reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Lilka no to faktycznie ma nieciekawie, najlepiej jak spyta w KK albo chociażby w aptece może coś wiedzą :)
Aniag jak rozumie to pewnie też mówi tylko nie w domu bo nie musi, w przedszkolu jak coś potrzebuje to pewnie powie. Dzieciaki są cfane [emoji14]

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Oj, cfane, cfane! Olek jak siedzi w bujaku (wiem, wyrodna matka ze mnie hihi), to wyrzuca z niego zabawkę, a jak mu ją podnoszę to się śmieje do rozpuku. I powtarza tak co chwilę. Z 30 minutowego przygotowania obiadu robi mi się godzina, bo muszę co chwile myć ręce i się schylać po grzechotkę:laugh2: k Eryk się po nią schylił i nie wiedział, że trzeba się uchylić, bo młody machą nią tak, że to cud, że jeszcze oka sobie nie podbił. I takim sposobem w głowę oberwał i płakał, że go młodszy brat bije:-D

Lilka, wszystko zależy od tego jaki stopień alergii, czy nietolerancji wyjdzie u dziecka. Erykowi wyszło, że ma alergię na laktozę, ale wg. ich standardów za słabą, żeby mu się refundacja wtedy należała, nawet najmniejsza... A lekarka od razu powiedziała, że i tak musimy kupować takie, bo jelita sobie rozwali. Szkoda, że dopiero w 9 miesiącu się o tym dowiedzieliśmy... Może teraz Eryk byłby zdrowszy.
Ale z tą kobietą to ciężko było dojść do porozumienia, a i my byliśmy głupsi:-( :(

Aniag78 nie spotkałam się jeszcze z czymś takim, żeby przeprowadzali z dzieckiem wywiad pod kątem języka. Może poza Wiedniem jest inaczej. Na pewno przed pójściem do szkoły sprawdzają na ile dziecko zna niemiecki, ale w przedszkolu pełno dzieciaków, które ani słowa nie znały jak zaczynały

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Aniag haha no to twoj kawaler ma super wyobraznie. Wyrodna matka dziecko w piwnicy zamykac [emoji23][emoji23]
Ja sie boje co to bedzie jak moje dziecko pojdzie do przedszkola. W sumie wszystkie zabawki ma w j. Niemieckim itd takze sie przyzwyczaja ale to jest taki lobuz ze szok. Jak zacznie mowic to dopiero bedzie [emoji44]

Aa moje dziecko boi sie sniegu [emoji44] haha biedna placze jak jej chce pokazac snieg [emoji14]

Mam pytanie szukam jedwabiu do wlosow cos takiego jak biosilk jak to tu sie nazywa? Bo z biosilkiem sie tu nie spotkalam no chyba ze zle patrzylam?

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Ola olej kokosowy też jest super na włosy, trochę więcej zabawy ale też działa. No i arganowy. Biosilku też nie widziałam, ale nie szukałam nawet.
U nas mała przytargała kolejną porcje zabawek w spadku i te wszystkie po polsku są i mnóstwo zabawek z prezentów. Nie zabraliśmy się ze wszystkim i teściowie dowieźli reszte :D
Radio gra po niemiecku, jeśli już chodzi TV to też tylko po niemiecku. Planuje ją niebawem zacząć uczyć tego wszystkiego co już zna po niemiecku, ale mi się nie śpieszy [emoji14] dzisiaj załapała części ciała i twarzy :D i pół dnia jej coś nie pasowało i było ładnie brzmiące "nieee" na zmiane z "nań" ;)
Tak poza tym to już 2 razy zdążyła się przebudzić....

Mia jest strasznie niecierpliwa ciezko z nia jest usiasc i uczyc bo zaraz ucieka z ksiazeczka to samo. Moje dziecko sie samo uczy [emoji6] Pozwalacie na ogladanie bajek malucha?
Karola w bipie sa te oleje kokosowe? Bo szczerze nie widzialam
Moje dziecko juz 4 raz sie przebudzilo [emoji58] a do rana daleka droga.
Ile Laura spi w dzien?

Teraz ma jedna drzemke czasem tylko godzine, czasem do 3h prześpi. Ale zazwyczaj 2 godzinki poleży. Ale budzi się na nowo to o 3ciej to o 5tej na godzine albo dłużej :/

W dm jest napewno ;)

A do ktorej spi rano? My bez 2 drzemek ani rusz. Ale mala wstaje o 6 rano wiec kolo 9:30 do spania na godzine i pozniej kolo 14 15 spi godzine albo 1.5 w nocy nie bede liczyc ile razy sie budzi z 20?[emoji44] albo i wiecej! czasem potrafi o 4 siedziec wyspana :/ terroryzuje mnie na maxa to moje dziecko ;)

Dla mnie z kolei wazne zeby Jonathan po polsku mowil bo maz, rodzina i ostatnio znajomi z dziecmi tylko po niemiecku gadaja. Rodzice przysylaja mi ksiazeczki z Pl, zabawki z piosenkami, na okraglo leci cd z domisiami... [emoji6] zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety znajomi Polacy nie maja dzieci i kontakt powoli mi sie urywa [emoji17].
Ola ja chce malego trzymac zdala od tv jakies dwa lata. Na razie nie wlaczamy tv przy nim...ale brakuje mi bardzo filmow bo spac chodze razem z synkiem wiec nie ma wolnych wieczorow.

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
hejo
Aniag moze to logopedka albo jesli malo mowi w przedszkolu to chca sprawdzic czy jest ok.U nas miala byc babka u Victora ale nie dojechala hihiha potem telefonicznie tylko sie kontaktowalam bo byl czas,ze on nie chcial ze mna po polsku rozmawiac.Z mezem,babciami tak ale ze mna nie...W pl pewnie bym u logopedy byla bo nie do konca wszystko wymiawia jak powinien ale w niemiekim nie ma problemow logopedycznych i odpuscilam.
happy wy we Wiedniu i tak macie super bo polskie zajecia sa i nawet ambasada organizuje,sa polskie szkoly a i ja uwazam,ze jezyk ojczysty jest wazny. Im wiecej tym lepiej choc podobno dwujezyczne dzieci pozniej zyczynaja mowic. Moja siostra w de i tez cala rodzina meza to niemcy,duzo znajomych niemcow a dzieci po polsku mowia. Jak byly starsze to do szkoly tez puscila i troche znajomych Polakow i jest super. Choc przyznam,ze jak sie widza z Victorem to glownie po niemiecku ze soba gadaja a ja latam i sie dre,ze po polsku maja mowic hihihihihi az maja mnie dosc :-D :-D
O oleju rycynowym slyszalam ale nie probowalam bo chlopaki przed sie pchali na swiat ;-)
Co do porodu w pl to odradzam nawet bez jezyka polecam tu a nie tam,bo zanim papiery ,dokumenty to tylko stres a potem jes´zcze problemy tu z pieniedzmi robia....

Do góry