reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

O te sa cudne:tak::tak::tak:Bartek tez ma takie z tego typu:-)Ja na nie polowalam w tym roku ale nie było takich malych rozmiarow:-D:-D:-D

Dobranoc AGNES:-)
mi tez sie podobaja:tak:
No fajne sa tylko wiesz moj sie tyle dzisiaj nasluchal o tych elefanten butach ze chyba zadnych innych jej narazie nie kupi tylko z tej firmy:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled: wiec sandalki bede musiala tez z elefanten kupic:baffled::baffled::baffled:

ciocia znajkac Davida napewno beda musialy byc z Elephanta:-) ale nie wiem czy maja z zakrytymi palcami:baffled:

Ja juz uciekam dobranoc

reklama
POŚCIEL 8-el 135x100 z aplikacją + GRATIS (655172598) - Aukcje internetowe Allegro

zakochalam sie w tej pościeli-piękna jest-nie chce zadnej innej dla mojej dzidzi:tak::tak::tak::tak::tak::tak:
śliczna

witam :-) chwalę sie :zawstydzona/y:dyplomy ito pierwsze swiadectwo Zuzi a Wojtka tylko swiadectwo na świadectwie Wojtka jest jedno fajne zdanie : "Ma własne przekonania i sposoby postępowania,ktore czasami budzą zastrzeżenia ." nadrobie pózniej bo mnie bardzo boli glowa musze sie połozyc
super osiągnięcia :-)

super:tak::tak::tak:

Patryk tez przyniósł świadectwo... ale nie ma czym się chwalić, ważne ze zdał:-D
i że ma bdb z religii:-D:-D:-D:-D i db z w-f:-D:-D:-D
no widzisz a jednak jest co pochwalić :-D:-D:-D

CO TO JEST???????????????

2hn2ys3.jpg

2lwaweb.jpg
pojęcia nie mam:baffled:

Witam,

wpadłam na chwilke :tak:

Niki jeszcze śpi, ale zaraz wstanie...

Czasu ostatnio mi brakuje, ciekawe czemu :confused::confused::-p:-D

Helena, zaczęła mi sikać po nocach w majtki :no: to pewnie stres i zazdrość, mam nadzieje ze szybko przejdzie :confused::no: A niedobra jest...

No ale chodzimy już na spacerki :tak: Niki czuje się dobrze i ładnie wygląda... Tak przynajmniej stwierdziła położna, która mnie wczoraj nawiedziła :-p Ale miała papierów, ach ta biurokracja... No ale najważniejsze, że mała zapisana do przychodni :tak:

Buziaczki :tak:
witaj.Fajnie,że znalazłaś czas dla nas.:-)

jestem tylko na chwile.... przekazac informacje...
wiec moj m jednak przyjechal i pojechal z nami do lekarza...
poszlismy i mowie ze prawdopodobnie doszlo do gardla zapalenie ucha...
i pyta sie mne czy ma goraczke to mowie mu ze dzisiaj nie mial ani raz wiec na sam poczatek wykluczyl zapalenie ucha ale mowie do niego ze boli go to ucho bo nie da sie dotknac i wogole poszedl po sprzet i powiedzial ze to jego blad ze faktycznie zapalenie ucha - bezobjawowe...(no procz bolu)
i przepisal zastrzyki domiesniowe i krople do ucha :tak:
juz jestesmy po jednym zastrzyku jutro na 8 kolejny i potem na 17 znow i tak coedziennie przez 6 dni... a potem obowiazkowa kontrola bo gdyby cos sie nie zmienilo to skierowanie do laryngologa :dry:

ok spadam....
dobrze,że już wiadomo co mu jest?
A dlaczego on zapalenie ucha zastrzyki dostał?
Jest jakieś poważne zagrożenie?

pięknie wyglądacie :-)

hej dziewczynki :biggrin2:
Jestem już, ale z niestałego łącza. Narazie testujemy nowe przyłącze z pleya.

