reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

AS wlasnie ze podobno Oliwka ma gotyckie podniebienie.Juz nieraz to slyszalam w klinicie .Ale jak to sie ma do tego calego logopedy?Co to znaczy ze ona ma gotyckie podniebienie?Bedzie miala jakies problemy z wymowa czy jak?
Bede wdzieczna jak napiszesz co wiesz.
ANABUBKA sliczny rysunek weronisi :-).Dobrze ze wizyta u lekarzy udana i ze dziewczynki grzeczne no i ze Ty dalas rade :-).
BEATKO chudzinka z Ciebie .Fanie wygladasz :-).
KERNA a co mowia lekarze o Twoich skurczach?Mnie tez sie wydaje ze jak jutro bedziesz miala skurcze to cie tak szybko nie wypuszcza.A co ty myslalas kochana ze ze skorczami i ze szwem bedzie begac i wsio robic?Kobito czy ty chcesz juz urodzic?Musisz pomyslec o dziecku choc wiem ze caly czas o nim myslisz.Zastanow sie teraz w szpitalu kto ci moze przy malym pomoc bo to serio nie sa zarty,Ty musisz sie oszczedzac.

Ja juz po gosciach.Oliwka spi od 20 .Ja ide zaraz sie kolo niej polozyc .Dzis z Oliwka bede spala bo poklocilam sie z G ale nie chce mi sie o tym gadac .Niech spada na szczaw palant jeden.

Aha zapomnialam napisac ze Oliwka wrzucila mo dzis telefon do miski z woda i dupa telefon zalany i nie dziala :-(.Zla jestem strasznie bo to nowy telefon Kilka miesiecy temu wziety jeszcze bardzo dlugo nie bede mogla wziasc telefonu.Mam na abonament i jeszcze conajmniej poltorej roku .Szlag by to trafil.Na naprawe mnie nie stac.A z gwarancji na zalany telefon nic mi nie poradza :-(

Ostatnia edycja:
reklama
LUNKA TElefonrozebrany i wysuszony ale nie dziala.Tzn cos jest nie tak z wyswietlaczem bo klawisze dzialaja i dzwiek jest ale ekran nic nie pokazuje.Musial on najbardziej ucierpiec :-(.

Zastanawiam sie jaka nocka dzis bedzie po tym szczepieniu Bo oli pospala kilka minut i juz plakala .Wiec moze byc ciekawie :-(.

LUNKA TElefonrozebrany i wysuszony ale nie dziala.Tzn cos jest nie tak z wyswietlaczem bo klawisze dzialaja i dzwiek jest ale ekran nic nie pokazuje.Musial on najbardziej ucierpiec :-(.

Zastanawiam sie jaka nocka dzis bedzie po tym szczepieniu Bo oli pospala kilka minut i juz plakala .Wiec moze byc ciekawie :-(.
Rozłóż go na noc, nawt i na kilka dni, moze dojdzie do siebie, znajoma wyprała synowi spodnie z telefonem, osuszyła, odczekali chyba 4 dni i dziala . No ale nie amiętam co on mial i nie wiem co ty masz. Szkoda, bo bez telefonu to jak bez reki.
Ostatnio pojechałam do mamy, ide na przystanek i chce sprawdzic która godzina ( a nawiasem-któraś nosi jeszcze zegarek na rece?) i łooooooooooooo!, nie ma telefooooonuuuuu i co teraz, leciec do domu? jechać? ale rozterka:-D:-D:-D:-D

Ja mam jakis stary telefon.No ale bez aparatu ten telefon i wogole bezsensu jesczze na tyle miesye umowa a ja juz bez telefonu :-(.

G mi tu chrapie pod nosem bo jeszcze siedze w pokoju .Ale ide zaraz do Oliwki niech sie palant wyspi bo przeciesz mu sie nalezy .

Ide kochane spac Dobranoc

AS wlasnie ze podobno Oliwka ma gotyckie podniebienie.Juz nieraz to slyszalam w klinicie .Ale jak to sie ma do tego calego logopedy?Co to znaczy ze ona ma gotyckie podniebienie?Bedzie miala jakies problemy z wymowa czy jak?
Bede wdzieczna jak napiszesz co wiesz.
ANABUBKA sliczny rysunek weronisi :-).Dobrze ze wizyta u lekarzy udana i ze dziewczynki grzeczne no i ze Ty dalas rade :-).
BEATKO chudzinka z Ciebie .Fanie wygladasz :-).
KERNA a co mowia lekarze o Twoich skurczach?Mnie tez sie wydaje ze jak jutro bedziesz miala skurcze to cie tak szybko nie wypuszcza.A co ty myslalas kochana ze ze skorczami i ze szwem bedzie begac i wsio robic?Kobito czy ty chcesz juz urodzic?Musisz pomyslec o dziecku choc wiem ze caly czas o nim myslisz.Zastanow sie teraz w szpitalu kto ci moze przy malym pomoc bo to serio nie sa zarty,Ty musisz sie oszczedzac.

Ja juz po gosciach.Oliwka spi od 20 .Ja ide zaraz sie kolo niej polozyc .Dzis z Oliwka bede spala bo poklocilam sie z G ale nie chce mi sie o tym gadac .Niech spada na szczaw palant jeden.

