reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Szkrabek jsk to sie stalo ze kot cie w sutek drapnal?:p i wsplczuje..

Domi moja mala teraz latwiej czymkolwiek obudzic, dawnoej nawet domofon na nia nie dzialal- ponic to.normalnr bo ich sluch jakby dorasta i slysza inne tony;) co do budzenia sie przez nia sama to tez czescoej budzi sie np z placzem, bo cos jej sie sni..

Porannakawa wlasnie tez tsk mam ze mala czasami swieruje przy cyc- nie wiem czy malo ma czy co.. rozwazam dokarmianie ale maz sie tych kolek boi i mnie stopuje;] wczoraj testy robilismy czy bedzie pila z butli i po wstepnym karmienii cycem nie chciala z butli, dopiro butle zjadla jak dalam jej napiwrw, przed cycem. Przynajmniej woem ze jak bardzo glodna to zje ;) spokojnie moge isc do dentysty, bo mama moja bala sie z mala zostac ze za cycem sie zaplacze, tak uwiazana jestem.

Ostatnia edycja:
reklama
Zozzolka espumisan daje 8albo 10kropli tak jak jest napisane a infacol wczoraj pisałam i po jedzeniu trochę zwróciła wiec już nie dam a kolki przeszły tylko ten katarek w jednej dziurce; ( ale idę na shopping to kupię ten aspirator; )

Gosiu, weż Katarek, frida tylko sie namęczysz! Mialam tak z moim Stasiem, jak był mały mielismy ustny i tylko ja się od małego zarażałam, a później żyłam w panice że znowu go zarażę ! Ułatwisz sobie tylko życie tym Katarkiem, a stosowac można go już od 1-go dnia życia dziecka.

AlfaBeta pisze:
A co do Waszych butelek. Jak nalejecie mleka i obrocicie do gory nogami to mleko cieknie przez smoczek samo czy nie? Moja przy piciu z butelki sie krztusi. I jak zrobilam test nad zlewem to sie okazalo ze z butelki samo kapie.
Znaczy, że zła butelka sama w sobie lub jakiś felerny egzemplarz. Z Tommee Tippee i z Aventu zwykłego ze smoczkami 0+ nic samo nie leci.

Nie no, teraz zobaczyłam ile stron mam do przeczytania od soboty. Nie dam rady nadrobić teraz :(, przepraszam.
Melduję, że żyję, ale w sobotę byłam tu ostatni raz, w niedzielę nie było czasu bo impreza rodzinna, a od poniedziałku ktoś mi dziecko podmienił :p. Obstawiam, że to okres przed skokiem rozwojowym, ale osiwieję, słowo daję ;). Wisi na rękach chyba cały czas, W dzień ledwo co śpi a żeby zasnął musi być na rękach, non stop by jadł, jak nie śpi to się drze, a że mało śpi to wesoło mam :p. Dziękuję niebiosom za urządzenie pod nazwą smoczek :D. Bo trochę się Witka da przytkać nim. No cóż, czekam do weekendu, powinno się poprawić jeśli to ciężki okres przed skokiem a nie tylko wredny charakter :p.

Tylko jak ja mam z dzieckiem na ręku zrobić ciasto i muffinki na jutrzejszy przedszkolny dzień babci i dziadka....:/

Mamy za sobą pierwszą wizytę u lekarza. Witek przez 3 tygodnie przybrał... 800gram!! Szok. Żarłok jeden. Ale w jeszcze większym szoku jestem z powodu tego, że on tyle na samej piersi przybrał. Daję radę :D

Po ostatnim poście widzę, Gosia, że Agatka ma katar... Frida jest do niczego. Jeśli masz możliwość sprowadzenia sobie z Polski Katarek to sprowadź! Naprawdę jest super.

Dzag kupilam sobie tutaj taki co swoimi ustami ciagbiesz i narazie częściej też o jest ok a jeszcze farmaceutka sala mi spray dla maluszków jak się do jutra nie poprawi to do lekarza idę.
Dalej rade Maja wyszykowac do szkoly Plus zrobić lunch Agatke przebrać 2 razy bo ulala i mokre było a miałam butle dla niej ściągnięte swojego mleka wiec też zjadła szybko i poszłyśmy do szkoly po drodze apteka i teraz mała spi a ja pewnie wstawic obiad jakiś zrobić i odkurzyc na dole muszę. Miłego dnia i dzięki za rady dotyczące katarku;)

Marysia tez na samej piersi przybrała 750 gram od najniższej wagi w szpitalu w 3 tygodnie. (550 od wagi urodzeniowej ) przy tym jak ważyła zaledwie 2700 na początki to jestem w szoku. Jej siostra tak dużo nie przybierała, ale bardzo ulewala
I miała problemy z refluksem

Dreddka, Witek też sporo ulewa. Lekarka i położna się śmieją, że wylewa mu się to, co się już w żołądku nie mieści, to co w gardle zostaje. Taki żarłok :-D.

Jeszcze mi się przypomniało...
Z tym becikowym ustawowym jest w sumie tak jak pisała Piotrusiowa. Mam informację telefoniczną z urzędu miasta, że można złożyć sam wniosek z kserami dowodów osobistych i aktu urodzenia i oni sobie sami zarobki sprawdzają, jedynie wydłuża to czas wypłaty świadczenia.
Aha, i Quchasia, też dostałam skierowanie na to USG bioderek :-) :). Zanim zdążyłam zapytać o to naszą pediatrę ona sama mi wystawiła skierowanie. Więc 28 stycznia idziemy na Wielicką :-) :).
OK, pierwsza seria muffinek w piekarniku. Bąbel spokojnie śpi. Nowość od poniedziałku :confused2:.

Quchasia pisze:
Domi moja mala teraz latwiej czymkolwiek obudzic, dawnoej nawet domofon na nia nie dzialal- ponic to.normalnr bo ich sluch jakby dorasta i slysza inne tony co do budzenia sie przez nia sama to tez czescoej budzi sie np z placzem, bo cos jej sie sni..
To jest właśnie osiągnięcie pierwszego skoku rozwojowego gdzieś w 5-tym tygodniu :tak:. Dzieci więcej widzą i więcej słyszą. I wykorzystują tą umiejętność i potrafią dłużej słuchać mamy, dłużej się rozglądać. I teraz szczególnie trzeba je oszczędzać, nie fundować im nadmiaru bodźców jeśli nie trzeba. Sklepy, środki zbiorowego transportu, jakieś głośne przyjęcia z dużą ilością ludzi w domu, długo puszczany głośno telewizor... Ich niedojrzały układ nerwowy musi się najpierw przyzwyczaić do tego, co odbiera mózg, a potem nauczyć się się sobie z tym poradzić. Po tym pierwszym skoku większość dzieci zaczyna się uśmiechać :-) :). Z moim Starszakiem też tak było.

Ostatnia edycja:
reklama
No moja mała nie miała objawów skoku pierwszego ale widzę że słucha uważniej i długo na mnie patrzy i próbuje naśladować to co ja robię:) ostatnio nawet uśmiech jej się udal;)
Narazie Agatka spi zjadła i 11 ściągam do butli bo łatwiej jej jeść z tym katarkiem. Pryskalam jej znowu i duzo wylecialo i wyciagnelam trochę lepiej wyciaga ten aspirator co kupilam niz grucha pomaronczowa. A ja odkurzylam kurze starlam na gorze ogarnelam prabie wstawiłam i teraz doe zdrzemne chyba;) bo noe wyspana jestem.

Do góry