Przeprowadzka..... hm... nie całkiem wyszło tak jak miało wyjść...Może kiedyś się odważę i napiszę...
Minął tydzień i przyzwyczajamy się powolutku do nowego miejsca. To co przeszłam przez ten tydzień było jednym wielkim koszmarem. Nawet nie macie pojęcia jacy ludzie potrafią być egoistyczni, materialistyczni, ciekawscy, mający na ustach tylko sensację. Ech... Poczytam co u was i odezwę się jutro.
witaj i napisz coś więcej :tak::blink:

Ja kupiłam nasiona niebieskiej trawy, ale jeszcze ich nie wsiałam. Jak coś urośnie to napiszę hehhee. A osttanio zamówiłam i wsiałam MIMOZĘ i ATURI oraz DZIWACZKA. Najbardziej mi się podoba mimoza bo składa listki jak ją się dotknie, dlatego ma inną nazwę MNISZEK WSTYDLIWY.:-)
Ojej, zaraz mnie zaatakujecie heheheheehe, ze ja znów o kwiatach hehehheee:-D:-D:-D

Chyba też idę po jakąś kolację bo w brzuchu mi burczy. Zaraziłyście mnie tym głodem hihih:-D
nikt Cię atakować nie będzie.
Ja też lubię o kwiatkach porozprawiać.
A co do kolacji to też zaraz coś na kolacyjkę łyknę.:-D:-D:-D

URL=http://img188.imageshack.us/i/s7309436.jpg/]
s7309436.jpg
[/URL]
fajne ,ale troszkę chyba za ciężkie na lato.:blink:

No Lali miala takie same:-D:-D:-D:-D

A takie sandalki chcialam kupic
śliczne są

witam i się wczesno-porannie.
Idę spać.:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Witajcie dziewczyny
Ależ się stęskniłam, w prawdzie dzis znów nie mam czasu, ale wstałam specjalnie wcześniej, żeby móc tu zajrzeć i w końcu dać jakiś znak życia. Az mi wstyd, że tak żadko tu się pojawiam, ale kurcze no nie mam jak. Za to od poniedzaiłku moje życie znów bedzie w miare ustabilizowane i poukładane, a przynamniej z gróbasza PRZEZE MNIE zaplanowane. W końcu dam upust mojemu uzależnieniu. Co u mnie? Wierzcie mi , absolutnie nic ciekawego. A to co ciekawe jest dołujące, więc zostawmy to na później.
Lece wstawic na kawkę, może choc troszkę poczytam zanim mała wstanie, teoretyczniemam jakąś godzinkę, strasznie mało, ale zawsze coś.

no Kochana!
Ja siedzę w domu z trójką i też "nic nie robię".
Mam 4 letniego Kubusia i 2 letnich Patrycję i Patryka.

Nie przejmuj się tym gadaniem my wiemy swoje:)
Pocieszające jest to, ze nasi mężowie po dwóch dniach w naszych warunkach giną!

Tak tak kochana jesteśmy suuper woomen i nikt nie ma prawa mówić, ze jest inaczej!
Pozdrawiam
Karolina
I juz Cie lubie:-D:-D:-D
Witaj na forum

CO TO JEST???????????????

2hn2ys3.jpg

2lwaweb.jpg
No ja myślę, że to przykryte jakies prace kopalniane pod ziemią, albo kojec dla niegrzecznych:-D

Helena, zaczęła mi sikać po nocach w majtki :no: to pewnie stres i zazdrość, mam nadzieje ze szybko przejdzie :confused::no: A niedobra jest...
No ale chodzimy już na spacerki :tak: Niki czuje się dobrze i ładnie wygląda... Tak przynajmniej stwierdziła położna, która mnie wczoraj nawiedziła :-p Ale miała papierów, ach ta biurokracja... No ale najważniejsze, że mała zapisana do przychodni
Helenka się przyzwyczai, no niestey swoje przezywa, ale dasz radę. Cieszę się, że malutka dobrze sie czuje, dziecko szczęsliwe matka szczęśliwa-matka szczęśliwa dzieci szczęśłiwe.

