reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Witam Was moje Kochane. Przeleciałam tak po łebkach, witam nową mamuśkę napisz coś więcej o sobie :tak: Ania @ dostałaś i z gina nici :sorry2: Dorota ja bym tego Twojego kopnęła tak w dupę żeby zwiedził całą galaktykę :wściekła/y: no ca za facet, nie wie co najważniejsze :wściekła/y:
Kubek śpi, ale się coś kręci :dry: M pojechał na badania, na szczęście dostał wolne :tak: zobaczymy czy uda mu się załatwić zabieg na czwartek :sorry2:u mnie jakieś słoneczko wychodzi ale tylko -7 jest :baffled: obiadek mam juz zrobiony dzisiaj rybka :tak: dawno nie jadłam :tak: no i listonosz mi dziecko obudził :sorry2: dobrze że przystojny to mu wybaczę :-p

reklama
dziewczyny macie zupelna racje Moze mnie tez troche ponioslo Wiecie w zlosci sie pisze wiele rzeczy.Tzn G zawsze jakos kase do domu przynosi Zawsze mamy dla Oliwki bo i ona najwazniejsza Jak juz jest serio krucho to sie pozycza .Teraz ta postawa G mnie strasznie wkurzyla Bo do mnie potrafi sie odezwac itp a do szefa nie .
MALINKA masz racje alimenty rzecz wazna ale 210 zl dokladnie szef potracil mu za alimenty Najpierw byla gadka ze calosc No ale my tez zyc za cos musimy.
ANKA dokladnie nie wiem co mam z tymi 300 zl zrobic
Kupilam dzis cos do jedzenia Oli mleko i serki dla niej Orak kupilam jej blok rysunkowy i takie fajnie kredki od 0 do 3 latek az za 4 zl :-)
Bedziemy rysowaly :-)

G teraz siedzac w domu i tak bedzie mial placone bo za urlop mu wyplaci.Tylko ze jak tak dlugo bedzie na urlopie?????//
Juz z nim gadalam i od nowego tygodnia szuka pracy Tylko wiecie wkurza mnie ze o wszystkim musze mu przypominac i gadac ,gadac i jeszcze raz gadac Jakby sam nie mogl sie skapnac i sam zadzialac bez mojej gadki

Dobra dziewczyny ja sie chcialam poprostu wygadac i wyzalic I pomoglo.Mam nadzieje ze jakos to sie ulozy Mam nadzieje ze G szybko znajdzie nowa prace Poki co to jest na urlopie Pociesza mnie ze jak bedzie cieplej to G bedzie robil cale dnie i wiec ksa bedzie lepsza Planuje sobie cos odlozyc na zimowe dni.No ale wiecie jak to jest z tym odkladaniem.

Zarejestrowalismy sie do osrodka odwykowego na rozmowe z psychoterapeuta na srode na godzine 15 ja moge isc z grzeskiem i moge byc przy tej romowie i oczywiscie bede :-)

Aha co do kasy to ja zaczynam dzialac w tym axa ale tam kase dostaje sie po jakis 2 miesiacch Juz mam za soba podpisanie Pierwszej umowy :-)
Narazie znajomych obskocze

Oliwka sie bawi G obiad gotuje Ja lece posprzatac

KERNA ja mam nadzieje ze mojemu to tak na chwile odbilo i zacznie szukac nowej pracy

