reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Ola u nas wpłata właśnie 40.000 €, czynsz 500€ za 69m2. Udało się trafić. Wszystko zależy od lokalizacji, inwestora itp. Po 10 latach możemy wykupić za obecną cenę rynkową. Z tych 40 tysi jakiś procent co roku okrajają i przy wyprowadzce zwracają resztę...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

reklama
Musze powiedziec ze Lucja po raz pierwszy tyllo raz sie obudzila w nocy. Zasnela po 21 i do jedzenia przebudzila sie po 3 . mam nadzieje ze to nie tylko jednorazowo. Teraz juz obudzila sie przed 6. Ale znowu pojfzie spac. Bo czasem i nawet tak do 10 spi ;)

My wlasnie znalezlismy w nowo wybudowanym osiedlu tzn konczy sie budowac w listopanie 18 tys wkladu wlasnego i czynsz 600e dostaniemy dofinansowanie do czynszu wiec ok 450 euro bedziemy placic za 76m i z wlasnym ogrodkiem i z opcja wykupu. Ale po tych 10latach jak bysmy chcieli wykupic to cena jest pomniejszana o ten wklad wlasny?

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

No wlasnie nie chce jej zabardO przyzwyczajac tak do noszenia bo ogolnie jest naprawde grzeczna na macie sie pobawi w krzeselku czy lezaczku tez siedzi i nie marudzi w wozku lubi jezdzic tylko na wieczor zaczyna byc marudna. Co nie zmienia faktu ze czasem przydalo by sie ja wsadzic do chusty zeby rece byly wolne bo z nosidelkiem sie nie polubilam.

Anitaka zazdroszcze ladnie przespanej nocy u nas z tym dalej ciezko mala sie czesto budzi ok 5 razy chwila przy cycu i spi dalej aaa o 6 pobudka. Przedwczoraj sie obudzia o 2 w nocy i sobie gadala do 3 no myslalam ze padne a dziecko zadowolone[emoji14]
Karolask no duzo tego wkladu wlasnego ale np. jak byscie chcieli wykupic to np. Jak cena rynkowa bedzie 150tys to odejmuja to 40tys co wplaciliscie?

Ola tak, cena jest pomniejszona o wkład własny, ale ta cena co ją podałam, to już po odjęciu wkładu ;-) Wczoraj z ciekawości wpisałam w google i wyskoczył mi wątek na forum z 2010 roku, niektóre ceny dobijały nawet do ok 200 tys € [emoji33][emoji33] Link do: Kaufpreis von Genossenschaftsobjekten mit Kaufoption? - Parents.at | Das Elternforum Naprawdę korzystną ofertę znaleźliście [emoji106] Ja bym brała bez zastanowienia, wykupić w razie czego i tak nie trzeba. Oni po 10 latach podadzą cenę ile będzie trzeba jeszcze dopłacić do mieszkania.

Vixen dzieki za info eh ceny z kosmosu.
My mieszkamy 40km od wiednia wiec ceny tez napewno duzo nizsze niz w wiedniu. Ogolnie chyba najtansze w okolicy jezeli chodzi o wklad wlasny no i dofinansowanie do czynszu z miasta super sprawa. Oj mi sie wlasnie marzy takie mieszkanie na prywatnym osiedlu no i mam nadzieje ze sie uda bo to 18tys € tez troche kasy jak by nie bylo.
Aa czyli czesc czynszu tez sie wlicza potem do ceny wykupu mieszkan?

Niestety, tak, poza Wiedniem na pewno taniej, ale w Wiedniu niestety, ale jakby nie było to stolica :( Jednak i tak jak znaleźliśmy nasze, to też od razu braliśmy, bo czynszu płacimy niewiele więcej niż na poprzednim wynajmowanym mieszkaniu, a mamy prawie 30m więcej, przede wszystkim nowe budownictwo, takie wygody jak balkon czy winda, których wcześniej nie mieliśmy, no i na takim mieszkaniu można się urządzić po swojemu :)
Z tego co piszą na tym forum to faktycznie część czynszu również wlicza się w tą cenę, mi mi kiedyś znajoma mówiła, że nie, ale najlepiej dopytać przy podpisywaniu papierów :) W takim razie trzymam kciuki, żeby się Wam udało :)

reklama
Ola zazwyczaj wliczają, ale trzeba dopytać tak czy siak. U Ciebie napewno taniej niż w Wiedniu :) i tak jak pisze Vixen, nowe to nowe, a nie stare z rurami wołającymi o pomstę...

Co do przyzwyczajenia do noszenia, daj Boże, bo jak już zaczną chodzić te nasze maluchy to się ponosić nie dadzą napewno. A nosidełko to też gajna sprawa, ale dopiero dla siadającego dziecka. Nasze nie dawno przyszło, przymierzone i teraz czeka w szafie :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Do góry