jestem tylko na chwile.... przekazac informacje...
wiec moj m jednak przyjechal i pojechal z nami do lekarza...
poszlismy i mowie ze prawdopodobnie doszlo do gardla zapalenie ucha...
i pyta sie mne czy ma goraczke to mowie mu ze dzisiaj nie mial ani raz wiec na sam poczatek wykluczyl zapalenie ucha ale mowie do niego ze boli go to ucho bo nie da sie dotknac i wogole poszedl po sprzet i powiedzial ze to jego blad ze faktycznie zapalenie ucha - bezobjawowe...(no procz bolu)
i przepisal zastrzyki domiesniowe i krople do ucha :tak:
juz jestesmy po jednym zastrzyku jutro na 8 kolejny i potem na 17 znow i tak coedziennie przez 6 dni... a potem obowiazkowa kontrola bo gdyby cos sie nie zmienilo to skierowanie do laryngologa :dry:
ojjj, dużo zdrówka

Oco chodzi ze śledztwem Luny ,co sie tam stało ,że ona sie ukrywa z bytnością na bb,czy ktoś moze mi to wyjaśnić ???
Musze cofnąć się o kilka stron, żeby samam się czegoś dowiedzieć, hihi, ale jeśli to to o czym myśle kochana, to wyjaśnienie dziś w rowie.

Piękna poościel, na prawdę super

My bylismy na zakupach i kupilam Emily pierwsze buciki:tak::tak: chcialam sandalki ale w dwoch sklepach mnie poinformowali ze pierwsze musi miec pelne a sandalki dopiero jak juz bedzie sama chodzila wiec tez tak zrobilam myslalam ze bedzie miala rozmiar 18 a ona juz ma 19:szok::szok::szok: dalam jej oczywiscie fachowca nozke zmierzyc no i taka fajna miare dali mi gratis do domku:tak::tak::tak:
No proszę, u nas takiej kulturki nie ma, i nie patrza co zdrowe doradzić, tylko zeby sprzedac

hej tak z partyzanta napisalam...
jestem mamusia siedzaca z synkiem w domku... tak samo jak Wy kochane :)
Pozdrawiam i chętnie poklikam ;)
Chętnie poklikam-wiecie z czym mi się to kojarzy????
Witaj Pimpi, absolutnie się nie czepiam, taki okres mam życiowy

Anka, no normalnie ślicnzości

Dzis polowe poprasowalam a jutro musze pranie zrobic i znow mi sie nazbiera:baffled:
Dlaczego pranie musi sie gniesc:confused::-D
Oj, ja tez juz kilka pralek przeleciałam, częśc lezy w misie i czeka na prasowanie, no jakoś łukiem obchodzę, a tu sie kolejne suszy( juz wyschło:baffled:) i nastęne wrzucać, czy ktos widzi koniec? Końca nie widać, nie wiedać, nie widać:-D:-D

hej dziewczynki :biggrin2:
Jestem już, ale z niestałego łącza. Narazie testujemy nowe przyłącze z pleya.

Przeprowadzka..... hm... nie całkiem wyszło tak jak miało wyjść...Może kiedyś się odważę i napiszę...
Minął tydzień i przyzwyczajamy się powolutku do nowego miejsca. To co przeszłam przez ten tydzień było jednym wielkim koszmarem. Nawet nie macie pojęcia jacy ludzie potrafią być egoistyczni, materialistyczni, ciekawscy, mający na ustach tylko sensację. Ech... Poczytam co u was i odezwę się jutro.
Oj, kochana, jakoś ciemno mi to wygląda. Ludzkim gadaniem i zawiścią sie nie przejmuj, wazne, zebyscie byli szczes;iwi, i nie patrzcie na zawistnych, olac ich

Ja kupiłam nasiona niebieskiej trawy, ale jeszcze ich nie wsiałam. Jak coś urośnie to napiszę hehhee. A osttanio zamówiłam i wsiałam MIMOZĘ i ATURI oraz DZIWACZKA. Najbardziej mi się podoba mimoza bo składa listki jak ją się dotknie, dlatego ma inną nazwę MNISZEK WSTYDLIWY.
No prosze czego to mozna sie dowiedziec, a tego wstydliwego to mozna na balkonie posiac?

