reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Ola niestety na 100% pewna nie jestem, ale te 4 miesiące to już chyba normalnie, w końcu od nich już nie będziesz dostawała pieniędzy... Dzisiaj będę się widziała ze znajomą, która jest bardziej doinformowana w tym temacie, jak nie zapomnę to ją spytam o to. Tak, można te 4 miesiące przepisać na męża, ale nie może przekraczać zarobków jakoś 16200€ rocznie, co daje ok 1150€ miesięcznie.

reklama
Ola to +4 to jest wtedy,gdy maz jest na Karenz.W przeciwnym wypadku masz 20 miesiacy.Maz moze w tym czasie pobierac KBG i dorabiac do Zuverdienstgrenze.

Ola zeby przepisac KBG na meza trzeba zlozyc nowy wniosek na 3 miesiace przed planowanym poczatkiem karenz u taty; miesiac mozecie byc razem na KBG; tata musi wziac minimum 2 miesiace; zamiana mozliwa jest 2 razy. Mam w domu broszurki z AK; moze przez internet daloby sie je zamowic. Tam jest wszystko fajnie opisane.

Kobietki w Adler mają bardzo fajne przeceny:-) Dziś obkupiłam porządnie młodego. Bluzeczki Toma Tailora już o 2.95:szok: spodnie od 4.95:szok:

Hej Kobietki!
Śpieszę donieść, że mam w sobie 6-milimetrowe ŻYCIE :-D szacowany termin to 20.02, teraz jest 7. tydzień.

Przed pięcioma dniami wróciłam z Polski. Byłyśmy 2 tygodnie w Gdańsku i okoicach. Mój mąż wrócił po tygodniu pobytu do pracy, więc miałam powrót solo i to było naprawdę ciężkie... wracałam nocnym pociągiem, a że mój tata kupił nam przez przypadek zwykłe miejscówki, to nie dało się spać, tak jak sobie to planowałam. Byliśmy w 7 osób w 6-osobowym przedziale! W tym Czeczenka z dwójką dzieci (2, 4), która nie miała nawet miejscówki, ale gdzieś przecież musiała siedzieć. Masakra, mówię Wam. Kinga prawie 3 godziny próbowała zasnąć...
Poza tym mamy wreszcie pierwsze zęby. Na raz wychodzą 2 dolne siekacze. Tak, prawie 16 miesięcy na nie czekaliśmy :eek:

co tam u Was?

Mokito gratuluję!!!
Współczuję przeprawy w pociągu, brzmi strasznie... My pociągiem tylko 4 godzinki do Polski mamy, a i tak nie lubię podróży, Filip nie chce spać i z reguły bardzo mu się nudzi ;) Gratuluję ząbków, może to i lepiej, że tak późno wychodzą, wtedy są podobno lepiej zmineralizowane :) Filipowi bardzo szybko zaczęły wychodzić, pierwsze miał już na 4 miesiące, a teraz ma ich 16 (!!!). Mam tylko nadzieję, że nie zaczną się szybko psuć przez to

Kapelutek ja też już czekam na to, za rok o tej porze planuję być już w ciąży, mam nadzieję, że się uda :)

reklama
Mokito gratuluję:-) ale Ci fajnie ja też chcę drugie ale Elizka tak daje mi popalić ostatnio że szok poczekam jak Vixen :-)
Patili moja teściowa sprząta u takiej austryjaczki ona zatrudnienia opiekunki słowaczki i płaci im jakieś 7-8 euro na godz. Tylko ze je ubezpiecza i umowa o pracę:-)

Do góry