reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Ktory tydzien masz teraz??

W ktorys fzien w tygodniu jest darmowe oprowadzanie po porodowce,ale nie pamietam juz kiedy :/

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

reklama
Ktory tydzien masz teraz??

W ktorys fzien w tygodniu jest darmowe oprowadzanie po porodowce,ale nie pamietam juz kiedy :/

To pierwsza wizyta do tej pory tylko chodziłam do ginekologa. Po otrzymany od niego skierowania do szpitala w celu wybrania któregoś itd udałam się do wilhelminenspital tam pani dala mi termin na 9 stycznia zaznaczając ze będzie to Geburtstag Anmeldung. Obecnie 23 tydzień. Na ostatniej wizycie mój ginekolog był dość zły na szpital ze dostałam tak późno termin i ze zostałam zbyt w szpitalu. To moja pierwsza ciaza do tego prowadzona poza granica dlatego nie do końca wiem jak postępować :/

Wszystko tak jak Karola pisze się zgadza, samo zameldowanie trwa może 10 min... Odprowadzanie po szpitalu było we wtorki o godz. 13. Ja byłam we wrześniu, nie wiem czy coś się zmieniło... Jest możliwość porozmawiania z położna osobiście trzeba się z nią umówić to rozmowa bezpłatna w MKP na str 19 jest o tym mowa byłaś już na takiej rozmowie? Skontaktuj się z położna Ewa Marczyńska jest na Fb ona Ci pomoże i wszystko wytłumaczy

Wszystko tak jak Karola pisze się zgadza, samo zameldowanie trwa może 10 min... Odprowadzanie po szpitalu było we wtorki o godz. 13. Ja byłam we wrześniu, nie wiem czy coś się zmieniło... Jest możliwość porozmawiania z położna osobiście trzeba się z nią umówić to rozmowa bezpłatna w MKP na str 19 jest o tym mowa byłaś już na takiej rozmowie? Skontaktuj się z położna Ewa Marczyńska jest na Fb ona Ci pomoże i wszystko wytłumaczy
Dziekuje właśnie skontaktowalam się z Pania Ewa i czekam na wiadomość. Zbyt wiele niejasności i mało precyzyjnych poleceń od lekarzy i innego personelu poza tym jedni osylaja do drugich i w efekcie nic się nie dzieje. Od ginekologa słyszę ze w szpitalu zostane dokładnie i dodatkowo przebadana w Spital dają mi coś do wypelbienia i ustalają termin na parę miesięcy w przód, ginekolog jest zaskoczony ich zachowaniem, ale jest pewny ze na tej wizycie w szpitalu na pewno dowiem się więcej i daje mi termin u siebie na później a teraz okazuje się ze w szpitalu spędzę może 10 min wypełnienie ankietę ewentualnie oddam krew i mocz... wszędzie mowie ze to moja pierwsza ciaza do tego prowadzona w obcym kraju ze proszę o wszystkie informacje bo niestety ale wszystko jest dla mnie nowe. Wszędzie uspokajają ale dalej wygląda to tak jak wygląda :( dzięki dziewczyny za odpowiedzi :)

Do jakiego ginekologa chodzisz ? Ponieważ moim zdaniem to nie szpital jest od badan i prowadzenia ciąży, ta odpowiedzialność do ostatniego badania USG tj między 30-34 tc leży na lekarzu. Szpital przejmuje ja dopiero po tej ostatniej wizycie. Dlatego do tej pory wszystkich informacji powinien udzielić Ci właśnie lekarz. To że moja wizyta w szpitalu trwała 10 minut to nie znaczy, że Twoja też będzie tyle trwać ja po prostu nie miałam wielu pytań po tym jak Pani przy zapisywaniu poinformowała mnie o wszystkim, na zameldowaniu możesz pytać o co chcesz i na pewno chętnie udziela Ci wszystkich odpowiedzi powodzenia

Dokładnie tak jak pisze Lilka, to ginekolog jest od prowadzenia ciąży. Niektóre szpitale nawet po 34 tc nie robią żadnych badań, przychodzi się dopiero na kontrolę w dzień terminu porodu jeśli wcześniej się nie urodziło. U mnie nawet wtedy nie wykonali żadnego USG, była to tylko kontrola ktg. Aga może Twojemu ginekologowi z tym dokładnym przebadaniem chodziło o Organscreening? Chociaż teraz już mało który szpital robi to badanie i przeważnie chodzi się prywatnie do odpowiedniej instytucji.
W Austrii niestety mało który ginekolog wykonuje na kasę chorych więcej niż te 3 przepisowe USG w trakcie ciąży. Tak miałam w pierwszej ciąży, rzadko wizyty, usg tylko te do Mutter-Kinder-Pass. Teraz mam super lekarkę, na kasę chorych i wizyty co miesiąc, na każdej wizycie usg.
Nic się nie przejmuj, z dzidzią na pewno wszystko jest ok. Chociaż wiem, że jest to frustrujące, dlatego w pierwszej ciąży gdy byłam w Pl to przy okazji szłam sobie prywatnie żeby popodglądać dzidziola :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Aga tak jak dziewczyny piszą, od badań jest lekarz. Pobiorą Ci krew na pewno, żeby potwierdzić grupe krwi i czynnik RH i mocz. Zrobią wywiad czy np. nie trzeba wcześniej zrobić badania na cukrzyce itd. Ja tam byłam chyba w 21 tyg. Potem jakoś koło 32 jest rozmowa z anstezjologiem jak by trzeba było podawać znieczulenie czy ciąć itd.
Możesz o wszystko pytać i duże prawdopodobieństwo, że trafisz na polkę. Zawsze możesz poprosić, żeby jakaś podeszła i odpowiedziała na Twoje pytania ;) nie ma się co stresować. Organenscreening chyba gdzieś jeszcze robią w którychś szpitalach taniej, ale tak to prywatnie przeważnie. To samo z dodatkowymi USG :)

Ania78 niestety masakra się ostatnimi laty zrobiła...tzn wg tak od ok bitych 10ciu... ludzie już jacyś inni ..mniej właśnie tego uśmiechu i serdeczności i pomocnych dłoni wokół... egoistow i zazdrosnikow coraz więcej.. przykre to na maksa jak się pamięta jak było wcześniej...
U mnie akurat w domu rodzinnym święta nie były i nie były i nie są jakimś czasem szaleństw.. na spokojnie coś co każdy lubi i zje a prezentów hmmm jakoś nigdy specjalnie nic pod choinka nie było o dziwo.. mikołaj coś tam.przyniosl ale wcześniej...jakoś nie było potrzeby żeby w tym czasie czekać na prezenty, inaczej te święta się przeżywalo choć z tymi prezentami mi zostało i nic się jakoś nie załamuje...tak nam dobrze....cały rok coś się kupuje to poco i na święta... to takie moje przemyślenia życiowe ;) [emoji14]
Happy taka choinka że światełkami już w gałązkach? Fajna, samej mi się taka ostatnio w oko rzuciła ale zostałam przy zwykłej... zastanawiam się jak to jest jak się żarówka lub wogole te lampki zepsuja...hmmm
Udanego przejścia w Nowy 2017 Rok Kobitki bo to już za 24 h :D
Lilka a Ty twardo trzymasz do 2017 nie ;) :) :D ?
Oby się udało bo coś pamiętam że tak chciałaś :)
Pozdrawiam

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry