reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

reklama
Ufff piekne upalne dni siedze caly czas na dzialce z mama. I opalam same nogi :) relaksuje sie caly czas i nie mam czas nic napisac nie mowiac juz o watku "pracujemy nad figura"

Tez zamierzam jechac na wakacje. Nie dlugo bo 8 dob. Troche sie obawiam kontroli z zus nie wyobrazam sobie nie dostawac wyplaty! To bylaby tragedia, poczatek konca. Nie zamierzam jednak podawac innego adresu. Bede tlmaczyc ze mnie nie bylo bo odpoczywalam na swierzym powietrzu np dzialce u rodzicow. Tam jestem zawsze z kims, podane mam wszystko pod nos o wiele wygodniej niz samemu w domu.
Zostawie klucze do domu siostrze i bedzie codziennie chodzic sprawdzac czy nie ma zawiadomienia. Jakby bylo to wroce z wakacji wczesniej i tyle.
Najwyzej na fb nie pochwale sie zdjeciami zeby nie wpasc hahaha.
A slyszalyscie ze jezeli w pracy jest ponad 20 osob zatrudnionych to kontrole pracodawca przeprowadza a nie urzednik/lekarz z zus? Prawda to?
I jeszcze slyszalam ze jezeli jest info ze mozna chodzic to tylko pismo wysylaja ze trzeba sie do nich przejsc, a sami przychodza tylko jak jest napisane ze trzeba lezec.
Slyszalam jeszcze ze jezeli lekarz zezwoli na wyjazd to mozna powiedziec tak bylam na wczasach lekarz mi pozwolil i zusowi nic do tego.
To sa jednak tylko zaslyszane informacje.
Od kazdego slysze co innego o tych kontrolach ale jeszcze nie uslyszalam nigdy "ja mialam kontrole bylo tak i tak".

ja znam 2 przypadki kontroli (oba na l4 z możliwością chodzenia:p):

1. przyszli rano, dziewczyna spała i nie chciało jej się wstać do domofonu. Dostała potem pismo z wezwaniem i tam wytłumaczyla, ze spała:)- przeszło
2. koleżanka mieszka w domu, ktory oznaczony jest powiedzmy 22 f i nie mogli znaleźć jej posesji:) pytali sąsiadów, Ci tłumaczyli a oni i tak nie trafili:) dowiedziała się od sąsiadów, ze zus jej szukał

ja myślę, ze nie ma co przesadzać z tym przesiadywaniem w domu:)

p.s. któraś z was też szykuje się na jakieś dłuższe wakacje? może za granicą?

aaaa usuwam temat o ruchach- nowa jestem i nie zauwazyłam tego że tu też ta kwesti jest poruszana:) jestem w 17 tc i mam wrażenie, ze od kilku dni czuję w dole brzucha takie łaskotanie/ bulgotanie- myślicie, że to dzidziuś?:) to moja pierwsza ciąża, więc jestem zielona:eek:

Witajcie :) Dołączam do Was, termin mamy na 7 grudnia. Ja niestety teraz siedzę w domu, bo od słońca i gorąca ciągle boli mnie głowa... Jestem teraz w 17tc i quchasia powiem Ci, że też czuje takie łaskotanie w brzuchu, a też jest to moja pierwsza ciąża :) Więc myśle, że to na pewno nasze dzidziusie dają o sobie znać.

quchasia podobno kwestia czucia ruchu dziecka jest bardzo indywidualna, jedna czuje już w 16. inna dopiero w 22. Ja od kilku dni jestem w stanie określić po której stronie leży moja dzidzia i czy nie śpi :) Dzisiaj nawet mąż poczuł przez brzuch lekkie bąbelki! :-)

quchasia, Domi_Polka - bardzo możliwe że to już maluch, tak jak OlaSzy powiedziała to bardzo indywidualne.

To jest moja druga ciąża i ja bąbelków czy przelewania nie czuję. Poczułam za to napieranie na brzuch i mała kulka mi się wyłoniła na brzuchu - tzn jedna strona brzucha zrobiła się naprężona i wystająca :-) Teraz codziennie już od mniej więcej tygodnia czuję pukanie :tak: i wiercenie w dole brzucha - szczególnie wieczorami lub po obiedzie :-)
I zadziwiające, ale już 3 razy zdarzyło się, że jak się sprzeczam z mężem to maluch się intensywnie rusza, więc mój mąż oczywiście uważa, że jego syn solidarnie się z nim zgadza i każe mamie się uspokoić ;-) he he - ja wiem swoje :-)

Jej - upał mnie wykańcza!!! Nie dziwię się, że jest taki pomór u nas na forum ,ja nawet nie myślę o otwieraniu kompa... marzy mi się chłodne jezioro :-)

.szkrabek ja nawet nie myślę o wychodzeniu z domu, bo za każdym razem po powrocie później leże z okładami na czole, bo głowa mi pęka...:-( ah już pisałam o tym:-p na forum to z nudów siedzę. Teraz jeszcze jestem w Polsce w domu rodzinnym, ale pod koniec sierpnia przeprowadzam się już do Niemiec do mojego ukochanego. Jak on będzie w pracy, to ja się chyba zanudzę w domu sama. Zostanie mi internet i ewentualne odwiedziny rodzinki partnera :szok::-) Ale stawiam na to, że częściej będę na forum gościła :laugh2:

hey dziewczyny witam nowe mamusie:-D Ja wczoraj nad morzem bylam lezalam caly dzień w cieniu a maz z corcia się bawili:-D no w sumie ja troszkę z Maja muszelek pozbierałam i tyle pozno do domu wrocilam i nie miałam sily na bb zagladnac.Dzis spokojnie siedze w domu pogoda troszkę chlodniejsza ale to dobrze bo już za goraco było. Mój maz tak się spalil ze teraz wszysto go piecze :eek: Co do ruchow to czasami czuje takie delikatne musniecia według usg dziś 17tydz się zaczal:-D jeszcze troszkę i będzie mocno kopal bąbelek:-) za 3 tyg mam usg i dowiem się co tam będzie już się doczekać nie mogę:-D pozdrawiam was i miłego wieczorku zycze:-D:-D

reklama
Dziewczyny to chyba dzidzia bo zauwazylam, ze brzuch sie odksztalca i napina przy tych fikolkach hihi

Ja jeszcze nie znam plci, a tez bym juz chciala spersonalizowac to male zycie w moim brzuchu;)) usg na koniec lipca i mam nadzieje, ze grzecznie sie pokaze:D

Do góry