reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Aniag78 no dzisiaj właśnie nie otwierałam okien, przesłaniać nie muszę, bo przed samymi oknami mamy ogromne drzewo, więc aż tak dużo słońca nie wpada, a mimo to duchota jak nie wiem:( Na wieczór w sypialni okna nie otwieram, bo jak w nocy mały budzi się do karmienia to zapalam lampkę i zaraz wlatuje pełno robali, a mam insektofobię :( Musimy chyba kupić moskitiery na okna :p Wiatrak mamy, ale włączam tylko tam gdzie nie ma dziecka, boję się, że go zawieje... Teraz przy zamkniętych oknach i braku wpadającego słońca mamy w mieszkaniu 31 stopni, oszaleć można :p

reklama
Upały już minęły :-):-) w Eltern-Kind-Zentrum akurat nie spotkałam nikogo z PL, myślę, że poszukam po porstu w centrum polonijnym. Czy któraś z Was, drogie Mamy, ma doświadczenie z zajęciami z pływania dla bobasów i jeśli tak, to od jakiego wieku polecacie zacząć?

Witam :) Niedawno urodzilam coreczke :) i chcialabym zlozyc wniosek na Kinderbetreuungsgeld ale nie wiem skad go moge wziac. Czy moglybyscie mi pomoc i napisac gdzie taki wniosek sie znajduje:) Pozdrowienia :)

pauluska_sz gratuluję córeczki :) mi wniosek przyszedł pocztą, ale można go wziąć w Wiener Genietskrankenkasse albo pobrać tutaj: https://www.help.gv.at/linkaufloesung/applikation-flow?leistung=LA-HP-GL-Kinderbetreuungsgeld_2009&flow=FO&quelle=HELP
A masz już złożony wniosek o Familiebeihilfe? Bo jeśli dobrze się orientuję to najpierw trzeba załatwić to a dopiero potem kinderbetreuungsgeld

orientujecie sie moje drogie czy pani dr zipora-liora ginekolog przyjmuje prywatnie dopoki nie ma sie ubezpieczenia na meza...

Witam mamusie;-) mam pytanie słyszała może któraś z was o takim Panie dr med. Michael Gleicher to jest pediatra z 19 bez podobno mówi po polsku.Tylko nie wiem czy przyjmuje na Wgkk? Jeśli któraś ma jakieś info na temat tego Pana dr. to czekam na odp...:-D

mamami1 pan dr jest tzw Wahlarzt, czyli nie ma umowy z żadną kasą chorych. Podejrzewam, że jak pójdziesz z rachunkiem do wgkk to pewnie zwrócą ok 40-60% kwoty, ale najpierw za wizytę trzeba zapłacić.

czesc :) moze moglabym do was dolaczyc ? Mieszkam w wiedniu 3 lata i wlasnie jestem w 24 tygodniu ciazy :)
Mimo ze jestem tu tyle czasu , jakos nie orientuje sie w tych urzedowych sprawac , wiec mam nadzieje ze w tej kwestii bede mogla liczyc na jakakolwiek pomoc z waszej strony : )

Witam nowe mamusie! Chetnie pomoge jesli bede w stanie :happy:

Dzisiaj dostalam "Mitteilung uber den Bezug der Familienbeihilfe" do kwietnia 2015. Jutro pojde to zaniesc do WGKK, bo wniosek i wszystkie dokumenty juz zlozylam, a mialam miesiac na dostarczenie tego pisma. Ledwo zdaze, ufff... Mezulo jeszcze nie wiedzial, ze decyzja przyszla i dzisiaj dzwonil do Finazamtu i powiedzieli mu, ze wnioski z kwietnia sprawdzaja - opoznienie maja :crazy:

Co do upalow, to ja straszna saune mialam w mieszkaniu (na 4. pietrze i oknami na jednej scianie, nowe budownictwo). Nie pomagaly otwarte okna, ani zamkniete. No i nie mamy tez balkonu, zero przewiewu :-( Młody non stop mi spal.. ja nie moge wytrzymac, a co dopiero takie malenstwo... w piatek zmykam znowu do Polski na tydzien do domku rodzinnego w Szczyrku, gory, "czyste" powietrze i ogrodek, a nie te bloki wstretne :zawstydzona/y:

reklama
Witajcie dziewczyny, my tez ciezko przeszlismy upaly,wiatrak chodzil na nonstopie,ja tez stad uciekam w gory,nic nie powiedzialam w domu rodzinnym tak wiec zrobie niespodzianke.Synkowi widac juz pierwszego zeba wiec jestem z niego dumna.Pozatym denerwuje mnie ten Wieden, a zwlaszcza kosmiczne ceny owocow i warzyw tych bio dla dziecka,do tego jestem straszna przeciwniczka sloiczkow ,naszczescie moi rodzice prowadza gospodarstwo ekologiczne wiec maly odzyje ;)pozdrawiam

Do góry