reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Czytam o waszych badaniach i zaczynam miec stracha wielkiego :0, mam nadzije ze ta ciaza przebiegnie bez stresow i niepotrzednych niespodzinek,
Strasznie duzo placicie za te badania, mi gin mówił ze bedziemy sprawdzać przeziernosc ale nic o genetycznym nie wspominal, u mnie usg trwa dość dlugo w porównaniu do poprzednich ginów,

reklama
zozzolka jeśli się nie mylę to genetyczne/ prenatalne USG robi się w 12-14tc i później połówkowe w okolicach 20 tc.
Mi wczoraj gin o biochemi mówił i tu miał na myśli test PAPPA jeśli się nie mylę (ciężko z niego było coś wyciągnąć) on kosztuje koło 200zł ale tak jak pisały dziewczyny nic nie wnosi a często pociąga następne badanie 2500. NIE robią tego na NFZ bo po co ale oczywiście zalecają zrobienie. Ja sobie odpuściłam bo w trakcie ciąży nic wynik nie zmienia.

U mnie jeśli się nic nie zmieniło będzie ok 160 zł za wizytę. zobaczymy co zaproponuje w ramach oszczędności (na pewno będę na NFZ chodziła żeby badania krew i mocz zlecał bo niby koło 30 czy 50 zł razem nie więcej ale na coś moje składki idą i zamierzam z tego skorzystać.

uciekam bo Olek wstał a to znaczy że pora na obiadek

Piotrusiowa teraz czekamy na twoje relacje :-) 3mam mocno kciuki

Zozolka to jest chyba jedno i to samo badanie :-) podczas niego spradza sie m.in. przeziernosc karkowa, obecnosc kosci nosowej ( zmniejsza prawdopodobienstwo zespolu downa i turnera czy jakos tak) jedni mowia na nie genetyczne inni prenatalne. Jak cos zle powiedzialam to mnie poprawcie.

Ptysiula witamy) wszystkie mamusie sa tu mile widziane;-)

Auliya ja az sie boje chodzic na nfz i czekac 1,5 mca na wizyte przy zagrozonej ciazy. Prywatnie niestety uderza po kieszeni bo wszystkie badania tez sa platne a leki nierefundowane no ale coz... nie pozwole zeby przez jakies glupie umowy z nfz cos sie stalo mojej fasolce bo lekarz sie spieszyl i czegos nie dopatrzyl. Ehh bedzie ciezko bo prace musialm rzucic bo to byla umowa o dzielo ale dam rade... musze dla naszej fasolki :-)

Dziewczyny czy mi sie wydaje czy tu polowa z naszych grudniowek nas nie odwiedza? Tak patrze na ta liste i sporo z nich nawet nie kojarze :-\ szkoda. A powiedzcie mi jeszcze czy na tej liscie sa podane terminy z om czy wg usg? Bo jak usg to chyba sie nie zalapie ;-)

Ostatnia edycja:
Cześć Dziewczynki!

Witam nowe Mamusie!

My już ochłonęliśmy nieco po Komunii Szymona, pogoda niestety była paskudna- deszcz i 11 stopni, wszyscy zmarzliśmy i niestety mój synek się przeziębił, ale uroczystość była piękna i łezki się w oczach kręciły.

Nie bardzo mam jak Was nadrobić, poczytałam trochę i widzę, że było o badaniach, testach i kartach ciąży.
Ja karty ciąży nie mam jeszcze założonej bo jak to mój gin stwierdził jest przesądny i zakłada dopiero w okolicach 12 tc. Testu pappa nie będę robić. Co do ceny za wizytę to płacę 120zł (razem z USG).
Wczoraj miałam wizytę, dzidzia się ładnie rusza, ma już 3 cm, serduszko bije, termin porodu według USG nadal 26 grudnia. Następną wizytę będę miała 16 czerwca i wtedy też czeka mnie właśnie USG genetyczne.

Olciastrzelce cieszę się że dobre wieści z wizyty!

olcia - w tabeli jest data, którą sobie wybierzesz - tak mi się wydaje :-) a reszta grudniówek pewnie czyta forum z doskoku i się nie udziela... często tak jest.