URL=http://img188.imageshack.us/i/s7309436.jpg/]
s7309436.jpg
[/URL]
Fajniusie, no i brawo, w końcu się udało

No Lali miala takie same:-D:-D:-D:-D

A takie sandalki chcialam kupic
Ale słodkie, a kożystają c z okazji, nie ma któraś z Was ładnych małych butków na zbyciu do oddania, albo sprzedania, dla dziewczynki rzecz jasna???

gdyby nie cena powiedziałabym, że idealne:-)

Pyszna kawkę spijam, mała jeszcze spi, cofam się o kolejne kilka stron:-)

hej;-);-);-)wstałam rano, włączyłam kompa zasiadłam z kawką i chciałam troche nadrobić zanim Misia wstanie ale w międzyczasie wrócił m z pracy i już mi gada, że znów tu siedzę:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:ale mnie wkurza z tym swoim gadaniem:wściekła/y::wściekła/y: nadrobiłam tylko jedną stronę:-(
Hej Dziewuszki!

Co tam u Was słychać? Ja ostatnio tak zalatana jestem że szkoda słów :no: Na nic czasu znaleść nie mogę, ja nie wiem....

U mnie jakoś leci, żona się nie czuję i bardzo dobrze hehe :-D Radek czeka aż się z wojska odezwą i mam nadzieję że to zrobią przed lipcem bo ileż można w domu siedzieć! Ja już szału dostaję!

Pogoda jakaś taka dziwna, padało w nocy teraz słońce świeci, ale trochę chłodno jest. Dzisiaj może się wybiorę z Kubą na basen. Mamy chlorowaną wodę więc wole iść i zobaczyć czy nie będzie miał uczulenia. Jak nie pójdę spróbować to się nie dowiem :tak:

Idę łazanki robić bo się babci zachciało. A tak mnie plecy bolą że szkoda gadać. Ani stać, ani siedzieć, leżeć nic! Tak mnie bolą! No ale trzeba być twardym a nie miętkim co nie ;-)
cześć młoda żono:-D:-D:-Dbrak czasu? skąd ja to znam:tak::tak:

No a ja sie chyba pospieszylam z tym ze z Sewim raczej lepiej zaraz jak odeszlam od kompa to larmo na calego i mowie mu "pokaz mamie paluszkiem gdzie boli Sewerynka" on na ucho i mowi ała no to juz jestem bankowo pewna ze to ucho i wylatuje z niego wosk ale normlanie leci jak woda...
teraz to napewno ucho, idźcie lepiej do lekarza bo zapalenie ucha strasznie boli:-:)-:)-(

POŚCIEL 8-el 135x100 z aplikacją + GRATIS (655172598) - Aukcje internetowe Allegro

zakochalam sie w tej pościeli-piękna jest-nie chce zadnej innej dla mojej dzidzi:tak::tak::tak::tak::tak::tak:
cudna jest ta pościel, nie dziwię się, że nie chcesz już żdnej innej:tak::tak::tak::tak:

Patryk tez przyniósł świadectwo... ale nie ma czym się chwalić, ważne ze zdał:-D
i że ma bdb z religii:-D:-D:-D:-D i db z w-f:-D:-D:-D
bo religia jest najważniejsza:-D:-D:-D:-D:-D

madziula słabo z tymi letnikami, ludzie są jacyś niepoważni, na ich miejsce mogliście mieć przecież innych:tak::tak:ale na inne terminy macie umówionych następnych?

wszystkim dumnym mamusiom gratuluję ładnych świadectw dzieciaczków:tak::tak::tak::tak:

Agnes to się Twój m popisał:-D:-D:-D:-Dnie bądź na niego zła, faceci mają tylko pół mózgu a i tak nie używają całości z tej połówki:-D:-D:-D:-D:-D:-D

zmykam bo mam dzisiaj zajęcia z informatyki, ja już mam dosyć tego kursowania się, 2-go lipca egzamin z anglika a jestem zupełnie zielona, jakoś się nie przyłożyłam:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

do jutra, dzisiaj już nie zajrzę bo mam zaplanowane nocne sprzątanie nowego domku z m;-);-);-)

z franiem wypaliło ale to jeszcze tylko do piątku a potem tatuś się nim zajmuje bo jest nauczycielem może po wakacjach:baffled::baffled:
wychowawczy za maj dostanę ale tylko 120 zł bo jestem na wychowawczym od 23 maja więc zapłacą mi tylko za parę dni:-(więc ciężki będzie to czas no ale jakoś tyłki zaciśniemy chleb z masłem i damy radę nie ma innego wyjścia niestety......dobrze że julka jeszcze u babci i antkowi babcia marysia na wiozła warzyw i mam trochę mięska dla niego zamrożone i mleko tak na 2 tygodnie kupione to jakoś damy radę pampersy też jeszcze mam rachunki nm narazie nie ciążą więc jakoś to będzie no musi być:confused:
Kurcze bida z tym wychowawczym, pocieszka, że nastęny bedzie już normalny, ale co do czasu? Gratuluje Frania, mam nadzieje, że od września wróci-jak było?

kochana bo sie zasapiesz jak tak bedziesz robila wszystko naraz :-p
wrzuc troche na luz :tak:
Pati, nie mam czasu

Byłam dzisiaj u znajomej ginekolog- nie poznała mnie:-D
chyba z pol godziny gadałyśmy- potem usg- baaaaardzo dokładnie mi zrobiła i mnie wyzwala czemu od poczatku ciąży do niej nie chodziłam:-D:-D:-D:-D
"Zuzia" msie ukrywała, zasłaniała nóżkami
i rączkami, chyba sie wstydzila:-Dale Pani Ela powiedziala na początku, że raczej dziewczynka, ale nie da sobie głowy uciąć:sorry2:

2 lipca ide znów bo za tydzien mam wizyte u starego gina-mam do odebrania wyniki krwi i czegoś tam jeszcze no i powiedziala że może spróbuje mi znów zrobić usg-ale tak po ciichaczu bo niby tyle nie można-bo tylko 3 w czasie ciąży aja juz mialam z 6:-D:-D:-D

Moja zuzia waży już pól kilo:tak:
dzisiaj wariowała jak głupia -pielegniarka nie umiała jej tetna znaleźć bo uciakała z jednego boku brzucha na drugi:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D w końcu n lewym ją dorwała żeby jej zmierzyc:-D:-D

dziisja widzialam jak wkładała nóżke do buzi i raczkę śliczną dokłądnie widziałam i wogóle cudnie:-D:-D:-D
M był ze mną i tez widział:tak::tak::tak::tak:
Super, a mężuś sięnie rozkleił???

sprobuj znow sie zalogowac na ta stronke i zmienic ustawienia... :tak:
a o jaka stronke konkretnie chodzi???
ech, no o ta co P zwariował, ale już sobie poradziłam, nie tak jak chciałam, ale poradziłam, miałam jakieś 5 minut zeby cos wymyslic, zanim spod prysznica wyjdzie

wejdź w ustawienia i sie wyloguj i jest zapytanie czy zmienić ustawienia to wpisz że tak nie zapamiętuj przy starcie .....
Zapamiętam