Kurcze, a mó wózek, tzn Wiktorii, od chyba 4 tyg stoi na balkonie przykryty snieżna kołderką. Zamarzl na amen i boje sie, czy mi tam cholera nie zardzewieje.
Takie mrozy??? Kurza twarz, to jzu w ogole z tymi oknami to my pozamarzamy w tym domu..
Moj stelaz od wozka stoi caly czas na dworze:szok::szok::szok:Niby na niego nie pada i nie sypie ale i tak zaczyna mi rdzewiec:no::no::no:Dlatego jutro wezme go do domu na prezglad i kapiel i pojdzie spowrotem na dwor:-p
Lunka ale zakupy miałaś :szok::szok:no choć gdybym pewnie patrzyła na to z boku to bym się pewnie usmiała:-D:-D:-D:-D
kochana no olałam to prasowanie tym bardziej że mój pietruszka ma dziś wolne ale pojechała rano do kumpla kompa mu renimować ma tylko zapowiedziane że o 12.30 ma julinę ze szkoły odebrać bo ja z antoszką nie wyjdę bo u nas -10 i wieje okropnie:baffled::baffled:
a wczoraj oglądałam tvn meteo i mówili ze przyszły tydzień ma byc mega zimny w dzień od -15 do -20 a w nocy od -20 do -27:szok::szok:mo i rosyjscy meteoroldzy zapowiadają że tak sroga zima potrzyma w polsce do końca lutego:szok::szok::szok:to mnie wcale nie cieszy tym bardziej że łożysko mi się w kole od wózka rozwaliło i zanim będe miała kasę na naprawę tego to musimy jeździć wózkiem ze znacznie mniejszymi kółkami co jest mega trudne:baffled:no ale jakos trzeba sobie radzić dobrze że jeszcze tydzień i będą 2 tygodnie ferii:tak:
Jak beda takie i wieksze mrozy do konca lutego to aj sobie chyba w łeb strzele:no::no::no:siedze z dzieciakami w domu i juz normalnie swiruje:szok:
nadrobilam wiec teraz sie witam z Wami

Ja wczoraj nie mogla posiedziec bo jak na zlosc rozbolal mnie brzuch i wzielam tabletki.A uwierzcie mi ja biore tabletki w ostatecznosci wiec ten bol byl tak mocny ze myslalam ze sie przekrece:baffled:Oczywiscie wieczor i przyszla @ Dobrze ze termin u gina przesunelam:-D:-D

Lali oglada swoja bajke a ja bym musiala sie wziasc za porzadek i napiec nalesnikow:-)
Na obiadek mam pomidorowa a potem zrobie ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizeria
No to moze nastepna @ juz nei przyjdzie jak sie dobrze postaracie:-);-)
Dorota postawa Twojego meza mnie wkurza:wściekła/y::wściekła/y:
On sie niczym nie przejmuje
Leczyc sie nie chial w szpitalu, wyplata sie nie przejmuje, brakiem pracy tez sie nie martwi :wściekła/y::wściekła/y:
No sory ale zaraz to Ty bedziesz musial sie zatrudnic i isc na 8h zeby do domu kase przyniesc:wściekła/y:Jak wrocisz bedziesz musiala ugotowac, wyprac, wyprasowac i sie dzieckiem zajac:wściekła/y:A twoj bedzie lezal i pachnial:wściekła/y:
Jak mnie tacy faceci wkurzaja:wściekła/y:
Wybacz ale normalnie krew mi sie gotuje
Co Ty masz z tymi 300zl zrobic? bo ja to bym sie upila i zapomniala ze wogole je mialam:cool:
Zgadzam sie w 100%

No to sie witam:-)
Od ranca jestem wkurzona bo dziewczyny mi sie niewyspaly i stale wyja:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Do tego Klaudia ma takie rozwolnienie ze szok:szok::szok::szok:Dalam juz Jej jeden enterol i zobacze bo cos czuje ze na jednym sie nei skonczy:no::no::no:
Polozylam je przed 13 i tak stale wstaja,cos wymyslaja non stop i wyja-juz nie mam na Nie siły:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Gdyby nie byly zmeczone to bym to olala ,ale sa takei spiace ze szok:szok::szok::szok:
No i jeszcze ksiadz przychodzi po koledzie dzisiaj:no:O 15 zaqczyna chodzic na mojej ulicy ale nie wiem o ktorej bedzie u mnie:no:Jak mi cos tylko powie i mnie wkurzy to Go zaraz potraktuje z kropidla albo z czegos co bede miala pod reka
ja sobie dzisiaj posprzatalam od rana i nawet dosyc duzo poprasowalam

