reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

SPAM :cool2:
wiadomość do ola8806
proszę podaj mi swojego maila bo już cierpliwości nie mam. Kilka razy wysyłam prywatną wiadomość i po prostu nie dochodzą!

reklama
Witam!

Od dwoch lat mieszkamy w mieszkaniu typu "Genossenschaft". W Wiedniu jest kilkanascie firm budujacych i wynajmujacych tego typu mieszkania. M.in. Migra, Sozialbau, Wien Süd, Buwog. Na swoich stronach internetowych informuja o wolnych lokalach 1) ze starego stanu, 2) znajdujacych sie w budowie, 3) dopiero planowanych. Na kazde z lokali nalezy sie zapisac i czekac w kolejce. My zapisalismy sie na mieszkanie rozpisane w czasie budowy i czekalismy na nie ok rok. Przed podpisaniem umowy nalezy wplacic ustalony z gory tzw. Eigenmittelbeitrag (dalej: EMB), ktorego wysokosc nalezy od rodzaju mieszkania. Z tego co sie orientuje sa trzy rodzaje "Genossenschaftswohnungen": 1) bez opcji kupna na wlasnosc (EMB do ok 10000€) 2) z opcja kupna na wlasnosc po 10 latach (EMB od ok 40000€) 3) wlasnosciowe. Przy ewentualnej wyprowadzce kwota EMB jest zwracana pomniejszona o 1% za kazdy rok mieszkania.
Miasto Wieden wspiera mlode rodziny i przyznaje kredyty 1% na poczet EBM. Kwota kredytu zalezy od dochodow i wysokosci Grundbaukosten, ktore przedstawia Genossenschaft.

Mam nadzieje, ze pomoglam.
Pozdrawiam

Marti pozwoliłam sobie wkleić wypowiedź Patili, ten wątek był tu już wielokrotnie poruszany. Na forum jest opcja szukania w danym w wątku, jak wpiszesz "Genossenschaft" to wyskoczy Ci conajmniej kilka postów, ja tak teraz ten znalazłam ;)

Od prywatnej osoby też można odkupić Genossenchaft, kolega mojego męża tak zrobił. Z tymże wtedy musicie się liczyć, że oprócz wpłaty do spółdzielni ta prywatna osoba też będzie chciała coś dla siebie. Ich łącznie wyniosło to niecałe 20 tys €, a mieszkanie mieli niemalże od razu.

Dziewczyny czy znacie adresy portali takich lokalnych dla danych miast,gdzie mozna poczytac co sie dzieje w danym miescie czy regionie, lub ogolnokrajowych gdzie mozna szukac wg nazwy miasta?CHodzi mi o odpowiedniki polskich stron cos typu gumtree, czy tablica itd.

reklama
Witam. Zna ktos polskojezycznego fizjoterapeute dla maluszkow? Mam wczesniaka I moge miec skierowanie na cwiczenia mimo ze nie ma zadnej wady ale szukam w pierwszej kolejnosci kogos kto mowi po polsku.

Do góry