reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

SPAM :cool2:
wiadomość do ola8806
proszę podaj mi swojego maila bo już cierpliwości nie mam. Kilka razy wysyłam prywatną wiadomość i po prostu nie dochodzą!

reklama
Witam!

Od dwoch lat mieszkamy w mieszkaniu typu "Genossenschaft". W Wiedniu jest kilkanascie firm budujacych i wynajmujacych tego typu mieszkania. M.in. Migra, Sozialbau, Wien Süd, Buwog. Na swoich stronach internetowych informuja o wolnych lokalach 1) ze starego stanu, 2) znajdujacych sie w budowie, 3) dopiero planowanych. Na kazde z lokali nalezy sie zapisac i czekac w kolejce. My zapisalismy sie na mieszkanie rozpisane w czasie budowy i czekalismy na nie ok rok. Przed podpisaniem umowy nalezy wplacic ustalony z gory tzw. Eigenmittelbeitrag (dalej: EMB), ktorego wysokosc nalezy od rodzaju mieszkania. Z tego co sie orientuje sa trzy rodzaje "Genossenschaftswohnungen": 1) bez opcji kupna na wlasnosc (EMB do ok 10000€) 2) z opcja kupna na wlasnosc po 10 latach (EMB od ok 40000€) 3) wlasnosciowe. Przy ewentualnej wyprowadzce kwota EMB jest zwracana pomniejszona o 1% za kazdy rok mieszkania.
Miasto Wieden wspiera mlode rodziny i przyznaje kredyty 1% na poczet EBM. Kwota kredytu zalezy od dochodow i wysokosci Grundbaukosten, ktore przedstawia Genossenschaft.

Mam nadzieje, ze pomoglam.
Pozdrawiam

Marti pozwoliłam sobie wkleić wypowiedź Patili, ten wątek był tu już wielokrotnie poruszany. Na forum jest opcja szukania w danym w wątku, jak wpiszesz "Genossenschaft" to wyskoczy Ci conajmniej kilka postów, ja tak teraz ten znalazłam ;)

Od prywatnej osoby też można odkupić Genossenchaft, kolega mojego męża tak zrobił. Z tymże wtedy musicie się liczyć, że oprócz wpłaty do spółdzielni ta prywatna osoba też będzie chciała coś dla siebie. Ich łącznie wyniosło to niecałe 20 tys €, a mieszkanie mieli niemalże od razu.

Dziewczyny czy znacie adresy portali takich lokalnych dla danych miast,gdzie mozna poczytac co sie dzieje w danym miescie czy regionie, lub ogolnokrajowych gdzie mozna szukac wg nazwy miasta?CHodzi mi o odpowiedniki polskich stron cos typu gumtree, czy tablica itd.

reklama
Witam. Zna ktos polskojezycznego fizjoterapeute dla maluszkow? Mam wczesniaka I moge miec skierowanie na cwiczenia mimo ze nie ma zadnej wady ale szukam w pierwszej kolejnosci kogos kto mowi po polsku.

Do góry