DOWIKLA grunt to spokoj:-pI kto to dzis mowi Jak do mnie to dzis BEZ KIJA NIE PODCHODZ:-D
ANACONDA ciesze sie ze z bilansem Malej ok
KERNA MALINKA ma racje w boedronce sa fajne rajstopki Fakt nie kupowalam bo mam ich az nadto w domu ale widzialam w biedronce fajne rajstopki.No to juz widze dzis lub jutro szalenstwa nocne z M :-D

Dziewczyny ja nie chce usprawiedliwiac mojego M ale on nie jest az taki zly jak go maluja:-DMowie wam ponioslo mnie strasznie Choc sytuacja dzis z ta kasa i szefem nieprzyjenna byla Pogadalam z nim i bedzie szukal nowej pracy G zawsze stara sie miec jakas prace Teraz na szczesce ma ten urlop i to platny Ja jestem przed @ i sama czuje ze mega zlosliwa jestem I sama ze soba nie umiem wytrzymac
Dobra to na tyle o moim M
Ja na kompie on zmywa i gotuje A co niech sie tez do czegos przyda:-D

Aha dziewczyny bo przez ten moj net to ni chca mi sie wszystkie strony otworzyc A mam prosbe abyscie sprawdzily jak w centylach Oliwka wychodzi Ja jeszcze niestety tego nigdy na necie nie robilam Sama bym to teraz zrobila ale strona nie chce sie otworzyc
Oli ma 73 cm ni waga nie wiem czy waga potrzebna ale cos kolo 10 kg Wiec to za kilka dni konczy 15 miesiecy
Bede wdzieczna:tak:

DOROTA
Wzrost Oliwka ma okolo 3 centyla a wage na 50 centylu:tak::tak::tak:
Siatki centylowe masz tez na koncu ksiazeczki zdrowia:-);-)

Ja moje wczoraj mierzylam i Klaudia ma 77cm a Wiktoria 79cm

DOWIKLA a jak sie maja te centyle do normy????????Dobrze mierzy Oliwka????To twoje male sa malutkie :-)

Kurcze a ja siedze i siedze W rowie cos napisalam G caly czas cos robi az zaraz bede miala wyrzuty ze ja nic nie robie hihihih

Witam Was moje Kochane. Przeleciałam tak po łebkach, witam nową mamuśkę napisz coś więcej o sobie :tak: Ania @ dostałaś i z gina nici :sorry2: Dorota ja bym tego Twojego kopnęła tak w dupę żeby zwiedził całą galaktykę :wściekła/y: no ca za facet, nie wie co najważniejsze :wściekła/y:
Kubek śpi, ale się coś kręci :dry: M pojechał na badania, na szczęście dostał wolne :tak: zobaczymy czy uda mu się załatwić zabieg na czwartek :sorry2:u mnie jakieś słoneczko wychodzi ale tylko -7 jest :baffled: obiadek mam juz zrobiony dzisiaj rybka :tak: dawno nie jadłam :tak: no i listonosz mi dziecko obudził :sorry2: dobrze że przystojny to mu wybaczę :-p
przelozylam wizyte wiec za tydzien mam badanie i rozmowe
Jak listonosz przystopjny to mu mozna:-D
dziewczyny macie zupelna racje Moze mnie tez troche ponioslo Wiecie w zlosci sie pisze wiele rzeczy.
ANKA dokladnie nie wiem co mam z tymi 300 zl zrobic
Kupilam dzis cos do jedzenia Oli mleko i serki dla niej Orak kupilam jej blok rysunkowy i takie fajnie kredki od 0 do 3 latek az za 4 zl :-)
Bedziemy rysowaly :-)

Zarejestrowalismy sie do osrodka odwykowego na rozmowe z psychoterapeuta na srode na godzine 15 ja moge isc z grzeskiem i moge byc przy tej romowie i oczywiscie bede :-)

Aha co do kasy to ja zaczynam dzialac w tym axa ale tam kase dostaje sie po jakis 2 miesiacch Juz mam za soba podpisanie Pierwszej umowy :-)
Narazie znajomych obskocze

