reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy na urlopie wychowawczym , świadczenia socjalne . Jak zarobić siedząc w domu?

reklama
nie wymądrzasz się, dobrze że weszłam na ten wątek bo żyłabym w świadomości że płatny wychowawczy jest całe 3 lata a tu zonk

bo te panie co siedza w zasilkach czesto o czyms nie mowia ,szczegolnie o tym co przysluguje!
chociaz ta u mnie jest konkretna i nie sciemnia:-)
jak zaytam to zawszeodpowie,ale jak sie idzie cos zalatwaic to dobrze wedziec co sie nalezy a jka ktos nie spamieta to dobrze wdrukowac sobie ustawe i miec ja w zasiegu reki:-)
a co do tego linka co podalam-zmienila sie wysokosc niektorych zasilkow-ze na piczate roku szkolnego daja teraz nie 90zl a 100zl i jeszcze kilka

gdyby nie to,że fajna praca mi się trafiła pewnie w domu bym siedziała i w lutym lekkie zdziwienie by było że 400 zł na koncie brak
jak im trzeba coś przynieść to trąbią na prawo i lewo ale nas już poinformowac nie raczą:no:
a co do dodatku szkolnego to mam na to całe 3 lata;-)-kolejna głupota 6 latki do szkoły:sorry:

WItam,
Mam pytanie odnosnie zasilku rodzinnkegi i Dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.
Jest napisane w ustawie, ze dochod na rodzine nie moze przekroczyc kwoty 504 zl netto. Ok. U mnie sytuacjha wyglada tak, ze nie mamy slubu z partnerem. Co wtedy? Czy wezma pod uwage jego dochody i podziela na 3 (ja, partner i dziecko)? Moich przeciez nie, bo jak pojde na wychowawczy to nie bede nic zarabiac.
I kiedy skladac ten wniosek o zasilek i ten dodatek? jestem na macierzynskim do pazdziernika. Pozniej ide jeszcze na urlop wypoczynkowy. I wychodzi, ze na wychowawczy poszlabym od stycznia. Czy mozna wczesniej zlozyc wnioski, zeby miec zasilek i dodatek od stycznia? I za ktory rok pit musze wtedy zlozyc?
Bardzo bede wdzieczna za pomoc.
pozdrawiam
Karolina

WItam,
Mam pytanie odnosnie zasilku rodzinnkegi i Dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.
Jest napisane w ustawie, ze dochod na rodzine nie moze przekroczyc kwoty 504 zl netto. Ok. U mnie sytuacjha wyglada tak, ze nie mamy slubu z partnerem. Co wtedy? Czy wezma pod uwage jego dochody i podziela na 3 (ja, partner i dziecko)? Moich przeciez nie, bo jak pojde na wychowawczy to nie bede nic zarabiac.
I kiedy skladac ten wniosek o zasilek i ten dodatek? jestem na macierzynskim do pazdziernika. Pozniej ide jeszcze na urlop wypoczynkowy. I wychodzi, ze na wychowawczy poszlabym od stycznia. Czy mozna wczesniej zlozyc wnioski, zeby miec zasilek i dodatek od stycznia? I za ktory rok pit musze wtedy zlozyc?
Bardzo bede wdzieczna za pomoc.
pozdrawiam
Karolina

jezeli mieszkacie razem to teoretycznie powinnas miec zaswiadczenie o dochodach swoejgo partnera(to tak jakbys z mam i tat mieszkala to tez powinnas brac pod uwage ich dochody-teoretycznie).
ale nie jestem do konca tego pewna.musisz sie dowiedziec albo gdzies zadzownic ,nie przedstawiac sie i zapytac:-)

skoro teraz jestes na maceirzynskim to rozumiem ze nie masz rodzinnego tak?czy skladalas o rodzinne?
w tym momencie jesczze do 31padziernika liczysie dochod z urzedu skarbowego za 2007rok-i z tej kwoty sie wylicza dochod.
od 1 listopada beda to dochody za 2008rok.
zeby isc na zasilek wychowawczy musisz miec zaswiadczeie od pracodwacyze udziela ci on urlopu wychowawczego i na jaki czas(maja jakies tam druku na to).i to wraz z wypelnionym wnioskiem skladasz na MOPSu czy GOPSu.w momencie skladanai u pracodawcy wniosku o urlop wypoczynkowy zloz tez od razu o urlop wychowawczy i jak tylko dostaniesz zgode pisemna to mozesz skladac o rodzinne,z tym ze tam chyba siedzies pisze od jakiego momentu mabyc czy cs-zreszta zlozenie dokumentow o dochodach za odpowiedni rok juz samo owi co i jak(powinno:-))

czyli jezeli chcesz skaldac na styczen i dalej to mozesz juz w listopadzie zlozyc(to juz bedzie wiadomo ze dochod za 2008 bez dwoch zdan) wnioski ,akt urodzeia dziscka i cos tam jeszcze.
na zaswiadczeniu o dochodach bedzie Twoj dochod za 2008,ale jezeli przejdziesz na urlop wychowawczy to satje sie on dochodem utraconym i jednoczesnie nie jest on brany pod uwage:-)

to chyba wszystko.
jezeli jeszcze coschcesz wiedziec to pytaj:-)

NIe, do tej pory nie dostawalam zasilku rodzinnego-moja pensja przekracza 504 zl netto na osobe. Ale jak pojde na wychowawczy to nie bede zarabiac nic....i wlasnie ciekawi mnie jak to bedzie z partnerem-bo nie jestesmy po slubie.....gdzie mam zadzwonic , zeby powiedzieli....?
A i jeszcze jedno-ja mieszkam w innym miejscu niz mam meldunek-to do ktorego mopsa mam isc tam gdzie meldunek, czy tak, gdzie mieszkam?

Ja też mam pytanie czy podczas wychowawczego jeśli zajdę w ciąże to przez okres ciąży jestem na chorobowym czy dalej na wychowawczym i czy potem jest macierzyński?

Ja też mam pytanie czy podczas wychowawczego jeśli zajdę w ciąże to przez okres ciąży jestem na chorobowym czy dalej na wychowawczym i czy potem jest macierzyński?

a tego dokladnie nie wiem.moaja znajoma zaszla w 2 ciaze pod koniec wychowawczego.jakis 1-2przed koncem.wiec jak juz miala wracac do pracy to wzilea od gina zaswiadczenie ze jest w ciazy i poszla na zwolnienie i potem normalnie na macierzynski i kolejny wychowawczy.
a jezeli bys zaszla wczesniej to trzebaby spytac gdzie-bo nie wiem czy wtedy nadal wychowawczy czy sie przechodzi na zwolnienie od razu:eek:
bynajmiej jakbys urodzila przed koncem wychowawczego to od razu przechodzisz na maceirzynski.tylko wiadomo trzeba jakies tam podania do pracodwacy itd jak w kazdym przypadku

reklama
Można również w nico inny sposób. Poprzez pisanie artykułów do różnych stron zwykle art. takie mają ok 1 tyś znaków, więc jest to kilka -kilkanaście zdań. Płatność od 2- 5pln za taki artykuł. Nie jest to dużo ale zawsze można zarobić gdy nasza pociecha śpi i mamy trochę czasu jakieś 20 pln na dzień za godzinkę pracy

Do góry