reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Tak jak pisze Vixen różnie to bywa nam powiedzieli ze poczta juz nie wysyłają i mąż ma.czekać albo przyjść na następny dzień.

reklama
A ja byłam osobiscie zalatwiac i powiedzieli mi, ze przysla mi poczta... czekam ponad miesiac... :-( wiec jak widac nie ma reguly..

Ostatnia edycja:
Kapelutek o kurczę, to nie fajnie, przecież wiadomo, że bez tego nic się nie załatwi... Może tam zadzwoń i ich ponaglij? Oni tam burdel mają :/ Tak samo miałam z prawem jazdy, po 5 tyg postanowiłam pojechać się upomnieć, to wniosek leżał dokładnie w tym samym miejscu co 5 tyg wcześniej, a ja tak sobie mogłam czekać i czekać

W 2012 przyslali nam Anmeldebescheinigung poczta. Czekalismy tydzien.

Vixen a co robilas z prawem jazdy?

Patili wymieniałam polski dokument na austriacki. Co prawda nie ma takiego obowiązku, bo prawa jazdy są unijne, ale mąż dość często miał kontrole jak jeździł służbowo autem i niektórzy policjanci "czepiali się" o to, że na polskim dokumencie jest meldunek, a przecież mieszkamy tu. Tak więc dla świętego spokoju wymieniliśmy. Ja i tak musiałam to zrobić tutaj, bo po zmianie nazwiska w Polsce nie chcieli mi wymienić ze wzgędu na czasowy meldunek w Pl, to i mąż przy okazji tu wymienił :)

co do Anmelde ja czekam ponad 2 mc dla siebie, znajoma składała w listopadzie 2013 i dostała jakieś 3 tyg temu.Teraz tak długo się czeka, ale dla maluszków może szybciej wydają.
A koleżanki mąż ma isć na karenz za nią i A jest mu potrzebne(składał na początku roku), poszedł tam z pismem z krankenkasy i powiedzieli że do tygodnia przyjdzie, minął już 1 mc i dalej czeka, telefony nie pomagają.

Oni sie przenoszą do innego bez i mają ponoć straszne zamieszanie

Co osoba to inne doświadczenia. Ja na moje i męża czekałam jakiś tydzień dwa składała w lipcu 2013 męża przyszło bez problemu a mi przyszła kartka ze brakuje ksero dowodu osobistego wiec zrobiłam ksero i poszłam tam. Zabrali ksero a anmelde wydali mi od reki. Potem dla małej mąż był w październiku 2013 i dali mu od reki dał papiery i powiedzieli ze będą go wołać po siedział dwie godz na korytarzu zawolali go po nazwisku i dostał papier. Dziewczyny która poznałam w szpitalu jak rodziłam tak samo to zalatwiala.

reklama
To jest faktycznie komiczne, zwazywszy ze to cala jedna strona :-) Corce przyslali niedawno, czekalismy 4 tygonie. Gdy dzwonilam zapytac kiedy w koncu przyjdzie pani rzekla do mnie ze niektorzy nawet pol roku czekaja :-) Co dziwne dwa lata temu wydali mi od reki.

Do góry