reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

reklama
Zozzolka widze ze tak jak ja masz planowane cc:-p
Ja juz lazienke sprzatnelam odkurzylam na dole kurze i podlogi umylam jeszcze pranie sie robi i obiad musze zrobic ale nie wiem jakas zupke moja Maja to pomidorowa najlepie by jadla i chyba taka zrobie:-p teraz to sobie kawusie wypije i odpoczne z godzinke a pozniej za obiad sie wezme :tak: Na jutro jeszcze sie na badanie wzroku umowilam przed lekarzem bo mialam isc ale zapomnialam a lekarz mi kazal wiec lekarza mam na 14 a na oczy na 12.30 a pozniej prosto do szpitala:-p

1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

Ja po pracy, mała w przedszkolu, pranie wstawione. Dziś jeszcze byłam na zakupach dokupiłam smoczek trzy pieluszki muslinowe przescieradelko do łóżeczka i majtki poporodowe. Teraz mogę pakować torbę, już wszystko mam, tylko czekam za łóżeczkiem i przewijakiem od siostry męża. Cieszę się z jednej strony a z drugiej obawiam bo to znaczy że poród tuż tuż ;-)

Zozzolka nei wiem jeszcze jutro mam lekarza i sie dowiem:-) Ale dzis kolezanka byla umowic cc i ma termin na 3.12 z usg a cc zamowili jej na 2.12 wiec nie wiem czemu tak pozno mi lekarz powiedzial ze w 38tyg robia ale zobaczymy jutro a ty wiesz juz kiedy masz? i z jakich przyczyn jak moge zapytac?

1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

Zozzolka nei wiem jeszcze jutro mam lekarza i sie dowiem:-) Ale dzis kolezanka byla umowic cc i ma termin na 3.12 z usg a cc zamowili jej na 2.12 wiec nie wiem czemu tak pozno mi lekarz powiedzial ze w 38tyg robia ale zobaczymy jutro a ty wiesz juz kiedy masz? i z jakich przyczyn jak moge zapytac?

czemu cc zawsze robi się wcześniej?? no przy cukrzycy to rozumiem, ale jak z innych przyczyn to nie wiem.. nam na szkole tłumaczyli, ze cc dobre jest zrobić jak się zaczną skurcze, żeby organizm się przygotował do porodu, bo ponoć wtedy inaczej dziecko poród odbiera i nasz oragnizm też.

OlaSzy, natura naturą, może i mądra, ale nie wszechwiedząca. Często trzeba jej pomóc. Choćby przy podtrzymaniu ciąży. A co do dojrzałości dziecka - wiadomo, że już teraz jest 100 razy lepiej niż gdyby się miało urodzić sporo przed 30. tygodniem. Ale 34 to jednak jeszcze za mało. Tak jak pisałam kiedyś - mój syn urodzony w 36. tygodniu pod cpapem leżał, bo miał problemy z oddychaniem. I to po podaniu sterydów pod koniec 6. miesiąca.
Gosia, o już jutro będziesz wiedziała kiedy przyjdzie Maleństwo na świat :-). Ale czaaad :-D
Gosia pisze:
Ale dzis kolezanka byla umowic cc i ma termin na 3.12 z usg a cc zamowili jej na 2.12

:confused::eek: O jak późno... A z jakiego powodu ma planowaną cesarkę?
Quchasia, planowaną z góry cesarkę zawsze ustalają te 7-10 dni wcześniej. Pewnie też trochę zależy to od terminów, którymi dysponuje szpital :-p.

My już po wizycie. Mały waży ok. 1900g praktycznie w równo 32. tygodniu. Wszystko w najlepszym porządku, wszystko na miejscu. Badanie było ciężkie, bo Bąbel już bardzo nisko jest :eek: i lekarka nie mogła np. do końca kręgosłupa dojrzeć, serca obejrzeć... Musiała porządnie potelepać, żeby się ruszył. Zdjęcia tym razem nie mamy, bo cały czas był rękami zasłonięty. No niewspółpracujący typ się trafił. Teraz byle do piątku do wizyty u mojej gin :-).

czy jest na tym forum jakaś mamuśka poza mną, która nie ma regularnie badanego przyrostu masy maleństwa?? ja miałam pomiar wagi w 27tc (był książkowy) i teraz dopiero w 38- aby sprawdzić wagę przed porodem. Trochę się tym martwię, ze nie wiem czy dzidzia dobrze rośnie.. włascza, ze co chwilę słyszę o hipotrofii płodu..

Quchasia, a co masz badane podczas usg? Ta orientacyjna waga jest podawana na podstawie pomiarów (główka, brzuszek, kość udowa) podczas usg. To cio Ci lekarz sprawdza? Ja mam nawet zapisane w systemie poprzednie wyniki i waga jest nanoszona i sprawdzana na wykresie przyrostu - coś takiego jak późniejsze siatki centylowe :-).

reklama
no ja takim usg na normalnej wizycie to w sumie nie wiem co mam sprawdzane;p zawsze mówi coś o wodach połdowych, pokazuje gdzie co jest, ale na pewno ta aparatura nie podaje wagi, bo po to musze iść na inne usg...

Do góry