reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Kochane mamy mam jeszcze jedną prośbę i pytanie.

Szukam jeszcze pediatry dla mojego 2,5 rocznego synka. Czy polecacie jakichs lekarzy? tutaj ponownie zaznacze, ze u mnie póki co problemem jest bariera językowa, więc najlepsi byliby lekarze komunikujący się w języku polskim bądź angielskim.

I jakby dało radę, aby to był lekarz z 21 Bezirku, to już w ogóle byłabym przeszczęśliwa.

Będę wdzięczną za wszelką pomoc w tej sprawie :)

reklama
Hej dziewczyny jak po swietach ;) u nas ok jestesmy w pl. Wczoraj byl chrzest Łucji ;) byla grzeczniutka. Spala a jak ksiadz polal glowke to sie obudzila i juz nie spala;) a ogolnje u nas w porzadku. Tylko gardlo mnie dopadlo. Boje sie o malutka ... Oby nic jej nie bylo. ;) a jak u was???

Kat B polecam grupę Matki Polki w Wiedniu na facebooku. Tam widziałam kiedyś namiary na pediatrów mówiących po polsku. Niestety nie pamiętam nazwisk :(

Anitaka u nas narazie też ok. Ale ja nie lubie tej całej świątecznej bieganiny.
Hehe właśnie sobie przypomniałam, że mam zamówić tort na chrzciny :D

U nas też super, mała we Włoszech jak aniołek była, grzeczna jakby dziecka nie było, w ogóle nie marudziła, dużo spała w nocy też super :) jak nie to dziecko:)

Dziewczyny drogie :) kolejna porcja pytań z mojej strony.

Chodzi o badania w MKP. Dziecko musi być przebadane przez ortopedę między 4 a 7 tygodniem a później jeszcze usg bioderek trzeba zrobić między 6 a 8 tyg. Czy orientujecie się może czy ortopeda robi to za jednym zamachem? W sensie czy też robi się na takiej wizycie usg bioderek czy to trzeba osobno załatwiać?

Wasze maleństwa widzę potulne, la nasz Wojtas charakterek pokazuje :p wczoraj walczyliśmy 4,5h żeby jeden gość zasnął ;) ogólnie nie mogę narzekać, ale czasami są takie dni, że oj jest co robić i pomysłu brak o co chodzi temu małemu człowiekowi ;)))) no ale nic, cierpliwość kluczem do wszystkiego ;)

Karolaska no grzeczna grzeczna ale spokojnie teraz nadrabia, sąsiedzi na pewno zauważyli, że Zosia w domu:p

Mkarolka ta kontrola ortopedyczna to pediatra robi, też się o to pytałam , u nas usg bioderek i ta kontrola ortopedyczna na jednej wizycie była :)

Hej :)
Jak tam po świętach ?
dziewczyny mam takie pytanie... bo coraz częściej dopada mnie myśl o drugim dziecku...Tomcio już jest stosunkowo duży i nie chce jakieś kosmicznej różnicy między rodzeństwem... ale... mój brak języka i poród w Austrii mnie przeraża... czy jest możliwość prowadzenia ciąży i porodu w pl a póżniej ubieganie sie tu o jakieś pieniążki ?
Albo jakaś w miarę ,, polska '' wersja ciąży i porodu tutaj ?
czy może któraś albo znajoma były w podobnej sytuacjii...
odzywa sie we mnie znów instynkt macierzyński... :sorry2:

reklama
My na święta w tym roku zostaliśmy w Wiedniu, wybraliśmy się w końcu na Jarmark wielkanocny, pogoda była cudowna, aż nie chciało się iść we wtorek do pracy [emoji24]

Mazia91 są w Wiedniu polscy ginekolodzy (osobiście nie polecam), ale niektóre mamy chwalą sobie dr Wiltosa, z tymże on chyba prywatnie przyjmuje ( część kosztów zwraca kasa chorych).
W Wilhelminenspital jest bardzo dużo polskich położnych, podobno ciężko na jakąś nie trafić :) sama tam nie rodziłam, ale możesz poszperać w Matkach Polkach na faceobooku, tematy często poruszane.
Żeby otrzymać wszystkie świadczenia ciąża musi być prowadzona tutaj, do MKP zbiera się pieczątki z wizyt w trakcie ciąży a potem z tych u pediatry. Poród też by musiał być tu jeśli chcesz otrzymać KBG. U wielu lekarzy i w szpitalach można też bez problemu po angielsku się dogadać, ale nie wiem jak u Ciebie z tym językiem. Też się obawiałam trochę, a rodziłam tu, bez położnych polek i wcale nie było źle :) Na bieżąco zawsze możesz sobie przyswoić najważniejsze słówka, które mogą się przydać, jeszcze masz trochę czasu ;) Teraz bardzo robią problemy z wypłacaniem kasy, więc według mnie bezpieczniej żeby wszystko się odbyło w At

Mkarolka u nas też pediatra robiła te ortopedyczne badania, ale ona ma też sprzęt do usg biodrek więc nigdzie ekstra nie jechałam.

Do góry