reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

vixen89 no wlasnie wysiadalismy w Zebrzydowicach i rodzinka nas odbierala. bilet kupujesz w automacie do granicy czeskiej, pozniej u konduktora w Czechach tez do granicy polskiej, a pozniej wysiadasz. nam wyszlo od osoby ok.25 euro, oczywiscie bez Gucia - on zadarmo jezdzi :tak:

reklama
Vixen a skad jestes z Polski? Moi rodzice mieszkaja w J-biu-Zdroju i jak jechalam pociagiem to jechalam albo do Zebrzydowic (29€) albo do Bohumina (19€). Bilety mozna kupowac normalnie w okienku ÖBB na terenie Wiednia.

Marynka ostatnim razem jak bylam z Kilianem w Pl, rowniez odwiedzilismy Wisle (akurat byly Dni Kultury Beskidzkiej), Ustron; bylismy w parku wodnym kolo Istebnej, ktory nie jest tak bardzo oblegany jak w ten w Hotelu Golebiewski.

Ola a jakiego miedzkania szukacie? Od prywatnej osoby czy moze Genossenschaft?

Marti Wochengeld wyplaca Krankenkasse. A Weihnachts- bzw Urlaubsgeld jest rowniez uwzgledniany w naliczaniu wysokosci WG.

Natalia ja rodzilam w Donauspital w ubieglym roku, wiec jak bedziesz miala jakies pytania to chetnie odpowiem.

Musze pochwalic moje dziecko: tydzien temu zaczal chodzic! Koniecznie musze wybrac sie do sklepu po butki. Ta pogoda mnie dobija, a moj synus cale dnie spedzalby najchetniej na placu zabaw. Zaczal sie etap odkrywania zawartosci szuflad, wiec w domu mam obecnie sajgon.

Maryńka i Patili dziękuje za info, przyda się na pewno :) W najbliższym czasie nie planujemy podróży do Polski, ale w końcu na pewno się wybierzemy :tak:

Patili ja właśnie z Jastrzębia-Zdroju jestem :D Skoro już poruszyłaś tematm Genossenschaftów, orientujesz się może w temacie, możesz coś polecić? Tzn ja wiem na jakiej zasadzie to działa, ale póki co znam tylko Sozialbau, gdzie jeszcze można szukać takich mieszkań? Jak np na normalnych stronach ktoś chce 'odsprzedać' swój Genossenschaft, to czy ja mogę to odkupić nie będąc na liście? Tak pomału z mężem rozważamy taką opcję, albo żeby na całkowicie nowe mieszkanie się zapisać...
Gratulacje dla Malucha pierwszych kroków! Zdolniacha :)

Patili szukamy mieszkania od prywatnej osoby. Mieszkania są niestety coraz droższe, już patrzyłam prawie na wszystkie Bezirki:( ja to najchętniej wróciłabym do Polski, popadłam w takie odrętwienie, nie mam zapału ani motywacji do niczego, ale mój mąż bardzo chce tu mieszkać, więc pewnie nie zbyt szybko stąd wyjedziemy:( jestem zbyt przywiązana do rodziny, to jest silniejsze ode mnie

Co do mieszkan,my znalezlismy przez willhaben maz mega szybko zareagowal,jednak to mieszkanie jest za male choc piekne bo w nowym budownictwie i tez cos szukamy,niedaleko nas remontuje sie kamienica cos moze sie znajdzie,o Pawle tez slyszalam ale jak do niego znajoma dzwonila to nigdy nic nie mial albo kazywal dzwonic co chwile i dalej nic z tego.

Co u nas...robie sok z aroni,pieke ciasto,tylko pomyslow na obiad brak ;) trzeba tez cos pospacerowac ;) a Wy jak spedzacie dzien ?

Elzbieta1986 fajnie, że macie mieszkanko w nowym budownictwie, nam też się takie marzy :) na razie mieszkamy w kamienicy, w sumie to wcale złe nie jest, ale na pewno nie jest to nasze mieszkanie docelowe.
Ten cały Paweł to wiem, że znalazł mieszkanie kuzynowi od męża, ale jego mama dość dobrze go zna i może dlatego tak szybko poszło.

