reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Wrocilismy z Polski, Kuba Ochrzczony, tylko ze ja glupia bedąc w Urzedzie Gminy chcialam wyrobic małemu pesel, wszystko super wydrukowali mi akt urodzenia polski i europejski ale na samym końcu zażądali geburtsurkunde oryginalu, mowie ze nie moge go dac a oni ze musze bo na tej podstawie wypisuje sie polski, i co ja mam teraz zrobic jak oddalam geburtsurkunde a jeszcze rodzinne nie załatwiione w Finanzamcie i Kinderbetreunungsgeld, czy europejski akt tutaj w Wiedniu przejdzie czy nie?bo jak nie to musze jechac do Polski i poprosic zeby mi wydali ten oryginal austryjacki na pare dni choc nie wiem czy wydadzą , martwie sie dziewczyny...

reklama
Elzbieta1986 Ja mam miedzynarodowy Akt Malzenstwa i byl wszedzie chonorowany, mysle, ze z Aktem Urodzenia bedzie podobnie - w koncu po to one sa. Moze zadzwon i zapytaj, szkoda Twoich nerwow...

A ja zadam moze i glupie pytanie, no ale coz: w jakim celu wyrabialas w Polsce pesel i Akt Urodzenia :confused2:

Kurcze blade, niech ktos powie mojemu kurczaczkowi, zeby sie wyklul :rofl2:

Elzbieta1986 ciężka sprawa, niestety nie wiem co poradzić... Ale wydaje mi się, że będzie tak jak pisze Maryńka, nie powinno być z tym problemu. Ja mam np tłumaczenie aktu małżeństwa, nie taki międzynarodowy i też wszędzie normalnie przyjmują.

Maryńka oj to widzę, że Twojemu synkowi się nie spieszy na ten świat :p Z tego co pamiętam to miałaś termin na koniec marca? Co do Twojego pytania to my też będziemy wyrabiać pesel Malcowi, póki co siedzimy w Austrii, ale nigdy nie wiadomo co tam się w przyszłości wydarzy, wolę żeby miał od razu :)

Chciałam się pochwalić, że w Polsce skompletowaliśmy już wyprawkę do końca i teraz na spokojnie możemy czekać na przyjście synusia na świat, jeszcze niecałe 6 tygodni :)

Vixen a ty tez jeszcze w dwupaku, a troszke sie balas wczesniejszego rozpakowania... popatrz jaka bedzie niewielka roznica :happy: Gratuluje skompletowanej wyprawki, ciekawe ile rzeczy nam zabraknie :-D haha...

nie wiem czy zle doczytalam, ale wydawalo mi sie, ze w Ambasadzie mozna wyrobic PESEL - stad moje niemadre pytanie. Pewnie za niedlugo sie dowiem :-)

vide: Informacja w sprawach paszportowych

Uwaga: do wniosku o wydanie paszportu musi być wpisany numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL). Numer ten (11-cyfrowy) jest wpisany w dowodzie osobistym. W przypadku braku numeru PESEL możliwe jest wystąpienie o jego nadanie do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji za pośrednictwem konsula. Dopiero po nadaniu numeru PESEL możliwe będzie przyjęcie wniosku o paszport.

Dziewczyny pesel mozna zalatwic przez Ambasade(ja osobiscie zalatwialam PESEL dla corki przez Ambasade bo w Polsce nie chcieli mi wydac nr.PESEL) ale jezeli nie ma sie PESEL to nie mozna wyrobic paszportu na 5 lat tylko tymczasowy i trzeba co roku wyrabiac nowy to lepiej zalatwic PESEL i wyrobic paszport na 5 lat.Pozdrawiam.

maryńka o no właśnie to samo czytałam, że PESEL można wyrobić w Ambasadzie, więc chyba zrobię tak jak Wikiniki, choćby właśnie ze względu na paszport :)

