reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Ola u nas wpłata właśnie 40.000 €, czynsz 500€ za 69m2. Udało się trafić. Wszystko zależy od lokalizacji, inwestora itp. Po 10 latach możemy wykupić za obecną cenę rynkową. Z tych 40 tysi jakiś procent co roku okrajają i przy wyprowadzce zwracają resztę...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

reklama
Musze powiedziec ze Lucja po raz pierwszy tyllo raz sie obudzila w nocy. Zasnela po 21 i do jedzenia przebudzila sie po 3 . mam nadzieje ze to nie tylko jednorazowo. Teraz juz obudzila sie przed 6. Ale znowu pojfzie spac. Bo czasem i nawet tak do 10 spi ;)

My wlasnie znalezlismy w nowo wybudowanym osiedlu tzn konczy sie budowac w listopanie 18 tys wkladu wlasnego i czynsz 600e dostaniemy dofinansowanie do czynszu wiec ok 450 euro bedziemy placic za 76m i z wlasnym ogrodkiem i z opcja wykupu. Ale po tych 10latach jak bysmy chcieli wykupic to cena jest pomniejszana o ten wklad wlasny?

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

No wlasnie nie chce jej zabardO przyzwyczajac tak do noszenia bo ogolnie jest naprawde grzeczna na macie sie pobawi w krzeselku czy lezaczku tez siedzi i nie marudzi w wozku lubi jezdzic tylko na wieczor zaczyna byc marudna. Co nie zmienia faktu ze czasem przydalo by sie ja wsadzic do chusty zeby rece byly wolne bo z nosidelkiem sie nie polubilam.

Anitaka zazdroszcze ladnie przespanej nocy u nas z tym dalej ciezko mala sie czesto budzi ok 5 razy chwila przy cycu i spi dalej aaa o 6 pobudka. Przedwczoraj sie obudzia o 2 w nocy i sobie gadala do 3 no myslalam ze padne a dziecko zadowolone[emoji14]
Karolask no duzo tego wkladu wlasnego ale np. jak byscie chcieli wykupic to np. Jak cena rynkowa bedzie 150tys to odejmuja to 40tys co wplaciliscie?

Ola tak, cena jest pomniejszona o wkład własny, ale ta cena co ją podałam, to już po odjęciu wkładu ;-) Wczoraj z ciekawości wpisałam w google i wyskoczył mi wątek na forum z 2010 roku, niektóre ceny dobijały nawet do ok 200 tys € [emoji33][emoji33] Link do: Kaufpreis von Genossenschaftsobjekten mit Kaufoption? - Parents.at | Das Elternforum Naprawdę korzystną ofertę znaleźliście [emoji106] Ja bym brała bez zastanowienia, wykupić w razie czego i tak nie trzeba. Oni po 10 latach podadzą cenę ile będzie trzeba jeszcze dopłacić do mieszkania.

Vixen dzieki za info eh ceny z kosmosu.
My mieszkamy 40km od wiednia wiec ceny tez napewno duzo nizsze niz w wiedniu. Ogolnie chyba najtansze w okolicy jezeli chodzi o wklad wlasny no i dofinansowanie do czynszu z miasta super sprawa. Oj mi sie wlasnie marzy takie mieszkanie na prywatnym osiedlu no i mam nadzieje ze sie uda bo to 18tys € tez troche kasy jak by nie bylo.
Aa czyli czesc czynszu tez sie wlicza potem do ceny wykupu mieszkan?

Niestety, tak, poza Wiedniem na pewno taniej, ale w Wiedniu niestety, ale jakby nie było to stolica :( Jednak i tak jak znaleźliśmy nasze, to też od razu braliśmy, bo czynszu płacimy niewiele więcej niż na poprzednim wynajmowanym mieszkaniu, a mamy prawie 30m więcej, przede wszystkim nowe budownictwo, takie wygody jak balkon czy winda, których wcześniej nie mieliśmy, no i na takim mieszkaniu można się urządzić po swojemu :)
Z tego co piszą na tym forum to faktycznie część czynszu również wlicza się w tą cenę, mi mi kiedyś znajoma mówiła, że nie, ale najlepiej dopytać przy podpisywaniu papierów :) W takim razie trzymam kciuki, żeby się Wam udało :)

reklama
Ola zazwyczaj wliczają, ale trzeba dopytać tak czy siak. U Ciebie napewno taniej niż w Wiedniu :) i tak jak pisze Vixen, nowe to nowe, a nie stare z rurami wołającymi o pomstę...

Co do przyzwyczajenia do noszenia, daj Boże, bo jak już zaczną chodzić te nasze maluchy to się ponosić nie dadzą napewno. A nosidełko to też gajna sprawa, ale dopiero dla siadającego dziecka. Nasze nie dawno przyszło, przymierzone i teraz czeka w szafie :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Do góry