reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
As, jestem w szoku z tymi migdalami....

Madea, uszy do góry... to pewnie przesilenie wiosenne :/
To sobie wyobraź w jakim szoku ja byłam :szok::szok::szok::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Ja potrafiłam zjeść tygodniowo 5 paczek ,bo mnie zgaga niemiłosiernie darła,a lekarz się śmiał ,że kudłacz będzie.:baffled::baffled::baffled:
No i był,nawet na plecach i policzkach był zarośnięty jak małpka wyglądał:-D:-D:-D:-D,a włoski na kaftaniku leżały :tak::-D:-D:-D
Coś w tym jednak musi być :tak::sorry2::sorry2:
A tu jeszcze znalazłam na swoich ulubionych stronkach.
Warto przeczytać dla zainteresowanych.
watróbka ponoc ma za duzo wotaminy a - ktorej nie należy przedawkowac.
Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe.

Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe.

Leczenie dietetyczne niedokrwistości ma znaczenie głównie wspomagające. Decyzję o terapii farmakologicznej (preparaty żelaza i inne witaminowo - mineralne) oraz o diecie
podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniają odpowiednią podaż białka, żelaza, witaminy B6, B12, C i wielu mikroelementów (miedzi, kobaltu, manganu).

Najważniejsze zasady diety

Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe, które oprócz kalorii dostarczają również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka są produkty zbożowe wytworzone z całych ziaren (kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo) oraz warzywa
, zwłaszcza strączkowe.

Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. Są one jedynie źródłem pustych kalorii.

Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczają również dużej ilości tłuszczu, należy ograniczyć jego dodatek, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, do potraw. Nie zaleca się smażenia czy duszenia poprzedzonego obsmażaniem.

W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki
, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.

Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawierają one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Ich działanie możemy zmniejszyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami. Warto również dodawać do kawy i herbaty śmietankę.

Nijak się to ma do tematu o którym piszecie, ale.....

Od niedawna pojawił się szybki wybor stylów (kolorów) na BB.:tak:

Dostepne one sa w lewym dolnym rogu na zielonym pasku:
bb-dziewczynka (w rozowych odcieniach)
bb-chlopiec (w blekicie)

Możecie drogie mamuśki wybrać sobie same kolorystykę BB.:tak::-)

Ostatnia edycja:
Beata ale Ty masz ksiazek:szok::szok:Tak jest dobrze czemu chcesz krocej?(...)
To biblioteka mojej mamy. Na całej ścianie są książki :sorry2: Krócej bo się napaliłam na krótkie włosy, i tak odrosną :-p
Mnie właśnie mój syn najstarszy doprowadził do furii :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
przychodzi ze szkoły i mi nadaje że się spóźnił.........że musi 2 sprawdziny zaliczyć....że kolega go dalej wkurza męczy....znów:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: (bez rozmowy z nim się nie obejdzie bo z rodzicami nie ma o czy oni uważają go za chodzący ideał i sorry ale dla nich ważne żeby było co wypić i zapalić.!!!!!!!!!!!!!!)...że Piotrek (ten kolega) nie zda chyba z angielskiego...i taki bla n\bla bla i pytam a z czego sprawdziany masz do zaliczenia????? z polskiego dyktando no i z anglika bo wiesz mnie nie było jak były...no ok miał wolny czwartek i piątek.....a i pytam go o zeszyt informacji(mają takie gdzie nauczyciel prowadzi korespondencje z rodzicami) no on poszuka ....ociąga sie okropnie myślę pewnie coś nie tak!!!!!!!!!!!!!!1 no i sie nie myliłam :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: a tam pani od angielskiego napisała żeby zwrócić uwagę na Adama angielski gdyż jego sytuacja jest zła ma 2 mierne i na dwóch sprawdzianach nie był!!!!!!!!!!!!!!!!! nosz będzi mi tu gad mówił o koledze co nie zda jak sam w nie lepszej jest sytuacji:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:no to jest ta jego super poprawa:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:no kipi we mnie ma uczyć się z anglika Piotrek go dziś przepyta ma się zgłosić do zaliczenia sprawdzianu bo inaczej uduszę gada własnoręcznie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:nosz full obowiązków ma i sie ie może nauczyć:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:żeby to byo coś czego faktycznie nie rozumie ale słówka proste budowanie z nich zdań wystarczy się tego poprostu nauczyć:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
sorrki ale musiałam to z siebie wywalic bo mnie roznosi:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Beatka super wyglądasz:tak::tak::tak::tak::tak:
i słońca wam na maxa zazdroszczę:tak:
Dzięki ;-) No jakbym widziała siebie, tyle że ja się nigdy nie przyznawałam, zawsze mama się dowiadywała na zebraniu :-p
Hej no Malinka nie jest łatwo,a wiesz ,ze Adam zadzwonił dziś do mnie,przez pomyłke,....ale chwilke gadaliśmy............skarżył sie na tego kolege:tak:musi go Piotrek dopilnować z angielskim ,szkoda by było roku,ale jak sie weżmie da radę:tak:

