reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

reklama
marti_w i w Ikei i Toys R Us, dzieki za przepis jutro sie kokosu pozbede :tak:

Hop hop Patili bylas w koncu (chyba poczatkiem tego roku) na tych warsztatach Beikost fur Babys, jakie wrazenia, warto jechac? Tak sie zastanawiam nad nimi, bo troche skolowana tym calym dokarmianiem jestem... :rofl2: a i jeszcze takie pytanko, czy ktos byl z dzieciakiem, bo szukam info na ten temat, a nie widze. Mam nadzieje, ze dobrze skojarzylam Cie z tymi warsztatami, a moze ktos jeszcze byl?

Marti w ja tez lubie kokosanki ale robie je z innego przepisu. Co do przewijaka ja mam z ikei taki drewniany ale potrzebny mi byl do 3 miesiaca chyba reszta rach ciach na lozku go przewijalam tak ze u mnie jakos z tym przewijakiem bylo.

marynka nie bylam na beikost fur Babys, o zywieniu dziecka mowi sie duzo i jest wiele roznych opini co kiedy podawac , raczej trzeba zdac sie na intuicje i na obserwacje czy dziecko juz przyswaja dane warzywo owoc czy lepiej zaczekac bo np ma po czyms bole brzuszka, ja raczej staram sie gotowac malemu choc mi sie nie chce ale tesciowie przysylaja mi ciagle bio zywnosc z wlasnego gospodarstwa wiec trzeba skorzystac z takich dobrodziejstw.Z tymi sloiczkami tez trzeba czasem uwazac bo na sloiczku czasem pisze ze po 4 miesiacu zycia mozna podawac a tam znajduje sie np jakis owoc z wisniami, jak dla mnie na wisnie jest jeszcze za wczesnie,dziecko ma jeszcze czas,,,,nie ma co szalec.

Co u nas... jedziemy w czwartek do PL, a w sobote wesele kumpla, mam nadzeije ze sie wyszalejemy. Jak wroce chetnie pisze sie z Wami na jakies spotkanie :) oczywiscie jesli bedziecie mialy czas i checi. Pogoda beznadziejna ale trzeba sie przewietrzyc. Jestem na etapie szukania fotelika samochodowego wiekszego i spiworka do wozka widzialam ze spiworki sa w bipie ale jednak chyba kupie sobie w PL, cenowo inaczej. Narazie zabki nam nie dokuczaja, Kuba grzeczny tylko ze wspina sie przy meblach po czym wstaje i sie puszcza a na dodatek macha rekami i bach na ziemie, kaskader maly.

cześć dziewczyny

Jeżeli Wam nie przeszkadza to chętnie bym dołączyła do spotkania, o ile dojade, bo jeżeli chodzi tu o komunikację to jestem noga hehe:)
Troche jestem w Wiedniu a troche w Polsce, teraz planujemy więcej przebywać tutaj ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo.

Chętnie poznam inne mamusie:)

Mieszkam w 16bez.
Jeżeli moge prosić to napiszce więcej w którym miejscu chcecie sie zobaczyć to obczaję trasę w google

pzdr

marti_w dzięki! Kokosanki bardzo lubię, jednak mam przepis, po którym nie wychodzą takie jakie bym chciała. W tygodniu będę robić tiramisu, więc pozbędę się białek:-)
Dziecię usnęło, więc idę robić gulasz wołowy, a później wyskoczymy może do lasu na spacer i poszukiwanie grzybków.
Miłego dzionka :)

Marynka ale masz pamiec! Tak, to ja podawalam informacje o tych warsztatach. W koncu na nie nie dotarlam :sorry2: Na temat rozszerzania diety jest wiele opinii, ale jak zauwazyla Ela, Ty jako matka najlepiej znasz swoje dziecko. Mi bardzo pomogla ksiazka I.Hanreich. Bardzo fajnie napisana, zawiera wskazowki kiedy mniej wiecej wprowadzac jakie produkty, jakich unikac, co zawiera gluten itp. Zawiera bardzo praktyczna tabele na kolejnosc wprowadzania skladnikow w diecie. Oczywiscie nie trzeba sie tego wszystkiego sztywno trzymac, ale zawsze jest to jakas orientacja. Do ksiazki jest tez przeglad sloiczkow.

http://www.amazon.de/Essen-Trinken-...=1381136614&sr=8-3&keywords=ingeborg+hanreich
http://www.amazon.de/Essen-Trinken-...=1381136614&sr=8-4&keywords=ingeborg+hanreich

Ela udanego wyjazdu i dobrej zabawy na weselu.

Anetaz polecam strone vor.at tam znajdziesz polaczenia komunikacj miejskiej z podaniem czasu dojazdu i mapkami jak gdzie dojsc.

maryńka każda z mam w większym lub mniejszym stopni obawia się rozszerzania diety. Najważniejsze to nie dać się zwariować. Jest pełno wykresów, schematów i podpowiedzi co kiedy i w jakiej ilości. Trzeba tylko pamiętać, że to nie są twarde wytyczne, a wskazówki. Jeśli poda się jakiś składnik troszkę wcześniej, to nic się nie stanie, trzeba tylko obserwować dziecko, czy nie ma reakcji brzuszkowych.

aniag78 Patili mam rozne ksiazki, informatory, szukam przepisow w internecie, no ale jest taki niedosyt, czy aby wszystko robie oki. pewnie, ze macie racje - mama i jej intuicja wiedza lepiej. ale mama taka wystraszona, kazdy robi inaczej a i babcie tez maja swoje teorie i probuja przeforsowac... moze za duzo mysle, jest dobrze wiec juz wiecej nie szukam dziury w calym!

z moich obserwacji wynika, ze faceci sa specjalistami jesli chodzi o samochody i pilke nozna, a kazda kobieta to lekarz i dietetyk w jednym :-p;-) zdolny ten nasz narod :rofl2:

reklama
dziewczyny znacie moze szkołe podstawową w której ucza polki? dokładniej chodzi o taką sytuację że znajoma musi sprowadzić się niedługo do wiednia z córką która obecnie jest w 5 klasie szkoły podst.lecz nie zna języka i szukamy odpowiedniej szkoły.

Do góry