reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Cześć. Mam pytanie w ogóle z innej beczki tak to mogę nazwać. Mianowicie chodzi mi o to czy któraś z was wie do kogo zwrocic sie odnosnie prawa pracy w Wiedniu? Jest jakas instytucja polska lub osoby ktore moglyby mi udzielic takiej porady za darmo badz za niewielka oplata ? Orientuje sie ktos w takich sprawach ? :)
Pozdrawiam.

reklama
hm... sprawa wyglada tak, że jestem w ciązy a pracuje na pół etatu w firmie sprzątającej. I moja sytuacja wyglada tak, że oni od lipca chca nas wyslac na AMS na dwa miesiace z informacja ze przyjma nas we wrześniu z powrotem. Głownie chodzi mi o to czy jak od wrzesnia ponownie podpisze umowe z nimi o prace to czy bede mogla przedstawic zwolnienie chorobowe podczas gdy jestem w ciazy (poniewaz poki co takiej informacji nie dostali bo stwierdzilam ze moze warto poczekac jeszcze te pare miesiecy zebym pozniej mogla jakies pieniadze od firmy uzyskac). Podejrzewam ze jak teraz przedstawie papier odnosnie ciazy to nie zwolnia mnie ale tez znajda mi zastepcza prace? W ogole szczerze mowiac nie wiem jak to rozwiazac aby to wszystko mialo sens.

Ja tez tesknie za tym jak spala ale ostatnio nawet wiecej spi i juz tak nie placze ;) a w piatek wybieramy sie do polski i znow prawie 1000 km przed nami:(

Konstantyna zgłoś koniecznie, że jesteś w ciąży, nie mogą Cie wtedy zwolnić. Albo muszą znaleść pracę na stanowisku nie zagrażającym ciąży, albo dalej zatrudniać. Jeśli nie znajdą to muszą Cię wysłać na Freistellung. Wtedy z tego co się orientuje dostajesz normalną wypłatę itd. :)

Anitaka my wybieramy się w piątek i zostaje na 2 tyg. W PL z małą, ale my mamy tylko 500 km.

Hehe u nas od rana guuu, głaaaiii, beeee, raaaaa, łaaaauuuu i tak na cały regulator :D ale w zamian mała przespała od 20.00 do 5.30 LOL

Cześć jestem tu Nowa, ale cieszę się ze znalazłam to forum. Jestem w 20 tygodniu ciąży w Austrii, okolice Linzu. Wróciłam od lekarza i kazał mi się zgłosić do Kreissaal w szpitalu w mojej miejscowości. I teraz niewiem czy to już jest to Hebammeberatung ze str 19 Mutter-Kind -Passu czy co to w ogóle jest. Zaznaczam że nie dostałam żadnego skierowania ani nie jestem zapisana do szpitala. Może ktoś spotkał się czymś takim i pomoże. ??
PS. Nie dopytałam o co chodzi, bo dowiedziałam się że będzie synek :)

Witaj Paula, Super :) coraz nas więcej no i kolejny facet na horyzoncie ;)
Na Beratung z położną zrobiła bym poprostu termin. Może chodziło mu właśnie o zapisanie się do szpitala na poród :) ale z tego co pamiętam to w Linzu nie trzeba było się tak wcześnie zapisywać. Ja w Wiedniu pierwszy termin do szpitala miałam jakoś po 20 tyg. Wywiad, potwierdzenie grupy krwi itp. Potem do 32 tyg. spotkanie z anestezjologiem i kolejny wywiad w razie ewentualnego cc, czy chociażby znieczulenia :)

reklama
DZIĘKI ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDŹ:) Pewnie tak zrobię pójdę tam i zapytam. Niewiem tylko czy jakiegoś skierowania nie powinnam mieć ale nic nie dostałam.. I jeszcze jedno pytane , kiedy robi się badania na cukier ? Bo lekarz coś mówił że chyba od 25 tygodnia ale tak byłam rozkojarzona że mało co do mnie dotarło:(:/

Do góry