reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

marti_w gratuluję, ja też mam termin na luty tyle że na 27, chodź od wczoraj na pięć dni wcześniej, bo na 22 - oby zdrowo rosły :)
Ja jestem w 15 tyg, i jak do tej pory nie dostałam skierowania do szpitala, termin wizyty mam za 3 tyg, więc to będzie 18 tydz.. i też się troszkę obawiam czy to nie za późno, tym bardziej, że zarejestrowałam się na wizytę do szpitala, ale zapisali mnie na 16 pażdziernika, wiec to 22 tydz i mimo wszystko kazali wziąść skierowanie do szpitala, bo to obowiązkowe, więc już sama nie wiem..

ola8806 moja córka, a miała wtedy 6 mcy spadła z łóżka. Bałam się jak nie wiem... 3 noce nie spałam... z paniki pojechałam do szpitala na badania, ale wypuścili nas, bo wszystko było w porządku - nie potrzebnie się martwiłam. No ale co przeszłam to moje. Więc rozumiem, ale na pewno wszystko będzie dobrze - albo i już jest.

reklama
ola8806 No ja też strasznie tęsknie za rodzicami;( mama też ma przyjechać po porodzie jak będę pomocy potrzebować;) a ja rodzę w Wilhelninspital tylko że ja mam cukrzycę ciążową i może dla tego to ctg i to jeszcze w domu;)
vixen89 Dzisiaj już przynajmniej można gdzieś wyjść wreszcie słoneczko;) możesz dzisiaj nadrobić spacery z małym;)
marti_w Ale Ci fajnie ja też chcę do Polski;) Dzidzie tak szybko w brzuszku rosną;) Mi czas tak szybko w ciąży leciał tylko teraz zaczyna się dłużyć ale jeszcze nie całe 4 tygodnie;)
kapelutek Ja się meldowałam w 21 tygodniu ciąży chyba albo nawet później;) i nie robili mi żadnych problemów;) początek ciąży miałam w Polsce prowadzony. Mi się wydaje że to zależy w którym szpitalu chcesz rodzić;) Ale skierowanie do szpitala miałam od gin;)

To chyba naprawdę zależy od szpitala, bo tam gdzie ja rodziłam (Göttlicher Heiland) to max do 14 tc trzeba się zameldować. Jak byłam na wieczorku informacyjnym w kwietniu, to dopiero na listopad miejsca mieli :p

gabi89 dokładnie, już jesteśmy po spacerku :)

Byliśmy dziś u pediatry, mieliśmy drugą dawkę na rotawirusy (doustnie) i tą szczepionkę 5w1, tu już kłucie :( Mały strasznie płakał, ale już jest ok. Po ostatnim szczepienie nic mu nie było, mam nadzieję, że teraz też tak będzie

Dokladnie w Wiedniu trzeba sie meldowac,najlepiej jak najwczesniej.Ja i tak rodze w Hainburgu a tam nie ma potrzeby zeby juz teraz sie meldowac.Wochengeld wyliczaja Lohn z 3 ostatnich miesiecy x 14/12 dlatego wygodzi wieksze wynagrodzenie niz normalnie.
Ja zauwazyla u siebie najgorsze oznaki ciazy czyli kilogramy do przodu.Nie mieszcze sie juz w ciuchy z przed :no: jestem przerazona :no: a jeszcze tyle miesiecy przede mna,masakra!!!!A jak wasze doswiadczenia w tym temacie-duzo wam zostalo po porodzie?pozdro

mam pytanie dziewczyny,w Mutter Kind Pass jest strona dotyczaca badania miedzy 7-9 miesiacem zycia dziecka i to badanie nazywa sie HNO czy wykonuje je pediatra dzieciecy czy musze zapisac dziecko do laryngologa ?

Dziewczyny czy znacie jakieś fajne strony, na których można szukać mieszkań? chcielibyśmy znaleźć coś nowego.
Wiem, że to forum nie jest od takich spraw, ale może któraś z Was mi pomoże.

ola8806 ja znam jedynie bazar.at, willhaben.at i www.jobwohnen.at. Niestety nic na nich nie znaleźliśmy, ofert jest multum, ale co dzwoniłam spytać o ładne mieszkania w miarę przystępnej cenie, to już nieaktualne. Może Wam się poszczęści. Aha, czasem patrzyłam też na http://www.schober-real.at , nie mają za dużo ofert, ale szło trafić na mieszkania z w miarę rozsądnym czynszem. Tylko też co dzwoniłam, to już nieaktualne, trzeba chyba być super szybkim :p
Słyszałam o jakimś słynnym Polaku - Pawle, który pomaga szukać mieszkania wg Twoich kryteriów, ale wiem, że kiedyś brał sobie za to 500€ prowizji, nie wiem jak teraz.
Uważaj też na ogłoszenia gdzie ktoś oferuje mieszkanie 80m2 za 400€ miesięcznie ;) To są jacyś naciągaczne, takie same oferty pojawiają się na portalach w innych krajach, tylko dane inne. Ja raz głupia wysłałam maila z pytaniem, do ktoś mi odpisał opowiadając historię swojego życia, że ktoś miał służbowe mieszkanie w Wiedniu ale już wrócił do Anglii, ale że może wysłać klucze pocztą tylko żeby zaliczkę zapłacić. Jak to przeczytałam, to oczywiście olałam i nic więcej nie odpisałam. Potem trafiłam na kilka takich ogłoszeń, z reguły podają sam email, najczęściej z hotmail.

My juz w Wiedniu. Strasznie sie rozleniwilam w Polsce, w sumie to bylam miesiac w lipcu no i teraz 2 tygodnie. Az zal bylo odjezdzac. moj maluch teraz slodko spi, w koncu ma spokoj i jestesmy sami, a ja chalupe ogarniam :-D

vixen89 ja ostatnio z mlodym i mezulem jechalam pociagiem z Meidlingu do Katowic, fajnie sie jechalo - caly przedzial nasz, 2 razy karmilam, maly spal na kocyku, a bilet nie wyszedl drogo.

reklama
maryńka i znów powrót do szarej rzeczywistości :p Fajnie, że wypoczęłaś, wierzę, że się rozleniwiłaś, bo ja też tak zawsze mam :p
Na 100% jest pociąg z Wiednia do Zebrzydowic, a stamtąd do mojego miasta to już rzut beretem, jakieś 5 lat temu jechaliśmy jak byliśmy z mężem jego ciocię odwiedzić w Wiedniu, ale niestety nie pamiętam jaka była cena biletu, pewnie zbliżona jak do Katowic. Z Maluchem to na pewno wygodniej pociągiem jechać jak przewoźnikiem.

Jak w ogóle Gucio, zdrowiutki?:) Prawie 5 miesięcy ma, całkiem duży kawaler!

Do góry