LUNA jak nie wyszllo tak jak mowily dziewczyny-jeśli to nie o te pamietanie chodzi tylko przeglądarkowe to musisz wejsc w narzedzia-opcje i tam musisz usunac wszystkie pamietane hasla i loginy:tak::tak::tak::tak:
No i tak zrobiłam, szkoda, że przy okazji wywaliłam dosłownie w szystko w tych nerwach, pewnie sie skapnie, ze cos gmeralam, ale ja zawsze mowie, ze sie nie znam, i to niechcacy, hihi, wazne ze sie udalo

dla dzidziusia - wiem ze sie nie kupuje wczesniej zeby nie zapeszac ale to jedyna rzecz jaka mam zamiar narazie kupic ale najwazniejsza rzecz to to ze bylo naprawde tanie:tak:
MARKS&SPENCER super futerko dla damy /r. 0-1 m (653538944) - Aukcje internetowe Allegro
Śliczności, fajne, a jakbys chciala cos jeszcze kupic, to ja zapraszam, orgomna znizka dla Ciebie, szkoda, ze wiekszosc takich malych mi juz poszla, bo mialam na prawde slodkie ciuszki.https://www.babyboom.pl/forum/sprze...wki-nie-zniszczone-gratisy-27399/#post3732808
https://www.babyboom.pl/forum/sprzedam-f39/akcesoria-i-nie-tylko-dla-dzieci-26076/

Wklejam fotki Żywych Kamieni - Lithopsy :-):-):-) Uwielbiam je :tak::tak::tak:

Zobacz załącznik 141844
Zobacz załącznik 141845
Zobacz załącznik 141846

I jak Wam się podobają???:-)
No mi ogromnie się podobaja, kupie soboie kiedys, obiecuje samam sobie:-D

Agnes123 sadzonki :
Sadzonki LITHOPS ŻYWE KAMIENIE SZCZĘŚCIA! (656095706) - Aukcje internetowe Allegro
Na razie znalazłam aktualnie te i chyba zamówię jeszcze jako następne .
A ja brałam z tej aukcji :
Litopsy - Żywe Kamienie- Różne Gatunki - OKAZJA (642421343) - Aukcje internetowe Allegro

A w kwiaciarniach niestety nie wiem, bo nie znalazłam.

A nasionka:

Zywe kamienie szczęśćia. ROŚLINA-Kamień!!!HIT (662856772) - Aukcje internetowe Allegro
Musze sobie zapisac te stronki, skorzystam

oj Lunka...szalona kobieto...:-D:-D:-D
zwolnij tempo....
a z tym rowerkiem to wiem jak to jest.
Nam też się coś zepsuło.Tak reperowali,że po naprawie się cześci połamały:wściekła/y::wściekła/y:

A ja nie chcę zapeszać,ale dziś dostałam ciekawą ofertę pracy.
Pani z Centrum wspomagania rozwoju zaproponowała mi współpracę w dogoterapii z moim Nilkiem i jej dziećmi.
Podstawowy warunek to ukończony kurs dogoterapeutyczny,który jest w lipcu.
I tak się nad tym zastanawiam....:-):-):-);-)
Pocieszaj paskudo jedna:-)
Gratuuje oferty, skozystasz?

witam :-) chwalę sie :zawstydzona/y:dyplomy ito pierwsze swiadectwo Zuzi a Wojtka tylko swiadectwo na świadectwie Wojtka jest jedno fajne zdanie : "Ma własne przekonania i sposoby postępowania,ktore czasami budzą zastrzeżenia ." nadrobie pózniej bo mnie bardzo boli glowa musze sie połozyc
No ładnie, przyzwoicie, chwal sie chwal mamuśka:-)

m kupił drugiego laptopa bo bieże go tam i bedziemy rozmawiali przez SKYPE.Wiedz on bedzie siedział pewnie na tamtym.
No to bedziecie szalec, tesknota mniejsza przynajmniej, a ile mozliwosci przy okazji

No i sie obudział, no wyczula jak nic, ostatnia odpowiedz i słysze-mamo

reklama
Agnes, ile wiem tyle wlasnie opisalam w rowie,
co do bucików, mala ma długośc stopy 13,5cm, ale jest kurcze dosc pulchna i stopki tez ma pulchne, dlatego mam problem, zeby znalezc jej cos fajnego i taniego, bo stopka sie nie miesci w wysokosci, no ne wiem czy dobrze wyjasnilam
A ja cos znalazlam, to nie na moja kieszen.

Do góry