reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Quchasia, mnie moje gin mówi, że jakby się coś działo co mnie niepokoi, to mam do niej dzwonić i jak tylko nie jest na bloku porodowym albo z pacjentką na fotelu to odbierze (tyle, że chodzę prywatnie, nie wiem czy ci z NFZ są pod telefonem). Z drugiej strony, mnie głupio z byle pierdoły robić zamieszanie :-p. Ale jeśli coś Cię naprawdę niepokoi, źle się czujesz - to nie ma co czekać, jedź do szpitala i niech zerkną fachowym okiem. Lekarz rodzinny nic tu nie da. A swoją drogą co Cię boli? Może mięsień się naciągnął? Może brzmieć śmiesznie, ale naprawdę, teraz przy kichnięciu czy kaszlnięciu może się tak robić, a boli kilka godzin nawet. Ja tak miałam w pierwszej ciąży i w tej też tak mam.

dzag82, już mi przeszło chyba, ale to byl taki typowy tępy ból jajnika, wkurzający meeega. Ostatnio pisałam, ze więzadła mnie nie bolą to mam za swoje bo mnie zaczęły boleć..
a co do kontaku z lekarzem, chodzę do lux medu, numer do lekarki mam, ale racze staram się nie panikować i tak pomyślałąm, że jak ból nie przejdzie po weekendzie to się zgłoszę na wizytę lub nie daj Boże nasili w weekend to pojadę do szpitala- a tego unikam jak ognia bo już miałam na poczatku ciąży do czynienia z przyjemniaczkiem, który mnie nastraszył, że serduszka nie widzi:(

Dziewczyny jak czytam we opowieści z wizyt na usg to już nie mogę doczekać się mojeo połówkowegoooo :)))

reklama
traktorzystka - dzięki za miłe słowa :-) Tym razem usg robił mi dr Sołowiej, nie Pietrasik. Jestem bardzo zadowolona, dr super i czytałam ma również super opinie. Ale postaram się już na weryfikację zapisać do Pierasika - co 2 pary oczu to nie jedna ;-)

Co do żelaza - mi się podniosło od ostatniej wizyty i przez to, że zmieniłam witaminy (tam jest duża dawka żelaza) ginka powiedziała mi, że żelazo na razie odstawiamy, pojedziemy na samych witaminach i zobaczymy za miesiąc.

A jak przyjmuesz żelazo? Ja zawsze rano biorę na czczo i staram się popić czymś z wit.C. Czasem jest to woda z cytryną, czasem sok pomarańczowy a czasem sok pomidorowy. Jak widać zadziałało.

.szkrabek, mi gin zapisał jakiś Sorbifer Durules. To żelazo jest od razu z wit. C (100mg żelaza i 60mg kwasu askorbinowego w jednej tabletce). Żelazo biorę na noc, tak po 2 godzinach od ostatniego posiłku. Wolałabym rano, ale witaminy które biorę mają już sporą dawkę wit.C i nie chcę się "przewitaminizować", a trzeba je brać podczas posiłku. Muszę przeanalizować swoją dietę, być może jest w niej coś, co hamuje przyswajanie. Zobaczymy, ale wkurza mnie to. Miesiąc temu hemoglobinę miałam 11, teraz mam 9,9 przy normie 12-16.
Ja na prenatalne miałam iść do dr Sołowieja, ale koleżanka namówiła mnie na dr Pietrasika :-)

traktorzystka - to rzeczywiście coś jest nie tak z tym wchłanianiem. Żelazo jest zdecydowanie ważniejsze niż wit C, więc może zmień po prostu witaminy. Podobno wit C nie da isę przedawkować, bo nadmiar wydala się z organizmu, ale pogadaj z lekarzem, bo zdecydowanie wartość hemoglobiny powinna się zacząć poprawiać.

Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że test z obciążeniem glukozą będę miała po 24tc (podobno to standard). Myślałam, że wcześniej ze względu na to, że w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową... ale to zawsze kolejny miesiąc bez diety i kolejnego kłucia :-p

Gosia 25 gratuluję zdolnej córeczki.
Traktorzystka nie przejmuj się że coś pomylisz, kobieta ma naturalny instynkt macierzyński żeby sobie radzić w takich sytuacjach a pozatym masz nas i możesz pytać, ja mam zamiar po porodzie nadal na forum być obecna. Szybkiego zagojenia ranki życzę.
Szkraba super że Twój mąż poczuł kopniaka, mój jak przyłożył ucho do brzucha to tylko przelewanie płynów słyszał. Z główka maluszka wszystko będzie ok, wiec nie martw się na zapas.