Beata zupełnie inaczej sobie ciebie wyobrazałam:tak:nie sadziłam,ze jesteś taka jasna blondyneczka:-D
To mój naturalny kolor żeby nie było :tak: już się mnie nie raz pytali czy nie rozjaśniane włosy ;-)
hmmmm no nie fajnie was potraktowała :no::no::no::no: ja podobnie jak As nie dałbym się wywalić z gabinetu bym pytała o wszystko co chcę wiedzieć już tak mam :sorry2:nawet jak z Antkiem chodziliśmy do ortopedy to wszyscy myk myk a ja 20-30 minut....musiałam o wszystko wypytac to samo okulista z racji że oboje z Piotrem mamy wadę wzroku i po moich przygodach z Julią i okulista wizyta była mega długa a ja miałam wszystko na kartce zapisane o co chcę zapytać co by nie zapomnieć:dry:

nastaw się że jak one teraz takie modelki to potem tez będą agenciary(po mamusi:-D) a czemu Adam przypomina ci siebie boś mnie zaintrygował:happy2:

wiem że zadzwonił bo mi się przyznał że myślał że to numer tego Piotrka a ja chciałam z tym chłopakiem pogadać:tak:

kurcze nie fajnie:no::no::no::no::no: oj bidulka pewnie będzie musiała leżec i leki na podtrzymanie ciąży zażywać :-:)-:)-:)-(musi byc dobrze oby do 38 tygodnia :tak:
Ja się wyżyłam przy prasowaniu (a miał to zrobic dziś Pietruszka ale musiałam) i na spokojnie pogadałam z Adamem i uczy sie tego anglika jutro zaliczy zwierzęta na angielskim i umówi się z panią na srodę po lekcjach na zaliczanie drugiego sprawdzianu...sam powiedział że to nie brak wiedzy a lenistwo :sorry2:
A Julina jak zwykle musiał wcisnąć swoje 3 grosze do rozmowy ...Adam biadoli nad tym angielskim marudzi poszła do niego pogadał i wraca do mnie i tekst a bo po co on się musi uczyc tego angielskiego???ja bo nie uczył się go wcześniej i ma zaległości i złe oceny...Julk no wiem ale po co mu ten angielski?????ja Julka bo znajomość języków obcych jest bardzo przydatna w życiu...ja nie znam angielskiego i bardzo nad tym boleję..a Julka to sie go ucz no w końcu przecież możesz co nie????? na naukę nigdy za późno przecież mówiłaś tak!!!!!!!!!!!ja Julka nie jestem w nastroju !!! a Julka przeciez ja moge sama ze sobą gadać.....i gada no lepiej żeby sie najpierw polskiego dobrze nauczył...ja Julka przeciez się polskiego uczy i umie ...Julka taaaaa i ma pałe z polskiego no faktycznie sie uczy.......bo w polsce to wszyscy musza po angielsku.......ja Julka przecież w polsce mówi się po polsku!! Julka no tak dr.haus energy drink helou........nawet to twoje baby boom no faktycznie dużo w tym polskiego!!!! powiem wam że wymiękam czasami przy tych jej tekstach!!!!!
a Dowiklus pytałaś skąd ona to wie????myślę że to po pierwsze taki typ po drugie ogląda tv i np wiadomości i dużo się z nią rozmawia i to cały efekt tego....np 8 marca ogląda z Piotrkiem fakty i Piotr mi opowiada w tv mówią o manifie Julka słucha ogląda i do Piotrka a czemu teobiety narzekają że nie mają równych praw????Piotrek no bo nie mają jULKA KOBIETY OD LAT WALCZA O RÓWNOUPRAWNIENIE jest lepiej ja 100 lat temu ale to ciągle nie to samo...Julka myśli myśli za chwile pyta Piotrek a mama to sie interesuje polityką???? Piotr no nie bardzo...Julka no i potem sa manify najpierw się nie interesują polityką a potem chcą byc w rządzie mieć równe prawa........
no taka jest właśnie Julka :baffled:
Nie no teksty Julki są powalające :tak::tak::tak::-D
Wklejam Wam fotkę mojego akwa.Wczoraj szykowałam ,bo światła nie miałam przez kilka godzin i szlag zawartość filtrów trafił.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Lunka to głównie dla Ciebie,bo masz takie same :-D:-D:-D

