owieczkaona
Początkująca w BB
Witam wszystkie szczesliwe Mamy. Czy ktoras ma namiary na UCZCIWE chalupnictwo- pakowanie, skladanie. Prosze o info na priv, dzieki;-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nie wiem czy jeszcze Cie to interesuje ale nalezy Ci sie wszystkie siadczenia o ktorych piszesz. Najpierw nalezy sie wychowwczy puzniej rodzinne a na koncu jezeli masz w aktcie urodzenia dziecka wpisane NN nalezy ci sie 170 zl ale tylko w tedy. Jak bys miala jakies pytania odnosnie swiadczen sluze pomocaWitam. Czy ktos moze mi wyjasniv taka kewstie. Jestem samotna matka i nie mam jeszcze przyznanych alimantow. Chdzilam po urzedach i wszedzie mi mowia ze nawet jesli jestem na urlopie wychowawczym (przepracowalam kilka lat i mam umowe na kilka nastepnych) to nie nalerza mi sie pieniadze dopoki nie bede miec alimantow, rodzinne tez mi sie nie nalezy na dziecko ani zadna zapomoga z MOPSU jako samotnej matce poniewaz nie mam jeszcze przyznanych alimentow. Czy to znaczy ze przez te kilka miesiecy zupelnie nic mi sie nie nalerzy? Jestem sama z dzieckiem, czekam na rozprawe o alimenty a do tego czasu nie mam za co wychowac dziecka, czy to wedlog prawa moze tak byc? W internecie na forach prawnych przeczytalam ze nalezy mi sie jako samotnej matce 170zl miesiecznie bez wzgledu na to czym mam juz alimenty czy jeszcze nie. Zreszta co pieniadze na urlopie wychowawczym maja wspolnego z tym czy mam alimanty czy nie. W urzedzie mi powiedzieli ze dostane jakie kolwiek pieniadze dopiero gdy dostane alimanty, narazie jestem bez niczego i ich to nei obchodzi.
Witam. Czy ktos moze mi wyjasniv taka kewstie. Jestem samotna matka i nie mam jeszcze przyznanych alimantow. Chdzilam po urzedach i wszedzie mi mowia ze nawet jesli jestem na urlopie wychowawczym (przepracowalam kilka lat i mam umowe na kilka nastepnych) to nie nalerza mi sie pieniadze dopoki nie bede miec alimantow, rodzinne tez mi sie nie nalezy na dziecko ani zadna zapomoga z MOPSU jako samotnej matce poniewaz nie mam jeszcze przyznanych alimentow. Czy to znaczy ze przez te kilka miesiecy zupelnie nic mi sie nie nalerzy? Jestem sama z dzieckiem, czekam na rozprawe o alimenty a do tego czasu nie mam za co wychowac dziecka, czy to wedlog prawa moze tak byc? W internecie na forach prawnych przeczytalam ze nalezy mi sie jako samotnej matce 170zl miesiecznie bez wzgledu na to czym mam juz alimenty czy jeszcze nie. Zreszta co pieniadze na urlopie wychowawczym maja wspolnego z tym czy mam alimanty czy nie. W urzedzie mi powiedzieli ze dostane jakie kolwiek pieniadze dopiero gdy dostane alimanty, narazie jestem bez niczego i ich to nei obchodzi.
Miala bym prosbe bo ja obecnie od wrzesnia chodze do szkoly mam szanse na stypendium mimo ze za szkole nie place prosze poradz mi. Z gory bardzo dziekujeniestety takie sa przepisy.zeby dostawac zasilek dla matki samotnie wychowujacej musi byc ojeciec nieznany lub sadowo zasdzone alimenty:-(
rodzinne teraz ok.60zl,ale to trzeba sie lapac na dochod 503zl na osobe.
dochod liczy sie z zaswiadczenia z urzedu skarbowego obecnie za 2008rok
jezeli jestes na urlopie wychowawczym to mimo ze w zaswiadczeniu masz jakis dochod to jest on dochodem utraconym i w ogole nie beirze sie go pod uwage!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wiec jezeli mieszkasz sama to w sumie nie masz zadnych dochodow!w koncu pastwo samo z siebie podatkow pobierac nie bedzie.i jezeli wyjdzie ze masz dochod zero to nalezy Ci sie rodzinne i jezeli nie pobieralas wczensniej kasy za wychowawczy to teraz 400zl Ci sie nalezy! a jak bedziesz miala orzeczenie z sadu o alimentach to mozesz sie starac o ten zasilek dla samotnie wychowujacej.
a co do studentek.ja bylam na studiach zaocznych i mialam juz corke.to uczelnia panstwowa i dostawalam stypedium socjalne ok 250zl miesiecznie.tez bylo potrzebne jakies zaswiadczenie o dochodach ale kazda uczelnia ma swoje wymagania.u nas bylo takie ze jak bylam jeden rok nawarunku to mi zabrali stypendium socjlane:-(
mam nadzieje ze ci wyjasnilam.jezeli ne to pytaj
Miala bym prosbe bo ja obecnie od wrzesnia chodze do szkoly mam szanse na stypendium mimo ze za szkole nie place prosze poradz mi. Z gory bardzo dziekuje
Zapomnialam napisac ze ja chodze do policealnej.wiekszosc uczelni przyznaje stypendium na 2 roku,ale u mnie pozniej zmienili i moznabylo dostac na 2 semestrze.
a z jakiego powodu nie placisz za studia?szkola Cie zwolnila z uwagi na niskie dochody czy jak?
musialabys sie dowiedziec dokladnie w dziekanacie jak to z tym jest,bo kazda uczelnia ma swoje wymogi