reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Mokito jak tam przygotowania? Wszystko dopiete na ostatni guzik?
Marti pieklas juz? Na jaki sie zecydowalas?
Unas leci do przodu,w przyszlym tyg mamy bilans i szczepienie. No i musze sie do Wiednia za paszportem wybrac wrrr

reklama
Witam ponownie nie udzielałam się dawno wiec może mnie nie pamiętacie ale padło tu kiedyś hasło ze ciężarnym w Austrii należy się bezpłatne ubezpieczenie na okres ciąży i połogu. Byłam się w tej sprawie dowiedzieć co nie co i pani w krankenkasse powiedziała mi ze to nie prawda ze dopóki jestem w ciąży mężowi bedą pobierać z wypłaty 3,4 % od wynagrodzenia brutto miesięcznie a od momentu narodzin dziecka wynagrodzenie męża nie będzie juz obciążone :)

Vici, guziki to u nas jeszcze porozpinane ;) nie mamy np. jeszcze szafy, wiec nie mam tez gdzie porozkladac ubranek niemowlecych. A spac z nerwow ostatnio nie moge :(

Witam kobietki. Czy mogłybyście mi pomóc? Mój jeszcze-nie-mąż pracuje w Austrii od pięciu lat. Mam jechać do niego w lutym, mam już załatwioną pracę w Wiedniu. W czerwcu bierzemy ślub. Pod koniec roku chcielibyśmy rozpocząć starania o dziecko. Jak to wszystko tam wygląda? Opieka nad ciężarną? Do kiedy się pracuje? Ile trwa urlop macierzyński ? Czy za urodzenie się dziecka wypłacany jest tamtejszy odpowiednik becikowego? Czy opieka medyczna nad kobietą w okresie ciąży i połogu oraz noworodkiem jest lepsza niż w Polsce? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Czesc melisa. Czy opieka jest lepsza no to wiesz zalezy na jakiego czlowieka trafisz, ale np. ja jestem bardzo zadowolona i pewnie, ze powiem, ze opieka, socjal lepsze niz w PL. Dziewczyny z Wiednia slyszalam maja nienajlepsze zdanie o polskich lekarzach, ja nie mialam stycznosci. Nie pracowalam ale z tego co sie orientuje, to od 32 tygodnia jest sie na zwolnieniu (?) urlopow masz kilka wariantow, az do 3 lat, poza tym urlop mozna dowolnie dzielic z ojcem dziecka. Co miesiac dostaje sie pieniadze. Kinderbetreungsgeld wedle wybranego wariantu, no i Familienbeihilfe az do 26 roku zycia dziecka (o ile kontynuuje nauke). Becikowego nie ma, ale nikt z tego powodu nie placze :-).

Witam witam się również w Nowym Roku... mam nadzieje ze chorobska Was nie męcza.
Co u mnie...35tc jestem na etapie... dopiero pakowania papierkow i jakiś tam *******ek do szpitala, prasowanie, pranie i sprzatanie takie tam...późno zaczelam bo dopiero nie dawno skonczylam pracować
Szukam lekarza dla mojego Bobaska żebym mogła wiedzieć już przed porodem gdzie z nim iść ale ciezko bo co lepszy lekarz w okolicy jest już fuul i jak to mówią nie przyjmują nowych pacjentow... a szukam w 11tym ew 10lub3, chyba zostana mi jacyś tacy z niezbyt opinia:-/ ale chciaabym gdzieś blisko a nie tłuc się z wozkiem ubanami itp . Poleci mi ktoras kogoś? Będę wdzieczna oczywiście.
Pozdrawiam serdecznie i Zdrowka Wam i Waszym rodzinkom życzę!

reklama
Do góry