reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Dzień dobry :) Znacie jakiś fajny sklep z wózkami 3 w 1 w Wiedniu albo w pobliżu Wiednia? Bo już z mężem przymierzamy się do zakupu... Chciałabym sobie porównać ofertę tu w Austrii i w Polsce:)
Puki co zero doświadczenia w tym temacie i zero preferencji... Myślicie że lepiej nowy czy używany (z jakiejś dobrej firmy w dobrym stanie) ? Jakie są wasze przemyślenia w tym temacie?:) Pozdrawiam

reklama
Cześć wszystkim :) Jestem Paulina, mam 27 lat.
Z racji, że mieszkam od 4 lat w Austrii (Steyr) czytałam to forum tak z doskoku, ale nigdy się nie udzielalam. Pewnie z tego powodu, że nie jestem mamą ani nie byłam w ciąży :p
Przyszedł czas i na mnie, więc mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do Waszego grona. Jestem w 12 tygodniu, ciaże prowadzę tu na miejscu w Steyr (dr Radner).

Czy któraś z Was była już kiedyś na Babyexpo albo na Babymesse ? Jakies opinie? Wcześniej z wiadomych względów nie interesował mnie ten temat a teraz jak przyszedł czas to zastanawiam się czy warto?

Pozdrawiam Was serdecznie :)

Ostatnia edycja:
Mam pytanie dziewczyny... To, że mam stały meldunek z MA35 dopiero od sierpnia a nie od początku ciąży chyba nie wpłynie na ich decycję o moim Kinderbetreuungsgeld ? Dodam, że w mojej MKP wszystkie badania się zgadzają bo lekarz przepisał te z Polski. Termin na styczeń 2018. Ubezpieczona w kk byłam od stycznia 2017...

Paulina na Babyexpo byłam już z małą na świecie. Ot wszystkie gadżety dla dzieci od wózków przez chusty, ciuszki, butelki i mniej bezpieczne wynalazki po wanienki. tutejsze firmy=tutejsze ceny. Ale nie żałuje, bo chociaż mała zamotana już była to z tamtąd przytaszczyłam info o Babywearing Day :)

Co do wózków... tu nepewno są droższe jak wszystko zresztą. Chyba, że mega wypasiony markowy wózek, to aż takiej różnicy w cenach między AT a PL nie ma.
Jeśli planujecie używać głównie wózka to tu bym nie oszczędzała, bo potem tylko będziesz się męczyć i wkurzać na wózek. Ja 3w1 dostałam od siostry i chociaż był w super stanie, po jednym drobniutkim dziecku i używany po asfalcie, a Laura i tak była po części chustowa to kupiłabym mimo wszystko nowy. Z czasem wózek jest po prostu wybity. Jakby to nie brzmiało. Gdyby kiedyś pojawiło się nowe dziecko to napewno wózek byłby nowy + plus 2 chusty na starcie [emoji23]

Alicja Anmeldebescheinigung możesz w każdej chwili wyrobić. Jeśli przekroczyłaś okres 4rech miesięcy od zameldowania to po prostu będzie kara do zapłaty i tyle.
Aaa jak już przy tym jesteśmy to taka wskazówka, żeby zerknąć w Meldezettle co tam macie. Hauptwohnsitz oszczędza problemów z upierdliwymi urzędnikami :)

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Do góry