reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej dziewczyny, chyba wreszcie udalo nam sie zajsc w ciaze! Test wyszedl pozytywny, to przypuszczalnie 5 tydzien. Wizyta na poczatku lipca i wtedy dopiero tak na pawde bedzie mozna cokolwiek powiedziec... :)

reklama
mokito to trzymam kciuki aby sie potwierdzilo i cichutko gratuluje
gabi ja mam takini z ciazy i mam nadzieje,ze cycki tam mi sie zmieszcza aletez musze zmiezyc ;-)

Witam mam do Was pytanko odnośnie Kinderbetreuungsgeld ,dziecko już się urodziło i jeżeli chciałabym wrócić do Pl i robić tam następne potrzebne badania to dostanę te pieniądze czy muszę mieszkać tutaj aby je dostawać?

Szyszunia wydaje mi się ze musisz tu mieszkać jak by się dostawalo te pieniądze i można było mieszkać w Polsce to ja też chętnie do Pl wracam.

Mokito trzymam kciuki za dobre wieści :)

Szyszunia musisz mieszkać w At, zarówno mama jak i dziecko muszą mieć stały meldunek tu, Anmeldebescheinigung itd. Bez urazy, ale które państwo będzie płaciło nie swoim obywatelom na dodatek mieszkającym w swoich krajach ;) jakby tak było można to by wszystkie kobiety rodziły w innych krajach a potem wracały do Pl.
Kiedyś tam niby słyszałam, że znajomy znajomego czyjegoś znajomego ma żonę i dzieci w Polsce i kasę dostają, ale ja w to nie wierzę, bo Polacy różnie gadają, bezpośrednio nie znam takiego przypadku

To by było zbyt piękne nikt by już dzieci w Polsce nie rodził:p jeżeli chodzi o rodzinne to znam paru panów którzy tu pracują żony z dziećmi są w Polsce i oni kasę dostają mają ja wypłacana raz na rok, ale jak to zalatwiali to nie mam pojęcia:-)

Dziewczyny rodzinne beda placic ale KGB nie.Rodzinne to norma,ze bierze sie w kraju gdzie korzystniej wychodzi ale ile przy tym zalatwiania :szok:

reklama
Czesc dziewczyny... to znowu ja...
Niestety poronilam... orientujecie sie moze czy w austrii przysluguje w takiej sytuacji jakis urlop ? W Polsce jest to 8 tygodni.
Jesli nie wiecie to gdzie moglabym uzyskac pewne informacje na ten temat....?

Do góry