reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy na urlopie wychowawczym , świadczenia socjalne . Jak zarobić siedząc w domu?

Witaj:happy: ja jestem na urlopie macirzynskim juz od grudnia 2008 dostaje ten zasilek 400 + 48 tak zwanego rodzinnego i 160zl jako matka samotnie wychwujaca dziecko o tan zasilek mozesz sie starac jezeli dochod na jedna osobe w rodzinie nie przekracza 500zl (dokladnie nie pamietam chyba 506 ) . Nie stety nie wiem jak to jest ze studentkami:no:

reklama
Dzieki za odpowiedz :tak:
Wiem juz ze kwota nie moze przekroczyc 504zl na osbe - u nas nie przekracza :tak:

Mam nadzieje ze ten dodatek do zasilku 400zl cos nam pomoze bo sam zasilek rodzinny 48zl to nawet na pieluszki nie starczy :-p

a wlasnie jeszcze jedna bardzo wazna rzecz musisz miec przynajmniej rok pracy zanim urodzilas dziecko , czyli od tego czasu kiedy sie zatrudnilas do porodu ( zwolnienie chorobowe tez sie liczy) musi byc 1 rok

ja jetsem na wychowawczym i biore zasilki.te ktore wymienilyscie.
nie wiem czy nie trzeba miec przepracowanego pol roku wczesniej,ale trzebaby sprawdzic w ustaiwe,
co o stypendium socjalnego to tez bralam-ale to trzeba miec chyba zaswiadczenie ze skarbowego o wysokosci dochodow,ale kazda uczelnia ma jakies tam kryteria dochodwoe wiec trzeba pytac w dziekanacie.ale warto troche za tym pochodzic.stypendium socjalne na wiekszosci uczelni mozna miec dopiero od 2 roku studiow,ja dostawalam 250zl a pitem 200zl ,bo zalezy ile uczelnia miala kasy na to i jakie krterium dochodwoe bylo w danym roku.
ogolnie jestem oblatana w zasilkach bo mam niepelnosprawne dzecko iwec jakby ktoras potrzebowala cos wiecej wiedziec to sluze rada.
i zeby teraz dostac wychowawczy platny to do konca sierpnia przedstaiwa sie dochody ze skarbowego za 2007rok a zeby miec od 1wrzesnia to te za 2008rok
o zaswiadczenia warto juz sie starac bo potem trzeba dluzej czekac
jezeli kwota np.za 2007rok przekracza te 504zl na osobe,a przejdziesz na urlop wych to wtedy Twoj dochod jest dochodem utraconym i mimo ze jest on uwzglednioy w zaswiadczeniu ze skarbowki to nie bierze sie go juz wtedy pod uwage

i jezeli okaze sie ze dochod na osobe przekracza te 504zl ale nie wiecej niz te 48zł,to jezeli to tej pory byl placony rodzinny to w kolejnym roku zasikowym tez sie bedzie nalezal.z tym ze jezeli w kolenjmym roku znow przekroczy to juz nie dadza

mam nadziejej ze zrozumile napisalam i sorki za lietrowki

Ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych
tu macie tersc ustwy
do niektorych punktow sa jakies tam poznijesze zmiany ale nie pamietam ktore

juz sprawdzlam-tak trzeba miec pol roku przepracowane
i wlasniesiedopatrzylam ze platny wychowawczy jest24mieisace,jezlei wiecej niz jedno dzieco(bliznaki) to 36mieisecy a jezeli dziecko z orzeczeniem o nieplenosprawnosci to az 72mieisace(jezeli na tak dlugi czas jest wydane orzeczenie).
no a tego nie wiedzialam ale wlasnie sie doczytalam:-)

reklama
hmmm sama nie wiem może mnie nikt nie uświadomił że płatne miałabym tylko dlo lutego 2009:confused::shocked2:
dobrze,że w styczniu 2009 do pracy wróciłam:-D:-p

Do góry