Jeśli chodzi o moje prenatalne to pewnie bym ich nie robiła( dwie ciążę się bez tego odbyły) Ale mam 37 lat i badania należą się od państwa. Mój lekarz (a chodzę do niego prywatnie) dość późno dał mi skierowanie, a u nas na Polnej tyle ciężarnych że nie mieli dla mnie terminu,w ciągu 1,5 tyg.a później to nie ma sensu. Obdzowonilam pół Poznania i tylko prywatnie. No i się pierwszy raz tak popłakałam, zadzwoniłam do lekarz i wyzywam go czemu mi wcześniej nie dał tego skierowania i rzuciłam słuchawką. Mąż mnie uspokaja że zrobimy prywatnie.Pół godziny nie minęło, a tu lekarz dzwoni do mnie czy bardziej pasuje mi poniedziałek czy wtorek. A poradnia jak prywatna,super lekarz miłe pielęgniarki, no i na 28 tez tam idę.
Jeśli chodzi o golenie to ja nie mam tego problemu,robiłam zabiegi Ipl i mam tylko pojedyncze włoski. W kwietniu miałam iść na zabiegi przypominające, ale ciąża przełożyła zabiegi na po porodzie. To się rozpisałam...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, ale Wam zazdroszczę już tych kopniaczków :)
Kika7878 - uśmiałam się z Twojej historii o telefonie do lekarza , ale mu dałas popalić :tak:
Przyznam, że w obecnej ciąży jestem wyjątkowo waleczna, każda niesprawiedliwość okropnie mnie wzburza :-D
a jak opadną emocje to śmiac mi sie chce samej z siebie :)

Czesc Dziewczynki! :-)

Odmeldowuje sie :tak: ostatnio bardzo cienko z czasem, w srode kupilam ta komode co pisalałam na watku zakupowym i lozeczko :tak: z komody jestem mega zadowolona mysle ze spokojnie pomieszcze wszystkie bambetle dla dzidziusia.Łózeczka nie rozkladlaismy bo małż sie uparl ze za wczesnie ...a ja chcialam sprawdzic czy tylko wszystko pasuje i czy sa wszystkie srubki...no ale chlopa nie przegadasz :baffled:

...w czwartek mialam obciazenie glukoza, wiem ze wczesnie ale w poprzedniej ciazy mialam cukrzyce i dmuchaja na zimne . Cos czuje ze tym razem tez mnie nie ominie..tak fatalnie sie poczulam po 10 min od wypicia ze myslalam ze im tam polece :no: ehhh teraz pozostalo mi czekac na wyniki.

Pozniej postaram sie nadrobic co u was ... buziaki dziewczyny!!!

Cześć dziewczynki ;)

Strasznie dawno nie pisałam. U mnie wszytko ok, w środę byłam na badaniu kontrolnym. Poinformowałam lekarza o bólach w boku z lewej strony i niżej w podbrzuszu. Po badaniu ginekologicznym i usg stwierdził, że wszystko jest ok, ale zalecił powrót do luteiny. Zmieniłam też ostatnio witaminy - brałam mama DHA, ale farmaceutka poleciła femibion, który jest lepszy jeśli chodzi o skład. za mną też badania krwi i moczu - w moczu obniżoną miałam wartość ciężaru właściwego, ale lekarz stwierdził, że to "wina" tego, że sporo piję wody także się nie martwię.

Zazdroszę Wam bardzo czucia dzidziusia, u mnie jeszcze nic. Lekarz mowił, że jeszcze przyjdzie poczekać do 20 tyg pewnie, także czekam bo wtedy wypada kolejna wizyta i usg połowowe:)

Pozdrawiam serdecznie i również zabieram się do nadrabiania zaległości.

reklama
Kika no to niezle musialas nagadać temu lekarzowi ze tak się zachowal:-) U nas wporzadku maluszek kopie codzien czasemjuz na rece czuje wiec jestem mega szczesliwa bo uwielbiam to uczucie kiedy kopie:-D Dzis pranie pościeli wietrzenie kordelek bo ladna pogode mam Maja się bawi wiec mam chcilke żeby was poczytać:-) mi do polowkowego jesze 9dni zostało i to będzie ostatnie usg robione ale ide prywatnie w 30tyg na 3d.
Traktorzystka twój piesiu razem z toba po prostu spiewal akompaniamowal tobie żeby lepiej wyszlo wiec się nei przejmuj:-)
Pozdrawiam was kobitki miłego weekendu zycze:-)

Do góry