reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

MH to podobno teraz modne na weselch usadzanie gości wg pomysłu młodych:baffled::baffled:
weź pogadaj delikatnie z młodą że teraz przy dzieciach tak mało masz kontaktu z ciotkami a chciałabyś korzystając z okazji wesela się z nimi nagadać i może by was tak koło nich posadzili:confused::confused::confused:
a po drugie kochana nawet jak was nie posadzą to po 2-3 głębszych i tak się towarzystwo przesadzi po swojemu:tak::tak:

reklama
Anabubka to jak jest pasożyt to on będzie powodował kaszel w nocy???:szok:

no niestety.przy owsikach z reguly zgrzytanie zebami a przy gliscie wlasnie glwonie nocny meczcay kaszel na ktorego nie dzialaj zadne leki

Larwy te przenikają przez ścianę jelita do układu krwionośnego, rzadziej do chłonnego, przedostają się do systemu żyły wrotnej i już po kilku godzinach, w większości po upływie jednej doby, zanoszone są do wątroby, gdzie osiągają już około 1 mm długości. Przez międzyzrazikowe naczynia włosowate migrują do żył środkowych, do grubych żył wątrobowych wpadających do żyły czczej tylnej i przez prawą połowę serca do płuc. W pęcherzykach płucnych larwy przerywają naczynia włosowate i ściany pęcherzyków i dostają się do ich wnętrza. W płucach odbywa się dalszy wzrost larw, które po drugim i trzecim linieniu osiągają średnio 2,2 mm długości. Zanoszone prądem śluzu wywołanym ruchem nabłonka rzęskowego oskrzelików, oskrzeli i tchawicy dostają się do gardzieli, a stamtąd do jelita, gdzie w 25-29 dniu inwazji przechodzą ostatnie, czwarte linienie. Okres dojrzewania wynosi 60-80 dni, a długość życia glisty ludzkiej waha się w granicach 12-18 miesięcy.
Część larw migrujących przez płuca przedostaje się zamiast do wnętrza pęcherzyków płucnych -do dużego krwiobiegu i trafia wraz z nim do różnych narządów. Takie zabłąkane larwy najczęściej ulegają otorbieniu tworząc tzw. guzki robacze.

i stad kaszel

Człowiek nie może się zarazić bezpośrednio od drugiego człowieka.

Zapadalność na glistnicę jest najwyższa w grupie wieku 3- 10 lat i wiąże się ze zwiększoną ekspozycją dzieci przedszkolnych i młodszych klas szkolnych na zarażenie.

U części osób zarażonych glistą ludzką występują:
objawy alergiczne
napady duszności
bóle brzucha, kolki
omdlenia
drgawki
wzdęcia, zaparcia lub luźne stolce
obniżenie zdolności do pracy i nauki

W czasie wędrówki larw przez płuca pojawia się ponadto zapalenie oskrzeli, odoskrzelowe zapalenie płuc lub naciek płuca.

Obecność glist w jelitach powoduje: nudności, wymioty, biegunki, bóle w jamie brzusznej oraz osłabienie, brak apetytu, bóle głowy, rozdrażnienie, bezsenność.
Charakterystyczne objawy u dzieci:
wzmożona pobudliwość nerwowa
bóle brzucha i wymioty
zmiany skórne – świąd skóry, pokrzywki, wypryski
zapalenie spojówek
napady astmy oskrzelowej

MH zgadzam sie z MALINKA

My mielismy miec wesele szwagra mojego 13 lutego No ale przez smierc tesciowej czy jego mamy to logiczne ze wesele przsuniete Jeszcze nie wiem dokladnie na kiedy ale chyba na sierpien .
Dla nas to lepiej bo i tak teraz G nie ma
A pozatym Oliwka bedzie juz starsza wiec bedzie lepiej z nia jechac na takie wesele :-)

MH to podobno teraz modne na weselch usadzanie gości wg pomysłu młodych:baffled::baffled:
weź pogadaj delikatnie z młodą że teraz przy dzieciach tak mało masz kontaktu z ciotkami a chciałabyś korzystając z okazji wesela się z nimi nagadać i może by was tak koło nich posadzili:confused::confused::confused:
a po drugie kochana nawet jak was nie posadzą to po 2-3 głębszych i tak się towarzystwo przesadzi po swojemu:tak::tak:

dobry pomysl,ale moze lepsze bedzie wytlumaczenie ze ciotki sie zajma dziecmi a wy sie troche pobawicie:tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Anabuba mi właśnie też jedna koleżanka powiedziała że to mogą być jakieś pasożyty skoro nic innego jej nie dolega tym bardziej że przed świętami był okres że skarżyła się na bóle brzuszka. Muszę ją porządnie przebadać bo mnie to niepokoi:tak::tak::tak:

Anabuba mi właśnie też jedna koleżanka powiedziała że to mogą być jakieś pasożyty skoro nic innego jej nie dolega tym bardziej że przed świętami był okres że skarżyła się na bóle brzuszka. Muszę ją porządnie przebadać bo mnie to niepokoi:tak::tak::tak:

no wlasnie.ja tez Ci cos juz pisaam na ten temat:zawstydzona/y:

u sasiadow dzieciak tez mial podobnie i wyszlo ze ma robaki,ale nie wiem czy owsiki czy gliste.dostal leki i przeszlo:tak:
a w badaniu nic mu nie wyszlo:baffled:
dopiero jak zrobil kupe na gazete(bo duzy dzieiak i brak nocnika) to wylazalo dziadostwo:baffled::baffled::baffled:

Ja przez całe dzieciństwo zgrzytałam zębami w nocy :baffled: Przebadana we wszystkie strony, żadnych robali :no: Jak byłam starsza, to zgrzytałam przez sen jak miałam jakis stresujący dzień :sorry2:

reklama
Anabubka ja jestem w szoku jak to przeczytałam :szok::szok::szok:nie wiedziałam że glista takie onjawy powoduje:szok::szok::szok::szok:
MH no jak bez dzieci to wiadomo ze chcesz popić pobalować nagadać się z ciotkami:-D:-D:-Dno i to jest argument co by was pzesadzili:-D:-Dale wiesz koło młodych siedzą ci goście najbardziej reprezentacyjni i na poziomie bo wiesz na nich wszyscy patrzą to nie posadzą takich co po 3 głębszych będą pod stołem leżeć i łapami z michy wymiatać :-D:-Dwięc kochana czuj się wyróżniona;-);-);-);-):-D:-D:-D:-D

Do góry