Hehe no na szczęście Mały nie wyszedł wcześniej, a nie powiem, trochę się obawiałam pobytu w Polsce :p Teraz już na spokojnie mogę czekać, przed porodem nigdzie się nie ruszam ;) Faktycznie będzie mała różnica, będziemy miały dzieciaczki niemalże w tym samym wieku :) Byłaś może w szpitalu? Bo mi powiedzieli, że jak do dnia porodu jeszcze nie urodzę, to w ten wyznaczony dzień mam zgłosić się na badania, a Tobie już chyba minął termin? Uparciuszek mały, może czeka na cieplejsze dni, w brzuszku u mamy mu cieplutko ;)

Hej Dziewczyny
Także mieszkam w Wiedniu i w styczniu pojawil sie na swiecie nasz synus, podczytuje Was juz dluzszy czas ale, jakos brak weny by cos skrobnac :D
Elzbieta1986 w urzedzie w ktorym wyrabialiscie akt urodzenia mozesz wyrobic takze duplikat i on bedzie akceptowany wszedzie, kosztuje chyba 25€ o ile dobrze pamietam, my na wszelki wielki bralismy jeszcze 2 kopie.

dziecko jest obywatelem Polski wiec powninno miec Pesel, tak wiec poszlam do urzedu wyrobic bo w Polsce bede nastepnym razem hoho czasu, pozatym mlody ma paszport tymczasowy a chce wyrobic na 5 lat wiec musze miec pesel.
Dahlinea dzieki Ci pomoglas mi, mamy jeszcze austryjacki odpis w wielu jezykach wiec moze to przejdzie, ale i tak musze wyrobic duplikat aktu urodzenia bo to musi byc tak na wszelki wypadek, pozdrawiam:)

Dziewczyny jak to jest z tymi paszportami, bo przyznam, że jak wyrabialiśmy tymczasowy, to się o 5 letni nie pytaliśmy. Znajoma mówi, że do 5 roku można wyrobić tylko tymczasowy, ważny przez rok, czyli niby co roku trzeba latać po następny (wszyscy mi znani Polacy z okolicy tak robili).
Czy jeśli będziemy mieć pesel Erika, to możemy mu wyrobić 5 letni paszport zanim młody skończy 5 latek?

W sobotę mamy chrzciny małego, z nadzieją patrzę za okno, oby pogoda była lepsza nisz dotychczas (słoneczko dziś świeci, więc może wiosna w końcu zawita?). Oczytałam się tematów dotyczących chrztów (jestem ateistką, od ponad 10 lat nie w temacie sakramentów) i jestem trochę w kropce, bo ksiądz wpadł na genialny pomysł, że będę śpiewać w kościele. Mąż (zapalony chrześcijanin) się pochwalił, że za młodu byłam w chórze (dobrze powiedziane - byłam, nie śpiewałam, moja matka jest fanatyczką kościelną, która za włosy ciągała mnie do kościoła) i nie wiem czy ksiądz mnie kijem nie pogoni jeśli odmówię tego śpiewu. Nie byłam na rezerwacji terminu (mały był chory) i teraz zostałam z ręką w nocniku, bo chciałam normalną spokojną ceremonię, a trafił się nam ksiądz, który chce zrobić chyba chrzest stulecia (mężowi coś wspominał o kwiatach, śpiewach).
Wiem, jestem okropną matką, bo to chrzest mojego dziecka, ale wolę cichą i małą ceremonię (mąż, ja, Erik, dziadkowie i chrzestny), mam straszne wspomnienia związane z kościołem (także z księdzem, który niestety lał dzieci jeśli były niegrzeczne - wiercenie się, bo chce się siusiu też za takie uważał). Pomijam fakt, że małemu wyrzynają się 3 zęby i jeśli przez 30 minut nie ryczy to już jest cud.

reklama
aniag78 bez numeru pesel mozesz wyrobic tylko paszport tymczasowy na 12 miesięcy czyli rok, żeby wyrobic paszport na 5 lat dziecko musi posiadac pesel, mozesz sie starac o niego tutaj w Wiedniu lub w Polsce. My narazie mamy tymczasowy ale bedziemy wyrabiac na 5 lat.

ps. mnie by nigdy nikt nie namowil do spiewu w kosciele...mimo ze jestem wierząca :) powodzenia z przygodtowaniami do Chrztu.

Do góry