reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Hej dziewczyny. Ja z rodzinką w Holandii u siostry, dziś właśnie nad morze się wybieramy, bo pogoda super.
Atak nic się nie przejmuj, mój mąż mi powtarza,że nie obchodzi go co inni myślą( nawet ci bliscy) ważne jak ty się czujesz i twoje poglądy,to ty masz być szczęśliwa i choć czasem też za bardzo się przejmuje to staram się pamiętać że to moje życie. Trzeba nam pozytywnego myślenia szczególnie w naszym stanie

reklama
"Marcysiaa83 może te bóle to też jakieś ze stresu? A jesteś po badaniu wszystkie wyniki są dobrze, to ustąpiły? Mi lekarz na bóle zalecił nospę - 2 razy dziennie, albo w momencie bólu, więc nie łykam codziennie tylko, gdy mocniej coś zaboli. "

Nie wiem skad te bóle.... MOże masz rację, bo teraz jak jestem spokojniejsza (bo już po usg i wszytsko jeste dobrze), to zdarzyły mi sie dosłownie kilka razy. A wczoraj też wzięłam nospę, bo jechaliśmy do znajomych 70km i zaczął mnie bolec i bałąm się, że droga jeszcze spotęguje ból. Ja do 12 tyg ciązy bardzo często brałąm nospę bo brzuch mi szalał codziennie i lekarz powiedział, ze mogę brac 3-4 na dobę.
Wspólczuję Ci takiego odpoczynku :baffled: Każda kobieta w ciązy stara sie zapewnić sobie, a tym samym Maleństwu zamieszkującemu jej brzuch, jak najlepsze samopoczucie. Ja bym zrezygnowała z takich wygód już po pierwszym dniu. Teraz jest mi cieżko sie wygodnie ułożyć, a jak duszno to spać się nie da. Także nie przejmuj sie głupimi komentarzami. Dobrze, że mąż po Twojej stronie i Cię stamtąd zabrał ;)

Ja też patrzyłam pogodę długoterminową i cały tydzień ma być ponad 30 stpni!! A w sobotę 37, a ja mam wesele!!! :szok: ugotuję się....

Kika7878 zazdroszczę odpozynku nad wodą ;) Miłego leniuchowania :tak:

hej dziewczyny :) czy któraś z was też miała takie mocne napinanie sie brzucha? ale bezbolesne? Ja od kilku dni myślałam że to dziecko się tak wypina ale to nie ono a brzuch robi sie twardy w jednym miejscu i wypukły. Niby nie ma się czym martwić jezeli nie pojawiaja sie przy tym bóle ale zastanawiam się czy to normalne. wydaje mi się że to jakies skurcze ale nie wiem bo nigdy w zyciu nie mialam zadnych skurczów i nie wiem jak takowe wygladaja

olciastrzelce - ja zdecydowanie tak mam - brzuch mi twardnieje i staje się "nieprzyjemny" - zwykle siadam bądź kładę się i staram się to przeczekać. Na szczęście w miarę szybko przechodzi.
Moim zdaniem to skurcze przepowiadające. Znalazłam taki opis w necie:

Skurcze przepowiadająće

Po 20. tygodniu ciąży macica zaczyna przygotowywać się do porodu, kurcząc się i napinając (są to tzw. skurcze Braxtona-Hicksa). Taki skurcz trwa ok. 30 sekund, nie jest bolesny, ale może być nieprzyjemny. Zmiana pozycji lub ćwiczenia oddechowe zmniejszają uczucie dyskomfortu.

Kobiety, które dużo pracują i są zmęczone, często odczuwają bolesne skurcze macicy ustępujące po odpoczynku.

Z miesiąca na miesiąc skurcze przybierają na sile. Uwaga, czasami zdarza się, że twardnienie brzucha jest sygnałem porodu przedwczesnego. W takim przypadku skurcze wydłużają się, są coraz silniejsze (często bolesne), a odstępy między nimi coraz krótsze. Może to prowadzić do skracania się i rozwierania szyjki macicy. W takiej sytuacji kobieta powinna natychmiast skontaktować się z lekarzem, który zadecyduje o dalszym postępowaniu.

Hej dziewczyny. Witam po urlopie. Pogoda była w kratkę, ale to dobrze. Dwa ostatnie upalne dni nad morzem to była męczarnia dla mnie.

