reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Anitaka a nie dostałaś z automatu listu jeszcze? Jak nie przyszedł to musisz złożyć wniosek i potrzebne będzie Anmeldebescheinigung Twoje i małej i akt urodzenia. U nas po dostarczeniu papierów FBH było po 2ch tygodniach. Po przekazaniu wniosku o KBG do KK też jakoś po 2ch tygodniach

reklama
Ja też czekałam jakieś dwa tygodnie. Zobaczymy jak będzie z KBG, bo należę do NÖGKK.

A z chrzcinami to Wam zazdroszczę. ..nasz proboszcz...czyt. lokalny biznesmen potrzebuje zgodę od mojej tutejszej parafii plus nauki nasze i wszystkie inne pierdy.. no jakoś przebrniemy ;)

Powiedzcie mi, puszczacie coś dzieciom jak śpią w ciągu dnia? Mieszkam w okolicy Gürtla..na spacerach zbyt cicho nie jest a mlody przepada...w mieszkaniu jak mamy odwiedziny i jest głośno to młody też przepada, a jak jestem z nim sama to nie ma mowy...moze jakiś sprytny wynalazek powinnam uruchomić?

Hej kobitki. Ja mam znów problem z szyjką, dalej ciągnę progesteron i magnez. Szlag mnie trafia, bo syf w domu, w ogrodzie armagedon, a ja mogę sobie tylko kurze pościerać:hmm: Mąż wraca późno, to go od razu Eryk napada, żeby się z nim bawił. Nic mi się nie chce, czuję się jak wieloryb (przytyłam całe 100 gramów:errr:), jakoś mnie nic nie cieszy. A jak Olie mocniej kopnie, to już w strachu siedzę, że mi się poród zacznie.
Lustra pochowałam, bo ciąża mi takiej urody dodaje, że patrzeć na siebie nie mogę... Wyglądam gorzej niż nie jedna nastolatka z trądzikiem. Jeszcze się pogoda zepsuła, szaro i buro - tylko sobie w łeb palnąć.
Za miesiąc urodziny młodego, nawet myśleć mi się o nich nie chce:-( :(

Aniag głowa do góry. Odpoczywaj jak najwięcej. Już niedługo będzie ciepło to się powygrzewasz w ogrodzie :)

mkarolka0 ja jestem w WGKK ale KBG wypłaca mi właśnie NÖGKK :)

cześć dziewczyny! dawno tu nie zaglądałam i widzę, że sporo przegapiłam. fajnie, że się tu tak ożywiło:)

mkarolka0 - ja też musiałam stąd mieć pozwolenie na chrzest w Polsce. żeby je dostać, spędziłam w kancelarii prawie godzinę i musiałam pokazywać nasze akty chrztu, akt małżeństwa itd. pani pytała nawet o datę urodzenia MOJEGO taty... może nie wszędzie tak to wygląda, ale radzę uzbroić się w cierpliwość. aha, no i zanim tam w ogóle poszłam, to zapłaciliśmy wreszcie podatek kościelny - wydaje mi się, że bez tego mogą nie być zbyt chętni do wydania tego pozwolenia.

a co do usypiania - u nas się to jakoś nie sprawdziło, ale na wiele dzieci dobrze działa biały szum. jest sporo filmików typu 10 godzin z suszarką do włosów na yt, może warto spróbować?

Hej Kobietki :-)
Tak jak pisze Bubcia zalecenia są po skończonym 6 mcu aby rozszerzać dietę, ze wzgledu na jelitka ktore ciagle sue kształtują, poza tym noe ma co sie spieszyć do kupek bardziej zapaszkowych :p i obciążać za szybko uklad pokarmowy Bobasowi... jak to mówią co sie odwlecze to nie uciecze..
Co chodzi o blw to bardzo polecam zagłębić sie w temat... a papkami podobno dziecko sie rozleniwia i moze zakrztusic predzej niz wiekszymi kawalkami.. nie mam porownania bo od początku blw choc czasem łyżeczka zupe dostaje bo jemy przrwaznie z jednego talerza :-)
Happy wspolcZuje alergii, lepiej juz? Pogoda piekna sie robi to fajnie wyjsc na spacerek pocieszyć sie tą piękną świeżą zielenią a w domku... no cos jak meczy to wiadomo lepiej sobie odpuścić i przez okno popatrzeć ...
Ciekawi mnie Ola 13650 w jakim celu uczyc dzieciaczka pic z butelki.. jak kp? Juz do pracy wracasz czy odpuscic chcesz kp przed koncem 6 mca? Zawsze po 6 mozna podac wode , ew herbatke i jakis staly posilek jak sie gdzies chce musowo wyjsc...
Jak karmi sie kp to lepiej odpuscic butle takie z cmokiem bo prędzej czy pozniej pewnie bedzie wolała butle z ktorej bez większego wysiłku leci mleko.. po 6 mcu niekapki, bidony, flaszki z rurkami ale tez juz nie cmoczkowe.. taka moja skromna rada...
Nie poddawajcie sie z kp bo to najlepsze dla Waszych Maluszków :-)
Mkarolka fajnie ze Maly zdrowo rosnie, powodzenia z księdzem bo cos rzeczywiscie wymysla z tymi naukami.. u nas maz byl i tylko do ksiąg powpisywal i tyle... szerokiej i spokojnej drogi na przyszly tydzień, oby Mały slodko spał :-)
U nas niestety jakos nie bardzo spi w aucie bo max2-3 h a reszte to zabawa, jedzenie...
My mamy od początku pozytywko lampkę z Tiny love i radio... na zmiane wiecznie cos chodzi zeby ciszy nie było... a na początku tez puszczalam bialy szum wlasnie z komórki lub poprostu suszarka... Maly b.lubił :-)
Ania trYmaj sie jakos, bedzie lepiej, spróbuj jakos mimo wszystko patrzeć pozytywniej choc wiem ze ciężko ale Kruszynka w brzuszku ważniejsza niz te wszystkie porządki itp. Dasz rady!
U nas w ostanim tyg wyszlo dwie czwórki i trojka oj troche marudny byl ale juz lepiej... szczepienie tez sie katarkiem skonczylo znow... ale narazie spokoj..mialam na te klescze szczpic ale po zagłębieniu sie w temat odpuściłam wiec Mlody będzie mial tearaz odpoczynek od tych szczepionek... ufff.
Dobrego i spokojnego dnia dla Was!!

reklama
Anet nie strasz nawet tym zapachem :( ja tęsknie za tym z kp bo po mm to mieszkanie by pasowało wietrzyć :D jak po 6tym miesiącu będzie jeszcze więcej smrodku to chyba z klipsem na nosie będę chodzić :D
A tak na serio to czy przy mm musze teraz ją dopajać? Bo kupki są ok, tzn. dużo gęściejsze niż po kp, ale nie twarde, to chyba nie muszę na siłe w nią wpychać, bo sama i tak niechce. Cieszę się, że chociaż przez te 3msce się udało z cycem, ale takie geny. Ojjj wygodne to było :)

Anet a jak podawałaś np. zupki na początku? Do momentu jak mały nie trzymał jeszcze łyżeczki? Bo twarde pokarmy to chyba nie będzie problemu. Kaszkę też w kawałkach mam zamiar podawać, ale z rzadką zupką to jak?

Do góry