reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Wpadam sie przywitac.Mamy gosci i pewnie nie bede zagladac...no moze z rana jak beda spali a ja juz niet :-) Ale jak by co to odezwe sie w przyszlym tyg bo w piatek do wtorku wybywamy do Klodzka(znowu)
No widze wycieczka w moich terenach byla :-D do Erzberg mamy jakies 20 km jak dobrze kojaze i cudne jeziorko jest zaraz za Eisenerz :yes:
Buziaki i spadam bo budza mi sie goscie

reklama
HEJ
VICI co za gosci masz?:biggrin2:

A ja mam chwile ciszy w domu bo po wielu mekach corka w koncu zasnela,a Kevin tez przymknal oczka,choc slysze jego mruczenie od czasu do czasu,co znaczy ze jest to tylko drzemka a nie gleboki sen.

POZIOMECZKA no dzis dopiero jestem pierwszy dzien sama z maluchami,maly mial dluzsza drzemke przedpoludniowa to sie Nikola zajelam ale i tak wydaje mi sie ze sie jej troche w domu nudzi,bo ostatnio zzyla sie bardzo z tata i on ja bral na spacerki przed poludniem ,wszedzie z nim autem jechala,no i w domu mnie odciazal bo ja glownie z malym siedzialam,tak ze dzis od rana juz o tate pytala i pewnie odczuwa jego brak.
Ale coz ,musi sie na nowo przyzwyczaic.....
Oj troche minie zanim sie odwaze z moja dwojka sama na spacer wyjsc...
W nocy wstaje ze 3,4 razy na karmienie.Kurde prawie za kazdym razem mamy w pampesie kupola,nieraz nawet z pierdzioszkiem mu sie cos popusci i konczy sie pierwszy zapas pieluch!!!!Ze 2 razy to juz mialam akcje przy przewijaniu ze mi narobil na przescieradlo jak juz go podtarlam i dodatkowo siusiakiem jak lassem obraca i spryskane wszystko w kolo:tak:Nawet nie myslalam ze tyle tego za jednym razem ....
Mb-1 fajnie ze pozwiedzaliscie troche.
A swoja droga narobilas mi smaka na truskaweczki takie prosto z pola.:-DMam smaka na zwykle danie-kluski z truskawkami a i wszmeralabym do kawki ciasto z truskawkami i serkiem mascarpone...

Vici to zycze milego przyjmowania gosci a potem wyjazdu:-)
Beabea ojj z dwojka dzieciaczkow na pewno nie jest latwo. A jak Nikola reaguje na braciszka? Nie jest zazdrosna?
Poziomeczka jak Maja? Przeszedl bol brzuszka?
Ja dzis bylam u lekarza. Dostalam skierowanie na glukoze. Wszystkie wyniki mam dobre. Dzidzia dobrze sie rozwija. No i dowiedzielismy sie, ze prawdopodobnie jest to DZIEWCZYNKA. Maz troche zawiedziony, bo chcial z synem w pilke grac, a z dziewczynka co on ma robic?? :szok: ;-)
A Poziomeczka wczoraj zapomnialam Ci odpisac. Kurs zaczyna mi sie dopiero na poczatku lipca i trwa osiem tygodni. Takze jak dobrze pojdzie, to wyrobie sie przed porodem;-)

Hej dziewczyny, widze ze tu cisza. Juz pisze sama do siebie;-)
Nie bede ponawiac pytac z poprzedniego postu;-)ale gdzie sie wszystkie podzialyscie??
Mialam wlasnie rozmowe z AK i wreszcie to wszystko rozumiem. Podziele sie z Wami moja wiedza, bo moze tez wam sie przyda.
Pierwsze co to pani radzila mi poczekac z decyzja o powrocie do pracy,az urodzi sie dziecko, poniewaz dzieci sa rozne i nigdy nie wiadomo ile bede spala i czy bede mogla dotrzymac umowy:laugh2:
Drugie- jesli zdecyduje sie wrocic do pracy, to albo moge umowic sie z szefem, ze przechodze na Karenz i wtedy moge pracowac max 13 tygodni w roku i zarobic to 350 €
Druga mozliwosc- nie przechodze na Karenz tylko na Eltern-Teilzeitbeschäftigung i wtedy granica to 16200€ lub 60% zarobkow.
Niestety pani nie potrafila mi doradzic jak to jest w moim przypadku ze sklepem internetowym. Jak mam podzielic to i zatrudnienie u mojego pracodawcy. Poradzila dopytac w kasie chorych badz WKÖ.

hej
a u mnie wczoraj beznadziejny dzien,bo dostalam zapalenia piersi-konkretnie prawej-mialam goraczke,bolaly mnie wszystkie miesnie i bylam slaba ze szok....Wyczytalam w internecie zeby zimne oklady robic,co tez czynilam i troche pomoglo,jeszcze o1 w nocy goraczka i bol glowy byl ale teraz juz jest lepiej,no ale okladow dzis ciiag dalszy.Moze obejdzie sie bez wizyty lekarza:tak:Jeszcze ta wczorajsza pogoda....
Mb-1-Gratuluje dziewczynki!!!!
Powiedz mezowi ze bedzie w niej zakochany po uszy,bo to jednak sie sprawdza ze dziewczynki to coreczki tatusia:biggrin2:
A odpowiadajac na twoje pytanie-Nikolka traktuje malego jeszcze jak taka zabawke,glaszcze go po glowce ,caluje ale potrafi i przylozyc mu po glowie,albo wsadzic reke do oka czy rzucic w niego grzechotka,dlatego trzeba strasznie uwazac
ale czy zazdrosna??Gdy go np. karmie a ona cos chce ode mnie to mnie ciagnie za reke i mowi "mama chodz"a ja nie ide to buntuje sie ,nieraz zaplacze-moze tak przejawia sie ta zazdrosc?? bo poki co takiej typowej to nie zauwazylam-moze jeszcze nie rozumie??
Poza tym siedze jeszcze w domku,sama z dzieciakami nie mam odwag sie ruszyc,swiat widze tyle co na zakupy pod koniec tygodnia jedziemy wszyscy,no i w tv:-DTroche mnie juz nosi.....