Aha zapomnialam napisac ze Oliwka wrzucila mo dzis telefon do miski z woda i dupa telefon zalany i nie dziala :-(.Zla jestem strasznie bo to nowy telefon Kilka miesiecy temu wziety jeszcze bardzo dlugo nie bede mogla wziasc telefonu.Mam na abonament i jeszcze conajmniej poltorej roku .Szlag by to trafil.Na naprawe mnie nie stac.A z gwarancji na zalany telefon nic mi nie poradza :-(
Dorotka no trochę wiem na ten temat ,bo pracuję z różnymi dziećmi.:tak:
To źle wyprofilowane podniebienie tzw bardzo wysokie ,co za tym idzie język jest na ogół za krótki by prawidłowo wymawiać niektóre głoski.
Ce****e go częste występowanie przy zespole Turnera,Downa i Morfana,ale niektóre zdrowe dzieci też się z takowym rodzą.
Można też pogłebic istniejące gotyckie nieznaczne podniebienie ssaniem smoczka i wtedy mówi się o gotyckim nabytym a nie wrodzonym.
Trzeba ćwiczyć język i dotykać do wałka dziąsłowego ,by go "wydłuzyć" to tak w największym skrócie.Robi się też nieprawidłowa szczelina między podniebieniem a bokami języka i stąd wady wymowy.
Aha skutkiem nie ćwiczenia jezyka przy takim podniebieniu może być np: seplenienie,problem z l i r ,ale nie tylko.
Jak chcesz coś więcej to Ci poszukam w moich materiałach logopedycznych.:tak:
Aha i mocno wskazana wizyta u ortodonty ,by prawidłowo szczękę i zęby ustawić,ale to pewnie za jakiś czas.

Zyczę przespanej nocki,a jak będzie płakała to daj jej viburcol.
Telefon jak sam wyschnie to pewnie zacznie działać.:tak:

Ostatnia edycja:
No to się przywitam wreszcie-czesc dziewczyny!

Mój jak tylko wyszedł wskoczyłą na bb, nadrobiłam, mała co chwilkę przynosi mi wyimaginowaną herbatkę , albo kawkę z mleczkiem i cukrem, muze koniecznie przywieźć stolik od mamy, to będziemy robić sobie popołudniowe herbatki, hihi.
Wstałam dziś z mega bólem głowy, ale po 2 saridonach jakoś przeszło, choć powolutku. Byłyśmy z małą na spacerku, pięna pogoda, słońce, że aż za ciepło nam było, zero wiatru, w domu nagrzane słonecznie, jasno, żyć się chce, szkoda tylko że ja z @ obolała jestem:baffled:
dobrze ze jest saridon, a @ minie i bedzie dobrze:tak:
helo helo
wpadlam na chwile

Paulina ma katar-kicha ostro i pokasluje,a sumie kataru na zewnatrz nie widac.teraz podobno ruszyla leszczyna:baffled: dostala do nosa budherin i zyrtec na jakis czas

pozniej do psychiatry(wszytsko kontrolnie wiec nie ma co pisac), pzoniej trzeba bylo czekac jeszcze do pedagoga i psychologa
Weronika ogolnie grzeczna,troche pobiegala po korytarzu,zadziora i mala kokietka:tak::tak::tak::tak:
tesciowa jej pilnowala jak ja z Paulna byla w gabinecie itd

no ikoniec koncow do domu wrocilsymy na 16
szybko musialam rozpalic bo zimno ,nie palone dzis bylo.dziewzcynom dalam jesc,sama cos pozarlam i wypilam kawke.juz powoli wracam do zycia bo zawsze jestem potwornie padnieta po takich wyjazdach

no i siadlam do was bo laski ogladaja bajke bo mama odpoczywa a p wraca do domu,kolo 19 ma byc.

poki pamietam wygralam Paulinie te buciki na ktore polowalam ze 3 razy i zawsze o 1-2zl przegrywalam,ale dobrze bo teraz zaplace taniej:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

WYJĄTKOWE półbuciki /D2157red/r.37 (946235280) - Aukcje internetowe Allegro

a to prace Weroniki:-)

pozniej wkleje pare innych fotek bo musze pozmywac:-)
Ty jak zwykle zalatana, dobrze ze Ci zgarniali buty z przed nosa bo teraz masz je taniej:tak:
Gratuluje odwagi coreczki moja to jak widze lekarza juz placze:-Da Twoja z usmiechem fiu fiu:happy2:Piekne prace, musze przyznac :tak:Fajnie ze je podpisujesz:-)

wspolczuje utraty telefonu ale moze faktycznie odloz go na 3 dni i dopiero sprawdz.Moze cos nie doschnelo i dlatego ekran nie dziala:cool:
A G sie nie przejmuj;-)

MOja Panienka spi jak susel padla przed 20 :)
Na miescie zrobilam udane zakupki.Majteczek i podkoszulek jak na razie wystrczajaca ilosc- oczywiscie dla Laury:-)
Ja musze jeszcze podlogi pozmywac i pauza.Maz wraca do rana dojedzie:happy2:

reklama
Do góry