ja jetsem na wychowawczym i biore zasilki.te ktore wymienilyscie.
nie wiem czy nie trzeba miec przepracowanego pol roku wczesniej,ale trzebaby sprawdzic w ustaiwe,
co o stypendium socjalnego to tez bralam-ale to trzeba miec chyba zaswiadczenie ze skarbowego o wysokosci dochodow,ale kazda uczelnia ma jakies tam kryteria dochodwoe wiec trzeba pytac w dziekanacie.ale warto troche za tym pochodzic.stypendium socjalne na wiekszosci uczelni mozna miec dopiero od 2 roku studiow,ja dostawalam 250zl a pitem 200zl ,bo zalezy ile uczelnia miala kasy na to i jakie krterium dochodwoe bylo w danym roku.
ogolnie jestem oblatana w zasilkach bo mam niepelnosprawne dzecko iwec jakby ktoras potrzebowala cos wiecej wiedziec to sluze rada.
i zeby teraz dostac wychowawczy platny to do konca sierpnia przedstaiwa sie dochody ze skarbowego za 2007rok a zeby miec od 1wrzesnia to te za 2008rok
o zaswiadczenia warto juz sie starac bo potem trzeba dluzej czekac
jezeli kwota np.za 2007rok przekracza te 504zl na osobe,a przejdziesz na urlop wych to wtedy Twoj dochod jest dochodem utraconym i mimo ze jest on uwzglednioy w zaswiadczeniu ze skarbowki to nie bierze sie go juz wtedy pod uwage
i jezeli okaze sie ze dochod na osobe przekracza te 504zl ale nie wiecej niz te 48zł,to jezeli to tej pory byl placony rodzinny to w kolejnym roku zasikowym tez sie bedzie nalezal.z tym ze jezeli w kolenjmym roku znow przekroczy to juz nie dadza
mam nadziejej ze zrozumile napisalam i sorki za lietrowki
Ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych
tu macie tersc ustwy
do niektorych punktow sa jakies tam poznijesze zmiany ale nie pamietam ktore