Zaraz odpiszę nieco
Super też bym takie chciała, ale przy Kubie i M to bym im dała tydzień przetrwania :sorry2:
Skąd ja to znam :-D:-D:-D:-D

Bardzo fajne miejsce :tak::-):-)

Ech witam się nocnie.
Pokażę Wam coś ,bo właśnie dostałam.
To stronka Karolinki,do której jedziemy na 3 czerwca na wesele.
Co myślicie o takiej wcześniejszej się prezentacji gościom weselnym :confused:
Karolina
Czekam na opinie
czas na mnie ,bo pobudka o 6.30 :-D:-D
dobrej nocki;-):-):-)
Fajnie takie coś zrobione :tak:
Witam w wielkim swiecie dziewczyny :-D:-D:-D
No wiec tak ja sie usprawiedliwiam, nie bylo mnie tak dlugo bo skonczyl nam sie internet a nie bylo za co go zaladowac... :dry:
ale juz jestem... :cool2:

ostatnio bylam z Sewkiem i Niki u lekarza - Sewi na bilansie a Niki na pierwszym szczepieniu.
Sewcio wazy 12 kg i mierzy 92 cm wszystko z nim wporzadku... mamy jednak isc do dermatologa z tym co kiedys Wam mowilam co mial na posladkach... i jezeli dermatolog stwierdzi ze to skaza czy cos innego to przepisze nam leki albo cos a jezeli nic nie stwierdzi to idziemy do lekarza po skierowanie na testy alergologiczne :tak:
natomiast Niki wazy 4400 g a szczepienie zniosla dzielnie :tak: jedynie potem musialam dac jej czopka bo strasznie plakala.... :sorry2:

dzisiaj nie bede z Wami tak dlugo bo o 10 spodziewam sie kolezanki z porodowki a potem jade na msze za dziadka... a w miedzy czasie trzeba sie przygotowac i cosik w domku porobic :-)

jak co jestem z doskoku :-D:-D
Fajnie że zajrzałaś, a ostatnio o Tobie myślałam :tak: dobrze ze dzieciaczki rosną oby tak dalej :-D
cześć dziołchy;-) pisze w świetnym humorze bo w południe mnie wypisują!!!! wszystko już ok!:tak: zbadali mnie, szyjka się trzyma, usg ok, i co najlepsze w tym wszsytkim!!!!!!!!!11
nie musze leżeć plackiem, a nwet oszczędny ruch jest wskazany:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
no lepiej nie mogło być!! Ale małego nie mogę absolutnie dźwiagać..wiec do auta, ani do fotelika na kamrienie go nie wsadzę...bo niby jak??? Za krótkie nogi ma ..szit..ale jakosmusze sie zorganizować!!
witam nowa mamę!
malinka!! To Twój szkrabek tak super gada???? łał!!! Czytam kurcze i sikam!! Taki bąbel a taki gaduła no!
No to super że już do domku :tak: tylko tak czy inaczej musisz się oszczędzać :tak: zdrówka Ci życzę :-)

Witam w piątek. Ja z rana od razu do lekarza z Kubą bo znowu kaszle :no: nie wiem co on ma z tym gardłem. Oby tylko znowu kataru nie dostał, musiał chyba od kogoś wziąć a ostatnio ojciec chodził i kaszlał na wszystko :wściekła/y: normalnie jakbym tak ochrzaniła :wściekła/y: teraz śpi i oby pospał bo się ostatnio wcześnie budzi ale to przez rodziców i sąsiadkę z góry bo hałasują :no: ale coś dzisiaj mam nerwa tylko nie wiem czemu, @ się skończył... Ach M dzisiaj wraca :dry: dobrze że w pon do pracy idzie :tak: a ja lecę obiad robić bo ten lekarz mi plany pokrzyżował. Pogoda się coś zepsuła, pochmurno ale nie zimno i mam nadzieję że nie będzie padać na weekend jak zapowiadają w całej polsce :no: A Wy dobre jesteście, pokazuję jak się ścięłam a Wy jaka ja chuda :-D a no niestety, kiedyś Wam zrobię zdjęcie i pokażę jaka na prawdę chuda jestem :tak::-) no to uciekam, jeszcze dzisiaj po farbę muszę jechać i chyba zderzaka poszukam bo już ten samochód mnie dobija :wściekła/y: na złom bym go dała i tyle, wydatków wtedy mniej ;-) może później zajrzę :tak: dzisiaj to Wam słoneczka życzę ;-)