Szalejesz od rana :) Ja dzisiaj zrobilam sobie dzień leniucha, dziecię wstało mi o 7, ale jak zjadł to pospaliśmy jeszcze do prawie 10 :p też nie mam pomysłu co zdobić na obiad, jak zwykle. Powiem szczerze, że wolę wysprzątać całe mieszkanie jak ugotować obiad :p Chyba zrobię rybkę z warzywami z piekarnika. Na spacer też się wybierzemy, bo mąż dziś w domku :)

Uroczyście oświadczam, że dołączyłam do klubu "Moje dziecko spadło z ...". A spadła dziś rano z kanapy! Zaraz po tym, gdy otrzymałam telefon od mojego niedoszłego przyszłego pracowdawcy, że musi mnie niestety zasmucić, bo rozważa jeszcze inne aplikacje i da mi znaćw w przyszłym tygodniu. (A w zeszłym tyg była gadka, że mogę przyjechać kiedy chcę poznać współpracowników i wszystko (oprócz podpisanej umowy! :angry:) było cacy.. Pomijam, że mój mąż powiadomił już swoją szefową, którą udało się namówić, żeby zmieniła wszystkim pracownikom grafik, tak żeby Kinga jak najrzadziej była z opiekunką. Ojej ojej. To się pożaliłam :-D:-D

Vixen jaki ten swiat jest maly!!! Rodzice mieszkaja na "szostce". Co do Genossenschaft: sa w sumie 3 opcje wynajem; wynajem z opcja wykupu (po 10 latach) i wykup na wlasnosc. Ja mam mieszkanie z Migry z opcja wykupu po 10 latach. Roznica miedzy pierwszym a drugim wariantem jest w wysokosci wkladowego. Tu masz liste z Genossenschaft na terenie Wiednia:

Genossenschaften in Wien - HEROLD.at

U nas jest tak, ze mozna wypelnic formularz z interesujacym Cie metrazem i wedlug kolejnosci zgloszen bedzie dane mieszkanie przydzielane. Obecny wynajemca nie moze polecic kogos jak sam sie wyprowadza. Nawet mieszkajac juz w danym bloku nie ma sie pierwszenstwa przy zamianie mieszkania np na wieksze. Niestety nie orientuje sie czy taka procedura obowiazuje we wszytkich Genossenschaft.
Moim zdaniem najlepiej zapisywac sie na obiekty w budowie. Wiadomo, trzeba z rok czekac na mieszkanie, ale szansa na dostanie jest wieksza. Ja wchodzilam na strony internetowe poszczegolnych GEnossenschaft i zapisywalam sie na interesujace mnie obiekty. Potem jak sie zalapalam na dany projekt to przysylali mi szkice z dostepnymi mieszkaniami i moglam sobie wybrac jakie mi sie podobalo. Potem trzeba bylo podpisac umowe i od razu wplacic wklad. Umowe podpisalismy w kwietniu, a klucze dostalismy na poczatku grudnia. Mozna oczywiscie zapisac sie do dowolnej liczby Genossenschaft.

Ola niestety z prywatnymi nie pomoge. Wiem, ze czasem w derStandard sa ogloszenia, ale te mieszkania schodza jak na pniu. A ceny sa przewaznie astronomiczne! Ja za nasze mieszkanie od prywaciarza musiala zaplacic jakies 1200€, a my placimy 570€. Jezeli macie jakies oszczednosci to naprawde polecam Genossenschaft z opcja wynajmu.

Ela my obowiazkowo na plac zabaw. Kolo Luftburg w Prater pieknie wyremontowali plac zabaw.

Mokito wspolczuje przezycia, ale najwazniejsze, ze smyk w porzadku. Przykro z powodu pracy. A Ty tak szybko chcesz wrocic do pracy? Ja tam wzielam pelne 2 lata Karenz.

Dziewczyny my tez mieszkamy w nowym budownictwie. Ale ja z mojego mieszkania nie jestem zadowolona z kilku powodów. Kuchnia jest mała, nie ma piekarnika i okapu, są tylko 2 płyty żeliwne,w związku z czym gotowanie jest udręką. Poza tym poprzedni właściciel wychodował rybiki, może nie z własnej woli, ale nie dość że zalał podłogę w salonie i od czasu do czasu pojawiają się rybiki:(( nie ma ich dużo, ale raz na jakiś czas wyjdzie kilka. Doprowadza mnie to do wariacji, brzydzę się wszelkich stworzeń:( to mieszkanie jest bardzo gorące i one mają tu idealne warunki do rozwoju. to samo tyczy się łazienki, jest mase pęknięć w fudze i chyba tymi szczelinami wychodzą. Czy któraś z Ws spotkała się z takim problemem? Nie wiem jak się ich pozbyć i czy to wogóle mozliwe zeby je wytepic raz na zawsze:(

reklama
Ola pewnie sa na te paskudztwa jakies srodki chemiczne w formie pulapek. Moze w Obi albo Baumaxx? Dopoki dziecko nie jest mobilne to mozna takie pulapki wystawic.

Do góry