reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Hej niespodziewanie wyladowalismy w Pl wiec dopiero teraz zycze wszystkoego dobrego w Nowym Roku :-) niech bedzie lepszy od poprzedniego.
My tu teraz 7 rok i tez na stale.Choc ta decyzja dopiero niedawno zostala podjeta ale na emeryture wracamy do kraju heheheh

reklama
Hej! Po dluuugiej nieobecnosci melduje sie z powrotem :-D. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!! Mam takie przeczucie, ze ten rok bedzie SUPER!!!!

Dzień dobry:-)

Mariusz wrócił dziś do pracy...Jakoś mi smutno i pusto,nie mówię nawet o dzieciach,bo Fabianek rano tak płakał...
A za dwa tygodnie Mariusz będzie w Austrii.
Nie mogę uwierzyć,że to już tak blisko...

Dziewczyny a jak jest u Was z mieszkaniami???Podobno ceny w Austrii są kosmiczne i większość na wynajętym...

Cześć:)
W Wiedniu jesteśmy od października, mamy 8 miesięczną córeczkę. Chętnie poznałybyśmy nowych znajomych. Czujemy się tu bardzo samotne, szczególnie kiedy mąż jest w pracy. Mieszkamy w 3 bezirku.
pozdrawiam

Ania, ja jestem w Wiedniu 7 lat i nie mam zamiaru wracac do Polski nawet jakby mnie sila brali to nie wrocilabym:-D
Nam sie zyje tutaj bardzo dobrze, ja narazie nie pracuje, jestem z Igorem w domu. Teraz dostalismy mieszkanie, przeprowadzilismy sie i jest naprawde fajnie! Co do mieszkan do sa tak zwane "Gemeindewohnungen" czyli mieszkania od panstwa na ktore trzeba dlugo czekac. Najpierw trzeba byc 2 lata zameldowanym w jednym miejscu i dopiero wtedy mozesz sie o takie starac. I sa tez "genossenschaft" mieszkania takie w ktorym my teraz mieszkamy. Sa to mieszkania na ktore tez musisz sie wczesniej zapisywac ale zeby sie wprowadzic trzeba spora supe wplacic. Z reguly jest tak ze im wiecej wplacasz na poczatku to czynsz jest nizszy. A jak malo masz pierwszej wplaty to czynsz jest wysoki. I w takim mieszkaniu mozesz mieszkac do konca zycia a niektore mozna nawet po paru latach wykupic na wlasnosc. to tak pokrotce ci opisalam :-)

kasiakathe witaj w naszym skromnym gronie :-) my tez jestesmy troche odlutki, znajomym nie mamy prawie wcale bo wszystkie moje kumpele wyjechaly do Polski a jak mialam jakas tutaj to bardzo niemilo sie na nich rozczarowalam. :hmm:
Pomimo tego jednak chetnie nawiazuje nowe znajomosci:-) Wiec jesli tylko masz ochote mozemy sie spotkac na pogaduchy z naszymi pociechami :tak:

judith88: zainteresowalas mnie tymi Genossenschaft mieszkaniami... wiesz moze ile sie na nie czeka, trzeba spelniac jakies wymogi i czy mozna sobie dzielnice samemu wybrac? My na razie mieszkamy w mieszkaniu po tesciach i szukamy nowego, chcielismy najpierw kupic, ale ceny poszly tak w gore :wściekła/y:. Slyszalam o mieszkaniach do wynajeciach, ktore naleza do firmy ubezpieczeniowej (chyba Uniqa)- podobno bez prowizji i z umowa bezczasowa, ale w internecie malo znalazlam na ten temat...

Witam!

Od dwoch lat mieszkamy w mieszkaniu typu "Genossenschaft". W Wiedniu jest kilkanascie firm budujacych i wynajmujacych tego typu mieszkania. M.in. Migra, Sozialbau, Wien Süd, Buwog. Na swoich stronach internetowych informuja o wolnych lokalach 1) ze starego stanu, 2) znajdujacych sie w budowie, 3) dopiero planowanych. Na kazde z lokali nalezy sie zapisac i czekac w kolejce. My zapisalismy sie na mieszkanie rozpisane w czasie budowy i czekalismy na nie ok rok. Przed podpisaniem umowy nalezy wplacic ustalony z gory tzw. Eigenmittelbeitrag (dalej: EMB), ktorego wysokosc nalezy od rodzaju mieszkania. Z tego co sie orientuje sa trzy rodzaje "Genossenschaftswohnungen": 1) bez opcji kupna na wlasnosc (EMB do ok 10000€) 2) z opcja kupna na wlasnosc po 10 latach (EMB od ok 40000€) 3) wlasnosciowe. Przy ewentualnej wyprowadzce kwota EMB jest zwracana pomniejszona o 1% za kazdy rok mieszkania.
Miasto Wieden wspiera mlode rodziny i przyznaje kredyty 1% na poczet EBM. Kwota kredytu zalezy od dochodow i wysokosci Grundbaukosten, ktore przedstawia Genossenschaft.

Mam nadzieje, ze pomoglam.
Pozdrawiam

happy a jak myslisz ogenossenschaft to patrz na domki :) bo oni takowe tez maja a moje zdanie jesli juz placic kase to przynajmniej za to zeby mi niekt nie bruzdzil ;) po sasiedzku ihihihi . Kiedys pewnie jesli nei bedziemy sie budowac to bedziemy wlasnie takiego domeczku szukac. Moja znajoma mieszka w takowym , dwa poziomy plus cala piwnica tzw richenhaus i jest zadowolona

Patili
witaj na Forum
Dziewczyny to moze jakis zlocik jeszcze nim urodze :)

Cześć dziewczyny:-)

Dziękuję za informacje dotyczące mieszkania:tak:
Chyba problemem nie jest to,że ma się już mieszkanie własnościowe??My mamy takie tutaj w Polsce.
Fajnie,ze jest taka opcja,jednak mimo to ceny wysokie...Ale zobaczymy jak to będzie.

O zarobki nie będę pytać,bo to juz za dużo pytań;-)
Czy mozecie mi powiedzieć ile mniej więcej wystarcza Wam na takie normalne życie???Jedzenie,opłaty.Chociaż tak w dużym przybliżeniu,bo nie mam kompletnie pojęcia ile kosztuje życie w Austrii...

Kathinka ja będę chętna na zlot,ale pewnie juz urodzisz zanim ja dojadę;-) W każdym razie później na pewno chętnie się spotkam,bo będę tam zupełnie sama i oprócz męża i dzieci nie będę miała nawet z kim pogadać.

reklama
Kathinka: z tym domkiem brzmi bardzo interesujaco i moj maz tez sie ucieszy jak mu opowiem, bo on w domku sie wychowal... mi wszystko jedno czy domek czy mieszkanie, wazne ze w Wiedniu :tak:. Bo na 100% miastowa jestem. :-D

Do góry