 miesiące.

klar84 niestety nie wszyscy pediatrzy robią usg bioderek, bo nie wszyscy mają sprzęt, wtedy na badanie bioderek trzeba iść do ortopedy... Jeśli chodzi o pieczątki to z tyłu na tych stronach które potem oddaje się do kk to w miejscu badania w pierwszym tyg mam tylko pieczątkę ze szpitala, tak jak Ty, a ta z badania bioderek jest w środku MKP, to może się nie doczepią

Vixen fajnie a powiedz doliczyl Ci te 3 miesiace tak po prostu? Bo cos mi sie kojarzy ze jest ten dluzszy wariant jak sie dzielisz Karenz z Tata dziecka? Ale moze jestem w bledzie.. ja juz nic nie wiem :D

Mokito tak, doliczył mi tak po prostu. Spytał (mailowo) jaki wariant wybieram, napisałam, że 15+3 i dostałam maila z datą mojego powrotu do pracy. Fajnie i nie fajnie, bo przez te trzy miesiące nie będę już dostawała pieniędzy, dlatego będę pytać o możliwość wcześniejszego powrotu, mój mąż nie idzie na karenz :)

Tego nie wiem, ale z tego co mi tutaj dziewczyny wyjaśniły, to kgb nie ma nic wspólnego z Karenz i w domu można sobie siedzieć dłużej, może myślał, że chcę dłużej z dzieckiem w domu zostać... No nic, nawet jak nie będę mogła wcześniej wrócić, to i tak damy radę, najważniejsze, że w ogóle jest gdzie wracać :) Dobranoc!

reklama
strone 36 mam pusta ale za 2 tyg mam termin zrobie juz to usg miedzy 6 a 8 tyg. na 33 stronie jest usg w 1 tyg. i tu nie mam wypelnionej strony ani pieczatki lekarza jest tylko jakis stempel na srodku "pulsoxymetriescrening" i jakies liczby juz dlugopisem ale to chyba jakies inne pomiary nie wiem co to.

Do góry