reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Kobietki jak to jest z kupnem domu, może któraś z Was się orientuje. Mąż weźmie kredyt i notariusz mówi, że tylko on będzie wpisany jako właściciel. Jeśli chce mnie dopisać jako współwłaścicielkę, to będzie musiał odprowadzić od tego jakiś podatek, że to niby darowizna:szok: Dla mnie to jest dziwne, bo jednak znam wiele osób, które kupowało dom (niestety nie w Austrii) i pomimo tego, że tylko małżonek brał kredyt, obydwoije byli zapisani jako właściciele, bez odprowadzania dodatkowych opłat. Nie wiem, czy to takie prawo w Austrii, czy trafiliśmy na dziwnego notariusza:dry:

reklama
Hej Mamuśki:-)
Mam nadzieje ze jako tako się czujecie bo ja dziś i wczoraj wysiadam fizycznie i psychicznie...pogoda i hormony chyba wzięły górę:-(
Polecicie kogoś..jakąś osobę/radcę prawnego czy coś w tym stylu. Chciałam parę spraw się dowiedzieć bo pracuje i chce jakoś to ogarnąć a nie wiem nie raz za co się zabrać, jak mam rozmawiać i szefostwem i w ogóle, co byłoby przede wszystkim najlepsze dla mnie i Dzidzia;-)
Z góry dzięki za odp i zdrówka dla Was i pociech:-)

Witam Panie:) Wszystko wskazuje na to, że jestem w mojej pierwszej ciąży, więc z radością znalazłam i dołączam do tego forum:) W Wiedniu mieszkam dopiero od roku, więc nie mam jeszcze swojego zaufanego gina itd. Możecie mi doradzić, czy powinno się ciążę prowadzić u lekarza, który pracuje w szpitalu, w którym zamierza się rodzić, czy nie jest to za bardzo istotne? Pół roku temu byłam na wizycie kontrolnej u lekarza z St. Josef Spital, a teraz myślę, że jednak chciałabym się zapisać do Gottlicher Heiland i nie wiem, czy nie powinnam z tej okazji zmienić lekarza.

Witaj anienka :-) Ja tym razem wybralam dr Truskolaskiego, bo moja ciaza jest zagrozona, a wczesniej chodzilam do dr Wiltos. Chcialam koniecznie gin austriaka, ale w moim przypadku lepiej rozumiec wszystko co mowi lekarz :-) Jestem bardzo zadowolona z Truskolaskiego. Natomiast tak jak w poprzedniej ciazy zapisalam sie do St.Josef Spital w 13 bez. Nie wyobrazam sobie rodzic w innym szpitalu...a w kilku innych juz bylam(odwiedziny :-) )

Dzięki za odpowiedź:) Też mnie trochę kusi, żeby iść do lekarza, który mówi po polsku;) St Josef Spital był moim pierwszym typem, stąd moja wizyta u lekarza stamtąd. Zmieniłam typ na GH, bo mam tam bliżej, chociaż w sumie to nie wiem, czy powinno się przywiązywać do tego zbyt dużą wagę...

reklama
Anienka gratuluję :) Rodziłam w Götlicher Heiland i bardzo polecam! Drugie dziecko też na pewno tam będę rodziła. Chodziłam do gina, który w ogóle nie miał styczności z tym szpitalem i nie uważałam tego za minus, z tymże ja akurat z ówczesnego ginekologa nie byłam zadowolona, za to w szpitalu opieka rewelacja. Zresztą i tak nigdy nie masz gwarancji, że lekarz prowadzący ciążę będzie miał dyżur akurat podczas Twojego porodu.

Kapelutek ojej, to niedobrze, dbaj o siebie (Was!) i życzę dużo zdrówka

Do góry