reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Justa8383 - moja mnie zapytała o grupę krwi ojca. Konflikt jest tylko wtedy gdy Ty masz krew z grupy Rh- a dziecko Rh+ (czyli tata ma Rh+, bo wtedy może ta grupa się "trafić" i dziecku), inaczej konfliktu nie będzie. Wtedy krew matki postrzega dziecko jako coś obcego i atakuje przeciwciałami. Jeżeli u Ciebie jest własnie taki przypadek to zgłoś to koniecznie lekarzowi.

reklama
podobnie jest chyba też jak ojciec ma Rh-, bo minus i minus może dać u dziecka +. Ale ja lekarzem nie jestem, więc najlepiej spytać lekarza.

U mnie było odwrotnie - ja miałam plus, mój ex minus, syn ma minus, a konfliktu nie mieliśmy.

justa jeszce mial zcas zeby spytac- konflikt glownie jest niebezpeiczny podczas porodu takze jesli jeszce nie zlecil ci badania grupy krwi to po badaniu powinien zadac to pytanie- ale jesli masz plus to spoko nie ma sie czym pzrejmowac. pytanie to zadaja bo padaniu grupy krwi dopiero

Cześć Dziewczynki! Ale naprodukowałyście! Przeczytałam wszystko, ale nie wiem czy wszystko zapamiętałam.

Witam nowe Mamusie!

Malena
o raju, pluskwy??? Brrr....na samą myśl mnie ciary przechodzą. Oby już nie było z nimi problemów.

Dzag82 ja z Prokocimia jestem więc w sumie rzut beretem ;-)

Tanczzemna nie piję nic gazowanego, ale miałam ostatnio ochotę na wodę mineralną właśnie gazowaną.

Olka17 wierz mi doskonale Cię rozumiem, bardzo chcę tego dzidziusia, a przedwczoraj płakałam cały dzień prawie. Wydaje mi się że to jest jak najbardziej normalne i to nie ważne która ciąża.

Trzymam mocno kciuki za wszystkie mamusie rzucające palenie!
Ja rzuciłam jak się dowiedziałam o pierwszej ciąży i udało mi się nie wrócić do nałogu czego i Wam życzę.

Kassia
Co do objawów rozkręcających się w 6 tygodniu- ŚWIĘTE SŁOWA. Tak się martwiłam, że nie mam nudności, a jak mnie dziś od rana zaczęło męczyć to najpierw ucieszyłam się jak wariatka jakaś, a teraz trochę już mniej mam entuzjazmu, bo cały dzień to jednak lekka przesada. Ble....Ale niech będą, niech się dzidzia zdrowo rozwija :tak:

U mnie na obiadek dzisiaj fasolka po bretońsku była. Mam ochotę na barszcz czerwony. Hmmm.....
No i odebrałam wyniki drugiego BHCG. Tydzień temu: 1631,0 a dzisiaj 21137,0 więc chyba jest ok, prawda? ;-)

Hej dziewczynki :) Dziękuję za dopisanie do tak zacnej listy.
Zrobiłam dziś badania, które mi zleciła pani doktor. Wśród nich nie było jednak różyczki, HIV i przeciwciał anty-Hbs. Grupy krwi nie robiłam teraz, bo do laparoskopii w październiku mi oznaczali. Anty Hbs też zrobilam wtedy prewencyjnie przed zabiegiem. Wszystkie wyniki są ok. Mam zamiar tylko zbić glukozę, bo w ciąży norma jest obniżona do 92. U mnie 90,5, więc koniec z wafelkami ;) Do tego jeszcze TSH, FT3 i FT4 zrobiłam dodatkowo, bo mnie mama nastraszyła, ale też jest ok :)

justa8383 - czytałam kiedyś, że jak pierwsza ciąża to konfliktu raczej nie ma prawa być, nawet przy Rh ujemnym. Jakoś tak to jest, że nasz organizm z opóźnieniem wykrywa krew dziecka, chyba dopiero podczas porodu i w tak krótkim czasie nie jest w stanie wytworzyć przeciwciał,które mogłyby mu zagrozić. Jednak ryzyko jest w kolejnych ciążach, bo wtedy już krew mamuśki będzie wyczulona i wypełniona tymi przeciwciałami. Kurka... mam nadzieję, że nie nagmatwałam zbytnio;-)

Przywitam się i tutaj :D
Czeeeść !
Miło mi gościć ponownie na forum :) Jutro moja pierwsza wizyta w celu potwierdzenia tego, co ujrzałam na teście ciążowym :)

reklama
saaraa trzymamy kciuki!!!!!!!!!!!! czytam ze chcesz utrzymam aktywnosc fizyczna w ciazy- ja tez zamierzam zapisac sie na zajecia aktywna mama od drugiego trymestru!!!!
piotrusiowa sama prawde piszesz!!!!!

Do góry