reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Ola niestety na 100% pewna nie jestem, ale te 4 miesiące to już chyba normalnie, w końcu od nich już nie będziesz dostawała pieniędzy... Dzisiaj będę się widziała ze znajomą, która jest bardziej doinformowana w tym temacie, jak nie zapomnę to ją spytam o to. Tak, można te 4 miesiące przepisać na męża, ale nie może przekraczać zarobków jakoś 16200€ rocznie, co daje ok 1150€ miesięcznie.

reklama
Ola to +4 to jest wtedy,gdy maz jest na Karenz.W przeciwnym wypadku masz 20 miesiacy.Maz moze w tym czasie pobierac KBG i dorabiac do Zuverdienstgrenze.

Ola zeby przepisac KBG na meza trzeba zlozyc nowy wniosek na 3 miesiace przed planowanym poczatkiem karenz u taty; miesiac mozecie byc razem na KBG; tata musi wziac minimum 2 miesiace; zamiana mozliwa jest 2 razy. Mam w domu broszurki z AK; moze przez internet daloby sie je zamowic. Tam jest wszystko fajnie opisane.

Kobietki w Adler mają bardzo fajne przeceny:-) Dziś obkupiłam porządnie młodego. Bluzeczki Toma Tailora już o 2.95:szok: spodnie od 4.95:szok:

Hej Kobietki!
Śpieszę donieść, że mam w sobie 6-milimetrowe ŻYCIE :-D szacowany termin to 20.02, teraz jest 7. tydzień.

Przed pięcioma dniami wróciłam z Polski. Byłyśmy 2 tygodnie w Gdańsku i okoicach. Mój mąż wrócił po tygodniu pobytu do pracy, więc miałam powrót solo i to było naprawdę ciężkie... wracałam nocnym pociągiem, a że mój tata kupił nam przez przypadek zwykłe miejscówki, to nie dało się spać, tak jak sobie to planowałam. Byliśmy w 7 osób w 6-osobowym przedziale! W tym Czeczenka z dwójką dzieci (2, 4), która nie miała nawet miejscówki, ale gdzieś przecież musiała siedzieć. Masakra, mówię Wam. Kinga prawie 3 godziny próbowała zasnąć...
Poza tym mamy wreszcie pierwsze zęby. Na raz wychodzą 2 dolne siekacze. Tak, prawie 16 miesięcy na nie czekaliśmy :eek:

co tam u Was?

Mokito gratuluję!!!
Współczuję przeprawy w pociągu, brzmi strasznie... My pociągiem tylko 4 godzinki do Polski mamy, a i tak nie lubię podróży, Filip nie chce spać i z reguły bardzo mu się nudzi ;) Gratuluję ząbków, może to i lepiej, że tak późno wychodzą, wtedy są podobno lepiej zmineralizowane :) Filipowi bardzo szybko zaczęły wychodzić, pierwsze miał już na 4 miesiące, a teraz ma ich 16 (!!!). Mam tylko nadzieję, że nie zaczną się szybko psuć przez to

Kapelutek ja też już czekam na to, za rok o tej porze planuję być już w ciąży, mam nadzieję, że się uda :)

reklama
Mokito gratuluję:-) ale Ci fajnie ja też chcę drugie ale Elizka tak daje mi popalić ostatnio że szok poczekam jak Vixen :-)
Patili moja teściowa sprząta u takiej austryjaczki ona zatrudnienia opiekunki słowaczki i płaci im jakieś 7-8 euro na godz. Tylko ze je ubezpiecza i umowa o pracę:-)

Do góry