reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Happy z domisiami bedzie tak że jak zaczniesz śpiewać śmieją im się pysie to Joni dokończy "haha hahaha" :) Laura od dwóch dni tak ze mną śpiewa w duecie :D

Ola u nas nocne spanie od 20 do 7dmej, 8smej i drzemka po obiedzie ok. 12.30 czy 13.00
No i godzinna pauza w nocy, albo nad ranem. Dzisiaj od 5 do 6.30 i krótka o 4tej :/ czemu to dziecko nie może spać jak dawniej...
Chciałam ją położyć później na noc, bo może wtedy pobudka była by chociaż godzine później, ale nie ma szans... teraz nawet w drzemce zdążyła się wybudzić już na chwile... mam nadzieje, że to na zęby bo 4ki podpuchnięte to coś tam pewnie idzie [emoji14]

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Happy zawsze możemy jakieś polskie spotkanie z dzieciakami zrobić, z tego co kojarzę to kilka nas jest z 11. Bezirku :)
Życzę Ci wytrwałości w pielęgnowaniu polskiego, bo u Ciebie jednak cięższa sytuacja niż gdy oboje rodzice są polakami. Dasz radę! :)
Mi też bardzo zależało, żeby Filip mówił po polsku, dlatego ja go w ogóle nic po niemiecku nie uczyłam ani nie uczę, tym bardziej, że moja wymowa nie jest idealna a i błędy się pojawiają. Wszystkiego nauczył się w przedszkolu :) Zresztą nawet w przedszkolach naciskają na to aby jednak w domu było Muttersprache. Niestety znam przypadki gdzie potem dziecko ani w języku ojczystym za dobrze nie mówi, ani po niemiecku :-(

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Łucja spi roznie w dzien. Dzis np spala 15 minut. Zaczela plakac wzielam jąna lozko i zamknelam oczy. Po chwili ona tez jak otworzylam to i ona. I bylo Hahah no i ja tez nie wytrzymalam i bylo po spaniu. Od wcZoraj sama wchodzi na sofe. Spiewa ze mna piosenki tzn wylapuje rampampam zamiast lalala to jajaja i takie rozne. I dzis uslyszalam dzie tata. Dzie tata. ;)
No aułaaa bububu to juz od dawna ;)
Ola u malej. To samo. Ale placze jak jest w wozku. Masakra jak wcZoraj sie rozplakala tak szybciej wracalam z pod bloku niz wyszlam. Ale w nosidle siedzi. Nie placze wtedy
Wlasnie placz zaczal sie odkad snieg spadl. Wczesniej siedziala ladnie w wózku.

Karola wzielam udzial w konkursie na spódniczke tiulowa. Dzis patrzę jakies oznaczenie na fb
I wygralam. Wybralam taką
Screenshot_2017-01-11-10-46-41.png

Załączniki

• Screenshot_2017-01-11-10-46-41.png
    Screenshot_2017-01-11-10-46-41.png
    52,3 KB · Wyświetleń: 350
Vixen spotkanie fajna sprawa.
Co do języka nie sądze, żeby kilka pojedyńczych słów po niemiecku zaburzyło naukę języka ojczystego. No chyba, że rodzice z błędami na siłę tłukli całe zdania dziecku ;)

Happy przypominam, że chustowe po polsku są :D

Anitaka super!! :)

Aaa to pewnie ta grupa co po miesiącu pobytu tutaj nagle polskiego zapomina i ze znajomymi w lokalu po polsku rozmawiać nie chce :D hehe znam takie przypadki [emoji14]

Vixen jestem za spotkaniem! [emoji16]
Joni czesto slyszy jak mowie po niemiecku...bo do meza itd.jakos gadac trzeba. Niby mowie dobrze ale zdarza mi sie popelniac bledy... Zwlaszcza po ostatnich nockach [emoji28][emoji6]Jezyk polski Joni slyszy jak rozmawiam z rodzicami i siostra przez Skype.

Karolask tak tak wiem... Chyba byla mowa o przyszlym tygodniu? Do tej pory nie udalo mi sie wybrac bo Joni mega wymagajacy... Ale kto wie moze przyjde na kolejne [emoji6]

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Coś takiego właśnie Karolask :p

Happy małżeństwa mieszane to inna sprawa, wiadomo, że musisz przecież z mężem rozmawiać po niemiecku. Ale jak jesteś sama z Jonim to mów do niego po polsku :) mam w grupie dziewczynkę, której mama jest Polką a tata Austriakiem i mama uczy ją polskiego, dużo rozumie i rozmawia również po polsku. Mówiła mi, że przy starszym synu to zaniedbała i on do niej tylko po niemiecku mówi. Mi najbardziej się rozchodzi o dziadków, oni języka nie znają... Już się zdarzyło, że Filip przełączył się na niemiecki czy angielski i moja mama nie wiedziała o co mu chodzi :p

Jeśli chodzi o spotkania to u mnie niestety póki co tylko weekendy wchodzą w grę. Od połowy kwietnia przechodzę na zwolnienie już, to będę bardziej elastyczna z czasem :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Przyszedł nasz fotelik i Laura ma nowy domek :D mam nadzieję, że w foteliku też tak chętnie będzie siedzieć [emoji23] [emoji23] [emoji23]
20170112_103804.jpg
20170111_104341.jpg

Załączniki

• 20170112_103804.jpg
    20170112_103804.jpg
    40,3 KB · Wyświetleń: 304
  • 20170111_104341.jpg
    20170111_104341.jpg
    54 KB · Wyświetleń: 300
reklama
Anitaka jaka cudna spodniczka i gratki wygranej oczywiscie
vixen masz racje ja nie rozumiem ludzi co nie ucza dzieciakow jezyka ojczystego rodzicow.Mam nawet znajomam ona Polka on z Bosni mieszkaja tu mloda zanim poszla do szkoly miala juz 3 jezyki ,teraz jako 15 latka zna ich 6 a wchodza jej w glowe jak w maslo...mi tez w przedszkolu mowili,ze muttersprache jest bardzo wazne i w domu tylko polskiego powinnismy uzywac. Musze pochwalic mojego pierworodnego bo w gimnazjum nieraz za niemca go biora :-D :-D ze wzgledu na wymowe

Do góry