reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Gabi może się uda i już nie będziesz miała problemów :) Tak jak piszesz, porób badania i zobaczysz co Ci powiedzą. Do niego to nie przemawia, na razie jak są takie dni, że Filip daje popalić (głównie przez zęby), to zawsze mi powtarza, że nigdy więcej drugiego dziecka. Mam nadzieję, że za rok już zmieni zdanie :D

reklama
No a moj maz pragnie jeszcze dwoch corek, higi, ten typ tak ma. Jestesmy sami, ale maz tylko 30h pracuje i w tym w nocy, wiec nie jest mi tak ciezko..

Cześć dziewczynki. Ja właśnie wczoraj wyszłam ze szpitala, lekarze potwierdzili hipotrofię u mojego dziecka... już coraz bliżej porodu ale jeszcze do czerwca pasuje wytrzymać. Łatwo nie jest no ale myślę że jakoś damy radę.

Co do różnicy wieku mi się zawsze marzyło mieć dzieci rok po roku. Ale patrząc na tą ciążę coraz bardziej się boję.

Patili- a Twoj Kilian ile ma teraz mies????.Moj Patryk nie wygląda na strasznego tłuscioszka bo jest raczej ubity,ale ma duze pysie na buzi:-D
Mam tez pytanie odnosnie przedszkola,jesli ten temat juz był wczesniej to przepraszam,ale chciałam zapytac czy zapisując małego do przedszkola potrzebuje jakis nr dla niego?Czy bez tego da sie załatwic miejsce? jesli nie to gdzie sie ten nr załatwia?

I takie jeszcze jedno pyt. o KBG a mianowicie mam wybrany wariant 12+2 i w tym mies dostałam pieniązki ale było z 50euro mniej.I teraz nie wiem z jakiego powodu? Czy to jest uzależnione od dni roboczych?

A co do róznicy wieku to moim zdaniem 2-3lata jest najlepszą róznicą,ponieważ dziecko juz duzo rozumie i mozna mu wytłumaczyc pewne sprawy jak to ze mama musi odpocząc,czy nie moze nosic stale dziecko na rekach;-) No i dzieci tez wiek nie poróżni;-) Ale różnie to bywa..
Fana999- Witaj, życze Tobie i dzidziusiowi dużo zdrówka, nie zabardzo wiem co to hipotrofia ale mam nadzieję ze to nic bardzo poważnego i że bedzie wszystko dobrze podczas rozwiązania:tak:

fana trzymaj się, na pewno wszystko będzie dobrze! Mojej koleżanki dzidzia też miała coś podobnego, synek był bardzo malutki (bo to chyba o to m.in. chodzi, prawda?), łożysko zbyt szybko się zestarzało i nie przybierał na wadze, urodził się z wagą poniżej 3 kg, a teraz już skończył roczek i ładnie dogonił inne dzieci :)

Mamami musisz mieć numer dla dziecka, wyrabia się go w MA10. Tutaj adresy, bo to zależne w jtórym Bezirku mieszkasz: https://www.wien.gv.at/bildung/kindergarten/servicestellen.html
Od kiedy chcesz to przedszkole? Radzę się pospieszyć, bo o miejsca jest naprawdę ciężko... Znajoma zapisała swojego syna do państwowego w zeszłym roku na czerwiec 2015 i nie dali jej gwarancji, że miejsce dostanie, powiedzieli żeby też szukała jakiejś alternatywy... W prywatnych też są długie terminy, w tym do którego idzie Filip to już do września 2017 miejsca zajęte. Trzeba pytać w poszczególnych filiach o ewentualne miejsce. Na tej stronie można szukać gdzie są miejsca, ale to tylko przedszkola prywatne i chyba Tagesmutter też Freie Betreuungsplätze in Wien | Für Eltern und Kinder | Wiener Kinderdrehscheibe

KGB to stawka dzienna, tak więc kwota jest zależna od dni w miesiącu :)

vixen89-jestem w ogromnym szoku,po tym co mi napisałas o tych miejscach w przedszkolach:szok: Ja myslałam o wrzesniu 2015 lub pocz.2016....ale widzę ze bedzie cięzko. Widzę ze najlepiej to przydało by sie dziecko zapicac jak sie juz planuje ciąze:-D
Dziękuje za linki i bedę działac w najbliższych dniach;-)

Mamami niestety tak to tu wygląda... Naprawdę najlepiej o tym myśleć tuż po urodzeniu malucha żeby potem nie musieć wozić przez pół miasta, bo tylko daleko było miejsce :p Ja zapisałam małego jak miał 3 miesiące, ale u nas to też troszeczkę łatwiej, bo jestem pracownikiem tej sieci przedszkoli.

Hej kobietki. W końcu mam więcej czasu na internet :-) Erik miał krztusiec i mama musiała być na każde zawołanie. W niedzielę robimy urodzinki, mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo to co się teraz dzieje to jakaś porażka! Ciągle szaro, albo pada. Ogród mi zarósł, a opleć go nie mogę, bo wszystko się po prostu lepi. Byliśmy na flohmarkcie w Klosterneuburg, trochę się obkupiliśmy, ale jazda przez Wiedeń nas wykończyła :-)
Musimy zapisać młodego do żłobka, chcemy go puścić od następnego roku. Trochę spokoju będzie, więc na kursy się wybiorę. Muszę prawo jazdy zrobić, jednak nie wiem jak to będzie. Wiem, że na egzaminie można sobie przestawić język na ojczysty, ale jak to wygląda podczas jazdy? Po niemiecku to się na pewno nie dogadam :-(
A co do baby, mi się zawsze marzyły dzieci z różnicą roku lub dwóch. I całe szczęście, że takich nie mam, bo bym w wariatkowie wylądowała. Erik jest tak energicznym i pochłaniającym dzieckiem, że nie wiem, czy dam radę z dwójką, a nie daj Boże takich samych wariatów. Także póki co o następnym dzieciu nie myślę i pewnie skończy się na jednym, chociaż mąż by chciał trójkę (oj, wtedy to na pewno oszaleję). Wciąż wyczekujemy na pojawienie się na horyzoncie domu dla nas, jednak zawsze coś jest nie tak, zazwyczaj cena za wysoka:-(
fana999 zdrówka dla Ciebie i dzidziusia!

reklama
Aniag nie wiem jak w Twoim mieście, ale w Wiedniu kolega się dowiadywał w Verkehrsamt i egzamin praktyczny jest po niemiecku, teoria zresztą też, bo znajoma ostatnio opowiadała, że zdawała i na 100% pytania miała po niemiecku. Może nie wiedziała, że można zmienić, albo po prostu nie było takiej możliwości. Dobrze, że u Erika już ze zdrówkiem lepiej :) W Wiedniu podobnie z pogodą, dzisiaj niby coś tam słońce świeci, ale wieje i chmurzy się co chwilę. Wszystkiego najlepszego, widzę, że urodzinki dwa dni temu były :)

Do góry