Mi moja ginka założyła kartę już w 4tc, jak tylko do niej poszłam po udanym in vitro :-) sama byłam w ciężkim szoku i bałam się, że zapeszyła na maksa... ale jak widać na razie jest wszystko dobrze. Zobaczymy jutro na prenatalnym usg... trzymajcie kciuki! :tak:

Hey dziewczyny:-D:-D ja już po usg:-D robili mi na zespol dawna teraz ale z moim dzidziusiem jests wszystko wporzadku:-D:-D powiedzieli ze bardzo ruchliwy jest ma dwiie raczki nozki dwie slyszalam serduszko ahh co za piekna chwila:-D maluszek ma prawie 5cm a skakal jak szalony :-D serduszko slyszalam najpiękniejszy dźwięk na swiecie:-D:-D az lezka mi poplynela mam 3zdjecia i jestem przeszczesliwa :-D następny scan mam na 27 lipca taki doklady będą badac mozg serduszko i inne narzad ale wiem ze wszystko jest ok. A tak po za tym to witam nowe mamusie i spokojnych 9miesiecy zycze:-D. A porod z usg mam na 12.12 czyli ciaza mlodsza o 4dni:-D

Melisska To faktycznie kicha z tą pogodą i szkoda że synek chory, niech szybko wraca do zdrowia.
Gosia25 Świetne wieści super że z maluszkiem wszystko ok :)

Ja również dzisiaj byłam na wizycie, maluch skakał tak bardzo że Pan doktor nie mógł cyknąć żadnego fajnego zdjęcia :), nie wyjaśnił mi niczego w związku z moim krwawieniem :(. Wyszłam z lekami do następnej wizyty. Kazał mi się umówić na prenatalne już w przyszłym tygodniu i tak 1 czerwca idę na USG :), ciekawe czy coś z płcią będzie widać :), bo umówiłam się do lekarza który w poprzedniej ciąży na prenatalnym powiedział mi płeć :). Chociaż dzisiaj coś lekarz mówił że nic tam nie widzi, więc może być trzecia córa (ale na tym etapie to szanse ma 50% że zgadnie).

Cześć dziewczyny!

Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, że z Waszymi Fasolkami wszystko jest OK :-) Aż się sama do siebie uśmiecham :-)

.szkrabek, daj koniecznie znać jak po USG w Medi., bo ja mam 11 czerwca. Może zobaczą już czy to chłopczyk czy dziewczynka, bo w szpitalu jest bardzo dobry sprzęt :-)

Ptysiulek
, moje gratulacje :-)

olciastrzelce prywatnie też można wypisać receptę z refundacją. Wystarczy, że albo lekarz ma podpisaną umowę z NFZ, albo sama przychodnia. Częściej jednak praktykowane jest to pierwsze.

Ostatnia edycja:
Hej :D

Skoro tak wywołujecie, to się odezwę ;)

Podczytuję Was od początku, ale jakoś wolałam siedzieć cicho.. jeszcze to jest tajemnica trochę. No i trochę czasu zajęło mi oswojenie się z myślą, że w grudniu urodzę po raz kolejny - tym razem.. BLIŹNIAKI ;)
Mam już trzech synów (9, 7 i 4 lata), bardzo marzyła nam się upragniona córeczka i mimo, że nie staraliśmy się, przyszły do nas "DWA DZIDZIE", jak to mówi mój Felek ;) Wszyscy mi wmawiają córki, co jest dość okropne, bo jeśli nie to pewnie będę bardzo rozczarowana, mój mąż, babcie też.. sami chłopcy są dotąd w rodzinie.. ;)
Dzisiaj już się cieszę, chociaż obaw mam bardzo dużo. O za małe mieszkanie, samochód, o pracę (od niedawna mam własną firmę), organizację, czas dla PIĄTKI dzieci przy wymagającej dwójce niemowląt.. Z jednym bym się nie martwiła, ale z dwójką będzie bardzo ciężko :( Tym bardziej, że mąż w grudniu ma sezon i od października z reguły wraca na noc, widujemy się tylko rano. Cóż.
Najważniejsze, że póki co są zdrowe, równe. Ponad tydzień temu miałam już trzecie USG, serduszka biły 140 i 130 na minutę i miały 25 i 26mm :)
12 czerwca mam USG genetyczne i kazali mi zrobić testy PAPPA, które zrobię, chociaż wątpliwości mam ogromne. Jestem bardzo nerwowa, strachliwa i jeśli wynik byłby potencjalnie zły, to zejdę na zawał. A ponoć przy bliźniaczych ciążach wynik jest często zafałszowany.

Śmiesznie jednak, bo termin porodu z OM mam na 21 grudnia - w dzień urodzin mojego pierworodnego ;) ale pewnie urodzę szybciej, pod koniec listopada albo na początku grudnia.

Cieszę się, że u Was wszystko dobrze :) Mam nadzieję, że przykre niespodzianki już za nami… :)

Buziaki, dziewczyny!

reklama
Aeyne - gratuuje!! ale bedziecie miec grupke wesola. Podziwiam i nie dziwie Ci sie tez obaw. To bedzie wyzwanie...Trzymam kciuki bys byla w trojpaku jak najdluzej i maluchy byly zdrowe :)

Widze, ze jestes z Rumi. Wiele lat temu mieszkalam tam przez lat kilka :)

Ostatnia edycja:
Do góry