reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy na urlopie wychowawczym , świadczenia socjalne . Jak zarobić siedząc w domu?

Witaj:happy: ja jestem na urlopie macirzynskim juz od grudnia 2008 dostaje ten zasilek 400 + 48 tak zwanego rodzinnego i 160zl jako matka samotnie wychwujaca dziecko o tan zasilek mozesz sie starac jezeli dochod na jedna osobe w rodzinie nie przekracza 500zl (dokladnie nie pamietam chyba 506 ) . Nie stety nie wiem jak to jest ze studentkami:no:

reklama
Dzieki za odpowiedz :tak:
Wiem juz ze kwota nie moze przekroczyc 504zl na osbe - u nas nie przekracza :tak:

Mam nadzieje ze ten dodatek do zasilku 400zl cos nam pomoze bo sam zasilek rodzinny 48zl to nawet na pieluszki nie starczy :-p

a wlasnie jeszcze jedna bardzo wazna rzecz musisz miec przynajmniej rok pracy zanim urodzilas dziecko , czyli od tego czasu kiedy sie zatrudnilas do porodu ( zwolnienie chorobowe tez sie liczy) musi byc 1 rok

ja jetsem na wychowawczym i biore zasilki.te ktore wymienilyscie.
nie wiem czy nie trzeba miec przepracowanego pol roku wczesniej,ale trzebaby sprawdzic w ustaiwe,
co o stypendium socjalnego to tez bralam-ale to trzeba miec chyba zaswiadczenie ze skarbowego o wysokosci dochodow,ale kazda uczelnia ma jakies tam kryteria dochodwoe wiec trzeba pytac w dziekanacie.ale warto troche za tym pochodzic.stypendium socjalne na wiekszosci uczelni mozna miec dopiero od 2 roku studiow,ja dostawalam 250zl a pitem 200zl ,bo zalezy ile uczelnia miala kasy na to i jakie krterium dochodwoe bylo w danym roku.
ogolnie jestem oblatana w zasilkach bo mam niepelnosprawne dzecko iwec jakby ktoras potrzebowala cos wiecej wiedziec to sluze rada.
i zeby teraz dostac wychowawczy platny to do konca sierpnia przedstaiwa sie dochody ze skarbowego za 2007rok a zeby miec od 1wrzesnia to te za 2008rok
o zaswiadczenia warto juz sie starac bo potem trzeba dluzej czekac
jezeli kwota np.za 2007rok przekracza te 504zl na osobe,a przejdziesz na urlop wych to wtedy Twoj dochod jest dochodem utraconym i mimo ze jest on uwzglednioy w zaswiadczeniu ze skarbowki to nie bierze sie go juz wtedy pod uwage

i jezeli okaze sie ze dochod na osobe przekracza te 504zl ale nie wiecej niz te 48zł,to jezeli to tej pory byl placony rodzinny to w kolejnym roku zasikowym tez sie bedzie nalezal.z tym ze jezeli w kolenjmym roku znow przekroczy to juz nie dadza

mam nadziejej ze zrozumile napisalam i sorki za lietrowki

Ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych
tu macie tersc ustwy
do niektorych punktow sa jakies tam poznijesze zmiany ale nie pamietam ktore

juz sprawdzlam-tak trzeba miec pol roku przepracowane
i wlasniesiedopatrzylam ze platny wychowawczy jest24mieisace,jezlei wiecej niz jedno dzieco(bliznaki) to 36mieisecy a jezeli dziecko z orzeczeniem o nieplenosprawnosci to az 72mieisace(jezeli na tak dlugi czas jest wydane orzeczenie).
no a tego nie wiedzialam ale wlasnie sie doczytalam:-)

reklama
hmmm sama nie wiem może mnie nikt nie uświadomił że płatne miałabym tylko dlo lutego 2009:confused::shocked2:
dobrze,że w styczniu 2009 do pracy wróciłam:-D:-p

Do góry