Witam w dobrym humorku z m juz lepiej :tak::tak::tak::tak:bylismy dzisiaj w Nowym Targu odwiezlismy dzieci mojej mamie i pojechalismy sami załatwilismy z rozliczeniem i m wramach przeprosin zaprosił mnie na pizze a jak juz jechalismy do mamy po dzieci to zapraszał mnie na seks w lesie:szok::szok::-D:-D:sorry2:ale mówie ze nie bo jest za jasno. No i przedchwilą sie po pie**cili troche:-D:-D:-D:-Da wieczór ma byc gorący :shocked2::happy2:Słoneczko swieci ide posprzatac zanim Kamilek spi

Ostatnia edycja:
Dziewczyny dziekuje bardzo za dobre rady pospisuje i bede stosowac moze wkoncu wyjda mi normalne wyniki po trzech tygodniach

Jeszcze jakbyscie mi powiedzialy jakie tablety moge wziąść na ból głowy tzn .gorączke , bo mam ibuprom ale tam pisze ze kobiety w II trymestrze ciąży nie moga brać i nie bardzo wiem co wziąść mam aleve ale tam nic nie pisze na opakowaniu a nie mam ulotki :( cały czas kicham i wszyscy tylko mówią na zdrowie :)

Siedze jak przybita bo troche goraczka mi dokucza a do lekarza naprawde nie chce mi sie wybierac bo ja widze te snieg przez okno to mi odrazu zimno ............ , masakra z tym sniegiem .........

Obiadek sie gotuje wiec mam chwile dopuki mąż sie nie wryje na kompa ......hheheh

Witam w dobrym humorku z m juz lepiej :tak::tak::tak::tak:bylismy dzisiaj w Nowym Targu odwiezlismy dzieci mojej mamie i pojechalismy sami załatwilismy z rozliczeniem i m wramach przeprosin zaprosił mnie na pizze a jak juz jechalismy do mamy po dzieci to zapraszał mnie na seks w lesie:szok::szok::-D:-D:sorry2:ale mówie ze nie bo jest za jasno. No i przedchwilą sie po pie**cili troche:-D:-D:-D:-Da wieczór ma byc gorący :shocked2::happy2:Słoneczko swieci ide posprzatac zanim Kamilek spi
no kochana jaka poprawa, super ;-);-);-):tak::tak::tak:
milej nocki zycze a moze nawet nie nocki ;-);-);-)
a ja siedze wstawilam ziemniaki i robie serwetke na koszyczek, choc pewnie mi nie wyjdzie albo zrezygnuje :sorry2::sorry2::sorry2::sorry2:

reklama
Zmieniłam sobie wygląd na bb chłopiec :-D:-D:-D:-D:-D:-Dale fajnie niebiesko :-D:-D:-D:-D:-D
Wiki to dobrze że z M lepiej :tak::tak::tak::tak:a ten sex w lesie mrrrrr ja bym korzystała:-D:-D:-D
Beata to w końcu skróciłaś je bardziej znaczy się włosy?????jak tak to fotkę proszę :tak:duuuużżżżżoooo zdrówka dla Kubusia cos jest w powietrzu u nas wszyscy całą piątką smarczymy kichamy pokasłujemy chrypimy...no rozkosz Pietrucha się smieje wieczorem że jak wszyscy zaczynamy kasłać to "oddział gruźlikowo 5":dry::-)
u nas juz nie pada śnieg jupi!!!!!!!!!1 dla odmiany pada deszcz :wściekła/y:
ja odkurzyłam całe mieszkanie podszykowałam obiad pomyłam podłogi nastawiłam pranie no się uwinełam przy pomocy Julki iAntka:baffled: oni wkładali pranie do pralki ale nauczona doświadczeniem MH sprawdziłam czy coś nie dorzucili do tych białych ubrań i dobrze zrobiłam bo ranie nastawiałam na 90* a "przypadkiem" im sie dodały 2 koszulki zielone i moje czerwone majtki:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:

Do góry