reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Hej moje kochane brzuchatki :-D widzialyscie ta wiadomosc o poloznych w AT teraz kazdej mamie sie nalezy niezaleznie ile bedzie w szpitalu. Za prywatne zwracaja 80% a za te z kas chorych sa calkowicie za darmo.W sumie max 8 wizyt do 8 tyg dziecka. Pisze o tym tu bo nie wiem czy kazda wie o tym a wszedzie teraz o tym trabia...

reklama
Super Vici, mnie wypuścili po cc po 4 dniach i już właśnie mi się nie należała. Czy to trzeba wcześniej gdzieś zgłaszać jeśli się chce aby przyszła czy z automatu przychodzą? W sumie za tydz mam spotkanie z położną do MKP to popytam

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mnie wypuscili na 3 dobe i do mnie przychodzila,to byl warunek wyjscia ze szpitala i trafilam super,uratowala nas przed powrotem do szpitala.
Nie wiem jak we Wiedniu ale te lepsze pewnie trzeba rezerwowac albo choc zaklepac kiedy ma sie termin.
Teraz wlasnie znajomej o tym pisalam ona ma termin na przyszly tydzien i dzis juz dzwonila co i jak bo pojecia o tym nie miala. A w gkk nic na ten temat nie chcieli mowic pewnie im mniej zgloszen tym niej kasy beda musieli wydac...sknerusy. A taka polozna to i maluszka opatrzy czy ok i mamusie mi nawet plaster sciagala co bym do szpitala na to jechac nie musiala...Poradzila z karmieniem i naprawde godne polecenia ,super ze te przepisy sie zmienily.

Ooo super :) wcześniej było zależne od dni w szpitalu. Ale pewnie trzeba się umówić wcześniej bo one też mają dyżury, szkoły rodzenia itp. :)

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

Heh, cwaniaczki, wszystko te pieniądze. A skoro się należy, to czemu nie skorzystać! W takim razie koniecznie muszę za tydzień popytać dokładnie, tym bardziej, że okazało się, że położna która "współpracuje" z moją ginekolog, to Polka.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Marlena po wizycie u lekarza dostaniesz skierowanie, które notabene nie jest do niczego potrzebne
emoji14.png

Wystarczy, że tam zadzwonisz, powiesz w ktorym tygodniu jestes i umowia Ci termin na ok. 20-25 tydzien ciaży. Wtedy idziesz tam z e-card i MKP i masz zaklepane miejsce :)

Prywatny lekarz tutaj krory jeszcze nie ma calkiem zszarganej opinii to Wiltos. Mowie jeszcze bo pare osob sie skarzylo, ale ma na tle innych same gwiazdki
emoji14.png

Ale jeśli problemem jest tylko język to może po angielsku, albo jakiś Słowak??

Z lekarzami, którzy mówią w innym języku, raczej nie chce przechodzić ciąży. Raczej chciałabym swobodnie rozmawiać z lekarzem.

Marlena nie musisz rodzić w 10. Bezirku, możesz gdzie chcesz w Wiedniu :) Prywatne wizyty u ginekologa to koszt ok 90-120€. Chociaż kiedyś tu ktoś pisał, że ciężarne mają ubezpieczenie, ale to musiałabyś się doinformować w Krankenkasse. Ja Polaków tu też nie polecam :(

Poza samymi płatnymi wizytami u ginekologa, również płaci się za wszelkie badania? Typu oznaczenie krwi, test obciążenia glukozą itd? Oraz czy ma znaczenie przy porodzie, czy chodziałam prywatnie do lekarza, czy już wtedy normalnie przyjmują w szpitalu na ubezpieczenie nie zależnie, czy będzie to poród naturalny czy przez cc?

Są w ogóle mamy, które nie skarżyły się na polskich lekarzy ? :)

Hejo na szybko przed praca. Ja juz dzis odsniezalam i caly czas pada,w koncu zima przyszla i zamiast szalec z chlopakami na sniegu do roboty trzeba isc...no nic tatus bedzie musial sie wykazac hehe.
Marlena ja czesc badan mialam robiana przez lekarza ogolnego nawet glukoze wiec pewnie to da sie przeskoczyc. U mnie w okolicach to tylko dentystka podobno z Pl jest ale nigdy nie bylam u niej. Ogolnie z tego co sie czyta to malo jest tu "porzadnych" polskich lekarzy niestety.

Marlena jak dostaniesz skierowanie na badania krwi to będzie na KK tak mi się przynajmniej wydaje...ale pewności nie mam. No i skierowanie może wystawić rodzinny :) ja 2 razy robiłam test na Glukoze i jedno skierowanie było od rodzinnego właśnie

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Do góry