Gratuluję wszystkim pozytywnych wyników!

Za tydzień mam pierwsze spotkanie w szkole rodzenia. Myślałam, że to za wcześnie, ale położna mówi, że akurat. Żeby nie odkładać tego na ostatnią chwilę.

Widzę, że dużo z Was zażywa nospę. Ja na szczęście nie muszę. Mojego męża kolegi żona urodziła synka z jakimś problemem ortopedycznym (ma coś z nóżkami) i rzekomo było to spowodowane właśnie dużymi ilościami nospy. Jednak lekarze przepisują ją często, więc wiedzą co robią.

Jestem też po wizycie kontrolnej na NFZ. Zapytałam czy nasza malutka nie jest za malutka - w 21 tyg 3 dniu ważyła 384 g i ginka stwierdziła, że jest to waga jak najbardziej prawidłowa. Również nie zaleca tak jak moja gin prywatna lykania kompleksowych witamin dla kobiet w ciąży, gdyż grozi to urodzeniem wielkiego dzieciaczka :-D Dodatkowo stwierdziła, że branie kwasów DHA ma sens dopiero od 27 tyg ciąży, jak zaczyna bardziej rozwijać się mózg, a póki co to i tak maluszek nie wchłania.

Tym razem magnez mi się podniósł, ale żelazo spadło, więc zwiększam dawkę.

szkrabek dziekuje :) a czy tobie ten brzuch tez robi sie twardy i wypukly w jednym miejscu czy cały?

quchasia nie nie biore nic wlasciwie. Lekarz powiedzial ze witamin wcale nie trzeba brac jak wyniki sa ok (biore jak mi sie przypomni tylko), a o magnezie nie mowil nic. wczoraj i dzisiaj wzielam nospe jak mi sie tak brzuch napinal ale to tylko jednorazowo bralam.

Piotrusiowa mi lekarz przy wypisie ze szpitala przepisal nospe ale tylko na tydzien i powiedzial ze dlugotrwale zazywanie moze prowadzic do oslabienia napiecia miesniowego u dzieci.Wiec biore tylko jak musze.
Ja do szkoły rodzenia chce sie zapisac na pazdziernik jak sie uda. Bo teraz juz za pozno a na wrzesien nie moge bo moj małż nie da rady ze mna chodzic wtedy. Daj znac po pierwszym spotkaniu jak bylo:)

olciastrzelce - jeśli mogę coś powiedzieć w temacie tych skurczów to u mnie się tak napinał brzuch (ale tylko jednostronnie) 3 razy dopiero i wydaje mi się, że to jednak malutka była, a nie skurcze. Trwało to jakieś 10-15 sekund i było w różnych miejscach.

O właśnie o to osłabienie napięcia mięśni chodziło. Tylko zapomniałam jak to fachowo ująć.

Do szkoły rodzenia będę chodzić sama. Popołudniami po pracy. Jak pisałam już kiedyś, męża praca nie pozwala, by był wtedy z nami. Położna kazała zabrać ze sobą strój sportowy, więc będzie ciekawie :-)

W ogóle to jestem w szoku, że po 8 dniach błogiego lenistwa i obzarstwa nie przytyłam ani grama. Cały czas mam więc póki co 3 kg na plusie.

W pierwszym tygodniu września mam zrobić test obciążenia glukozą.

reklama
hmm... z tymi lekami to tak jest.. najlepiej byłoby w ogóle nie brać;)

ja magnez od początku ciąży (wyniki mam wszytskie ok), no ale wiadomo co lekarz to inna teoria;) teraz od czwartu na nospie po wizycie szpitalu. Nic mi dalej nie przechodzi, w zasadzie codziennie mam te boleści i chyba dziś znowu pojedziemy na izbę, bo kazali przyjechać jak po 3 dniacj brania leków nie przejdzie. Do tego zaczął mnie boleć brzuch na dole, ale to myślę, że może już tych nerwów.. grrrr.. a jak tak piszecie o tej nospie to nie chcę jej ciąglę brać!

ja szkołę rodzenia robię na początu września:) nie wiem jak mój małżonek przeżyje jazdy na drugi koniec miasta 2 razy w tyg przez 5 tygodni w godzinach szczytu;] może być ciężko..

Do góry