mb_1, gratuluje dziewczynki! dziewczynki sa fajne! :-D

dziewczyny, nie mam czasu odpisywac, ucze sie do dzisiejszego egzaminu, ale albo z Majka w chusice albo jak spi... cienko to dzis widze, bo niedouczona jestem - czasu w ogole nie mialam!!!

jutro napisze wiecej
buziaki

Beabea hmm nie latwo z takimi dwoma maluszkami. No, ale w weekend musisz wyciagnac meza i isc na dlugi spacer cala rodzinka. Zebys nie zapomniala, jak inni ludzie wygladaja;-)
Wspolczuje zapalenia piersi. Slyszalam, ze dobrze jest wtedy robic oklady z lisci kapusty.Mam nadzieje, ze szybko przejdzie.
Poziomeczka jak po egzaminie?
Dziekuje za gratulacje:-)
Echh jak dobrze, ze juz piatek, bo ten tydzien troszke meczacy byl. Mialam testy na toksoplazmoze i pilam ta ohydna glukoze. Na szczescie wyniki dobre. Teraz tylko pozostal siniak na rece, bo sie 4 razy wbijali w to samo miejsce. Poza tym znow dopada mnie zmeczenie, tak jak na poczatku ciazy:szok:

czesc dziewczyny

wczoraj poszlam na egzamin prawie zielona. ale napisalam prawie wszystko, wiec chyba zdalam :-)
jakos tak dalam rade zapamietac te rzeczy i akurat pytania moze przyszly odpowiednie:-)
a juz sie zastanawialam czy w ogole isc.

mb_1, biedna jestes z tym kluciem... no ale badania sa wazne!

beabea, moze sprobuj przejsc sie najpier naokolo bloku tam u siebie z dzieciakami. Nie za daleko, tak, zeby wrocic do domu w razie czego. Ale rozumiem cie doskonale, ze sie boisz, hihi
tez bym sie bala.

ja to z moja Majka sie boje gdziekolwiek z wozkiem wyjsc sluchajcie, bo ona w ogole nie chce siedziec w wozku. Gleboka nakladka w ogole odpada, bo ona nie chce lezec na plasko. Wiec biore teraz ta nakladke z samochodu, ta Kinderschale. To czasem sie troche porozglada ale wlasciwie po 10 minutach zaczyna plakac i trzeba ja wziac na rece.
Tak wiec biore ja do wozka tylko jak usnie w domu.
Wczoraj np. bylam u lekarza z chusta, bo sie balam wybrac z wozkiem w taka podroz. A niesc ja i wiezc wozek to juz troche ciezko

co do lekarza:
Maja ma juz 60cm i wazy 6kg. A wczoraj skonczyla 2 miesiace. Troche duzo ale lekarka powiedziala, ze nie jest zle.
hihi

nie dostala tez szczepionki na rotawirusy, bo z jej problemami brzuszkowymi mogloby to jej zaszkodzic. Dostalam probiotyk do wyprobowania i za 2 tyg mam przyjsc znowu.

mb_1, to co mowi Beabea jest prawda. Corunia tatunia bedzie, zobaczysz. Moj maz co prawda od poczatku chcial dziewczynke i w ogole o chlopcu slyszec nie chcial. Ale nawet jak twoj maz wolal chlopca to nie martw sie, zakocha sie w niej od pierwszej sekundy.

mazus przyszedl, zaczynamy weekend, choc ja musze sie uczyc........... :crazy:

milego weekendu dziewczeta.

Witam poniedzialkowo.
Zagladacie tu jeszcze, czy juz wiekszosc czuje lato;-)?
Beabea wybraliscie sie na jakis spacerek?
Poziomeczka- ja pamietam jak sie chodzilo na spacery z moja bratanica. Ona nie znosila wozka. Zawsze w nim plakala. Jedyne co pomagalo, to ... jazda po najwiekszych wertepach. Wtedy byla spokojna i szybko zasypiala:-D. A wystarczylo wjechac znow na zwykla droge, to zaczynala od poczatku plakac.
A jak Twoja nauka przez weekend? No i kiedy masz ostatni egzamin?
Ja sie wyspac juz nie moge. Caly weekend malenstwo robilo mi pobudke o 7, skaczac po pecherzu, a dzis znow trzeba bylo wstac o 6.
Maz juz doszedl do siebie po wiadomosci, ze bedzie mial corke;-) W sobote nawet sie chwalil kolegom, ze on to bedzie mial corunie :-)Takze to byl chwilowy szok.
Milego dnia

Ostatnia edycja:
reklama
mb_1, jakie lato?! o czym ty mowisz? o tych 13 stopniach i ciemnosci za oknem???
nie wiem co gorsze, czy upal 35 stopni, czy jesien w czerwcu!

:wściekła/y:

no wlasnie, mam taki piekny wozek! a moja niunia nic sobie z tego nie robi i go porpostu nie lubi! porazka!

ostatni egzamin mam 1go lipca a potem jestem wolna!!!!!!!
jeszcze 2 egzaminy i oddanie pracy seminaryjnej!

udalo mi sie pouczyc, maz wzial mala do tesciow. Ale strasznie mi sie tesknilo!

dobra, wykorzystac musze czas, bo wlasnie usnela. wracam do nauki, papa

Do góry