reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Sok jagodowy i jagody podaje się na zatwardzenie .
Wszystkie ciemne owoce ,które zawierają garbniki mają działanie zatwardzające .
Tu się nie zgodzę, bo jagody też mają działanie przeczyszczające ale tylko świeże owoce i te mniej przetworzone :tak:. Tu masz kochana link ;-)
Czarna jagoda
Cały internet przeszukiwałam by poszukać rzeczy które przeczyszczają <owoce warzywa>. Ale nie wpadła bym na to, że istnieją syropy :-D.
Zgadza się ,ale to na zatwardzenia wywołane bakteriami ,czyli przy zatruciu pokarmowym .
Sok z jagód ,dżem i jagody smażone zatwardzają i podaje się na biegunki . ;-)
http://www.domowe-sposoby.pl/zdrowie/75-biegunka
A tu masz nieco więcej na ten temat .
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Warto-jesc-jagody_37455.html

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
hejka, no też byłam przekonana że jagody zatwardzają...
As dzięki za radę sinupret nawet mam, zaraz tylko doczytam co i jak mam brać, bo antybiotyk mam w malutkich dawkach, żeby za bardzo nie obciążać maluszka ale z rana znowu mało co nie płakałam z bólu zatok, w ogóle zatoki czuję po raz pierwszy w życiu, dotychczas katar zawsze schodził mi na kaszel, ale tym razem obrał kierunek odwrotny...

koszulę na prawdę fajną kupiłaś, ja mam jakieś beznadziejne, ale nie lubię w ogóle koszul nocnych i nie będę więcej już kupować, po porodzie raczej wszystkie pójdą do PCK... najbardziej lubię piżamki

Fanta Lactulosum podawałam Anulce, miała też okrutne zatwardzenia, podobno nawet miesiąc można podawać bez obawy że się uzależni, ważne by odblokować jelitka i pobudzić je do pracy, a błonnik może podawaj w jogurtach? najlepsze otręby są owsiane, o albo owsianka z otrębami, tylko dzieciaczki nie zawsze przepadają za takimi smakami
no i jeszcze istnieje jeden sposób, kisiel z lnianego siemienia... - ohydne w piciu ale może jakoś z czymś wymieszać i da się? na noc zalewasz łyżkę siemienia szklanką letniej gotowanej wody, na rano taki glutek wypić, samo siemię ja wrzucałam sobie do jogurtu, a dziecku dawałam tego gluta (u nas działało wymieszanie go z innym piciem)

Witajcie w niedzielę :tak: ja tylko wpadłam się przywitać bo Kuba coś mi od nocy gorączkuje i co chwilę ma 38 :confused2: jestem tylko ciekawa co załapał jak nigdzie ostatnio nie byliśmy :sorry: on chyba wyczuł że jutro miał iść do przedszkola :confused2: ale mam nadzieję że mu przejdzie szybko i nic więcej się nie rozwinie z tego :sorry: M na służbie więc mam spokój dzisiaj :tak: idę obiadek zagrzać żeby Kuba coś zjadł :tak: na szczęście apetyt w miarę ma i pije :tak:

Beatko zdrówka dla Kubusia!

cholibcia wzięłam ten sinupret, poczytałam i jednak nie zdecydowałam się go brać, jest na alkoholu a ja biorę antybiotyk, jedno z drugim raczej się nie łączy, więc pozostaje tylko czekać aż bóle miną

Fanta jak ja potrzebowałam się oczyścić, to jadłam dużo witaminy c pod różną postacią. Nadmiar tej witamy działa przeczyszczająco.

Beatko zdrówka dla Kubusia!

cholibcia wzięłam ten sinupret, poczytałam i jednak nie zdecydowałam się go brać, jest na alkoholu a ja biorę antybiotyk, jedno z drugim raczej się nie łączy, więc pozostaje tylko czekać aż bóle miną
Ja brałam sinupret w tabletkach i on nie jest na alkoholu
Kup jutro taki dla dorosłych ,a nie dziecku podbierasz ...:-D:-D:-D:-D
fanta na początek możesz dać mu większą dawkę tą maksymalną na raz
zasięgnęłam już wiedzy u fachowca ...
Co najwyżej lekko go przeczyści ,bo to innego działania nie ma ,a potem dawaj regularnie i się wsio wyrówna
Będzie dobrze ;-):-):-)

Ja brałam sinupret w tabletkach i on nie jest na alkoholu
Kup jutro taki dla dorosłych ,a nie dziecku podbierasz ...:-D:-D:-D:-D
fanta na początek możesz dać mu większą dawkę tą maksymalną na raz
zasięgnęłam już wiedzy u fachowca ...
Co najwyżej lekko go przeczyści ,bo to innego działania nie ma ,a potem dawaj regularnie i się wsio wyrówna
Będzie dobrze ;-):-):-)
As, ja <tak jak wcześniej pisałam> dałam mu na początku 5ml. Teraz już doba minęła więc podałam mu 2,5ml <w ulotce jest napisane, że 5ml na dobę>. Więc teraz dzielę :tak:. Kuba siedzi na nocniku raz z tatą, a raz ze mną tak na zmianę. Mam nadzieję, że to coś da, bo jak nie, to chyba lewatywę kupię :eek:.

Fanta może nie lewatywę a czopki glicerynowe? tylko pamiętaj że jedno i drugie nie można zbyt często, bo jelitka na tym ucierpią czasem zwykły paracetamol w czopku pomaga, ale nie wiem jak to się ma do leczenia z lactulosum

reklama
As, ja <tak jak wcześniej pisałam> dałam mu na początku 5ml. Teraz już doba minęła więc podałam mu 2,5ml <w ulotce jest napisane, że 5ml na dobę>. Więc teraz dzielę :tak:. Kuba siedzi na nocniku raz z tatą, a raz ze mną tak na zmianę. Mam nadzieję, że to coś da, bo jak nie, to chyba lewatywę kupię :eek:.
on jest jeszcze malutki to możesz mu też doraźnie termometrem pomóc.
bierzesz zwykły termometr tak jak domierzenia temp w odbycie.
odrobina kremu na nakońcówkę i w pupę wkładasz .
Jak ma mocne zatwardzenie to pomaga też rozciągnięcie lekkie odbytu tym termometrem ruchem okręznym.
Działa natychmiast .
zwykle jest tak duże parcie ,że maluch sika od razu ,więc trzeba siusiaka pieluszką nakryć :-D:-D:-D

piszę z doświadczenia nie raz zasiusianej mamy .:-):-):-)

Dla nas czopki glicerynowe to była osteczność ;-)

Do góry