Oliwka sie bawi G obiad gotuje Ja lece posprzatac
w zlosci kazda pisze co jej w glowce siedzi wiec wyluzujjj
Zabawa za 4zl sie oplaca tanio i skutecznie zabija czas
Gratuluje podpisania 1 umowy:-)

No to moze nastepna @ juz nei przyjdzie jak sie dobrze postaracie:-);-)

Zgadzam sie w 100%

No to sie witam:-)
Od ranca jestem wkurzona bo dziewczyny mi sie niewyspaly i stale wyja:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Do tego Klaudia ma takie rozwolnienie ze szok:szok::szok::szok:Dalam juz Jej jeden enterol i zobacze bo cos czuje ze na jednym sie nei skonczy:no::no::no:
Polozylam je przed 13 i tak stale wstaja,cos wymyslaja non stop i wyja-juz nie mam na Nie siły:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Gdyby nie byly zmeczone to bym to olala ,ale sa takei spiace ze szok:szok::szok::szok:
No i jeszcze ksiadz przychodzi po koledzie dzisiaj:no:O 15 zaqczyna chodzic na mojej ulicy ale nie wiem o ktorej bedzie u mnie:no:Jak mi cos tylko powie i mnie wkurzy to Go zaraz potraktuje z kropidla albo z czegos co bede miala pod reka
ja sobie dzisiaj posprzatalam od rana i nawet dosyc duzo poprasowalam

bardzo bede sie starala na czerwiec a teraz poprostu nie uwazamy;-)
Ostatni Twoje ksiezniczki daja Ci w kosc ale to chyba przez te cholerna pogode takie marudne:baffled:
A z ksiedzem to ostro jak by cos:sorry2:
DOWIKLA a jak sie maja te centyle do normy????????Dobrze mierzy Oliwka????To twoje male sa malutkie :-)

Kurcze a ja siedze i siedze W rowie cos napisalam G caly czas cos robi az zaraz bede miala wyrzuty ze ja nic nie robie hihihih

:confused::confused::confused:

My bylysmy w parku ze zwierzatkami Wzielam Laure zeby troche polatala.Jak wrocilysmy przyjechal kolega do mojego meza a ze moj w pracy to siedzial ze mna.Laura juz wykapana, zjadla ziemniaczki z jajeczkiem i oglada bajke
A ja mam wstawione pranie zaraz sie skonczy to lece biegusiem do pralni i wlaczam kolejne:tak:

reklama
Dorota tu sobie moze sprawdzic dokladnie te centyle Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka

A tu z innej stronki

Na podstawie badań dużej populacji dzieci opracowano metody obiektywnej oceny prawidłowego rozwoju fizycznego. Do najczęściej stosowanych, należą ocena prawidłowego wzrastania i przyboru masy ciała dziecka w poszczególnych przedziałach wiekowych i z rozróżnieniem na obie płci.
Oto jak należy się nimi posługiwać:
-na osi poziomej naniesiony jest wiek dziecka w miesiącach lub latach,
-na osi pionowej zaznaczona jest waga lub wzrost dziecka.
Jeżeli poprowadzimy z tych dwóch punktów linie proste, to przetną się one na jednej z kilku krzywych, przebiegających przez diagram. Te krzywe mają oznaczenia od środkowej (50) w górę i w dół.
Linia środkowa jest oznaczeniem 50 centyla i oznacza, że 50% dzieci w tym wieku ma większą masę ciała (lub wzrost) a 50% mniejszą.
Za normę przyjmuje się rozpiętość pomiędzy 5 a 95 centylem. Jest w skazane aby odznaczać na siatce wagę i wzrost dziecka w poszczególnych miesiącach. Pozwoli to na ocenę prawidłowego rozwój u fizycznego.
Należy poczynić tu pewną uwagę; nie ma powodu do niepokoju, jeżeli dziecko mieści się w niższych przedziałach. Pamiętajmy, że każde jest inne i najważniejsze jest aby zbytnio nie zbaczało ze "swojej" linii rozwoju. Jeżeli tak się dzieje u dziecka dotychczas prawidłowo przybierającego - skontaktuj się z pędiatrą.

Ostatnia edycja:
Do góry