reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Hej Dziewczęta :)

OlaSzy nie gniewam się absolutnie i nie czuję się urażona z tą wagą ;)

Aktina trzymam za Ciebie i maluszka mocno kciuki! Ja na wizycie byłam wczoraj i lekarz potwierdził, że z test papp-a wyszedł ok ;) ulga jest i mam nadzieję, że u Ciebie też tak się skończy :)

Wczoraj miałam też usg i lekarz stwierdził, że jest prawie pewien, że będzie chłopak ;) mój D. zachwycony i dumny, bo twierdzi, że on już przecież wcześniej wiedział. Póki co jestem jeszcze małym niedowiarkiem, bo wiem, że tak na początku to jeszcze łatwo się pomylić. Grunt, że jest jakiś trop ;D

Dziewczyny, ja też jeszcze nie myślałam o porodzie :) póki co czekam na rosnący brzuszek :)

reklama
zozzolka - zazdroszczę ruchów - ja po jednym incydencie niestety już nie czułam :-( ale na ostatnim usg był zwrócony nogami do mojego kręgosłupa, więc pewnie dlatego...
Mój brzuch też jest już duuuży - jak słyszę inne dziewczyny, że brzuchy mają jak na okres to śmiać mi się chce, bo ja wyglądam już jak w 6 miesiącu, albo i w siódmym :-) Moja znajoma w swoje dżinsy wchodziła jeszcze w szóstym przy pierwszej ciąży... no cóż - druga jest zdecydowanie inna pod tym kątem ;-)

amos - super, że krwiak znika! Oby więcej takich dobrych wiadomości :tak:
A powiedz mi, jaką farbą farbowałaś włosy? Bo moj afarba ma amoniak... i się zmartwułam, bo mam już odrosty 2cm... :baffled:
Koleżanka zrobiła właśnie farbę bez amoniaku u fryzjera i jest strasznie niezadowolona... dlatego się waham co zrobić...

agak - gratuluję dobrych wyników! :tak: wiem, jak to ważne i jak bardzo uspokaja :-)
Jak na usg wychodzi chłopka, to już na 95% będze chłopak (no chyba że pępowina sie tak ułożyła), ale zwykle jak mówią dziewczynka tak wcześnie to jest to na 60% bo może coś tam jeszcze urosnąć między nogami ;-)

Szkrabek ja normalnie farbuje. Moja fryzjerka tylko chciała żebym przyszła pod koniec 1 trymestru. Cierpiałam ale w końcu wyglądam normalnie. Nie pytałam czy ma amoniak. Myślę że tak.bo smierdziala ;-)

Witam :)

Domek Maluszka - super ze poprzednie usg ok, jeszcze sporo do połowkowego, ale trzeba cieszyć się tym co jest :)

zozolka - współczuję smoczkowych histroii :) U nas córka przy okazji zapalenia jamy ustnej nie mogła przez tydzień włożyć smoczka do ust i się takim sposobem odzwyczaiła .. przynajmniej taka korzyść z tej choroby była :) Gorzj było z butelką, ale strasznie gryzła smoczki od butelki wiec mówię jej ze już nie będizemy kupowac nowych jak te pogryzie to bedzie koniec z butelką, długo się starała zeby nie pogryźć tych ostatnich, ale w końcu trzeba było je wyrzucić, wiec tez jakos naturalnie się obeszło :)

amos, Agak - dzięki za miłe słowka

szkrabek - mój brzuszek teraz tez duzo szybciej rośnie.. niby większośc to tłuszczyk, alee w spodniach mi ciasno, a w pierwszej ciazy jak szukałam spodni na wyjscie ze szpitala to załozyłam swoje normalne jeansy(wczesniej tez tylko w ciązowych chodziłam), zapięłam pod brzuszkiem, wiec myśle biore je i normalnie w nich wyszłam ze szpitala :)

Jeszcze raz dziękuję dziewczyny za sparcie, chyba najgorszy szok juz minał, teraz postaram się przygotowac na różne ewentualności .. i bedzie dobrze :)

Miłego dnia :)

Oj Wy już o porodzie? Ja nie jestem gotowa na wojnę :baffled::happy:
SN czy CC na żądanie to temat bardzo drażliwy przynajmniej dla mnie.
Jeśli są wskazania do cc to bezwzględnie zdrowie mamy i dziecka jest przecież najważniejsze, natomiast jeśli nie ma to jestem przeciwna cesarce.
Z pierwszym porodem nastawiliśmy się na kilka do kilkunastu godzin wspólnego przeżywania przyjścia na świat naszego synka a chyba po niecałej godzinie był już z nami.
Przy młodszym pojechałam na porodówkę ciut za wcześnie więc się trochę ponudziłam. W samej końcówce czółam bóle parte kilka i było po wszystkim...

Przy próbach sn po cc lekarze są bardzo ostożni ale obserwójąc jak reaguje rana są w stanie podjąć próbę. Koleżanka by urodziła drógie SN gdyby się nie przeciągała akcja porodowa.
OlaSzy nie nakręcaj się na nie a będzie dobrze. Może szkoła rodzenia by Cię uspokoiła? mojemu mężowi dała bardzo dużo a i ja wiedziałam co robić i jak oddychać.

aktina
dostaniesz wyniki i wszystkie będziemy spokojniejsze :D

przepraszam ale muszę uciekać bo wydchodzimy po starszaka i na spacer

Ja mam niestety taką negatywną cechę, że muszę być na wszystko przygotowana i wiedzieć tyle ile jestem w stanie.. Dlatego podchodząc do in vitro czytałam o metodach, drogach, komplikacjach, szansach na powodzenie, lekach już na pół roku przed!
Jak kupowaliśmy dom od dewelopera, czytałam o tym na co zwracać uwagę na budowie, jakie materiały gwarantują dobrą izolację, a nawet to w jaki sposób powinny być przechowywane na placu - więc przy rozmowach i oglądaniu inwestycji byłam ich wrzodem na tyłku:-D dlatego nie potrafię się powstrzymać i nie myśleć już o porodzie.. wiem, że to złe, że sama sobie robię krzywdę, ale ciężko się tego pozbyć.. ;/

i sama jestem zdania, że cesarka na żądanie to głupota. To poważna operacja, narusza tkanki i mięśni. A jeżeli kobiety chcą ją wybrać tylko po to, by nie czuć bólu, to chyba się mylą. Po CC jest najgorzej, kiedy leżysz, ledwo wstajesz i nie możesz podnieść dziecka. Moje sąsiadki z powodu złego ułożenia dziecka (po dwóch stronach naszego domu - rodziły w tym roku) miały konieczną cesarkę i nie życzą mi tego samego. Ponadto czytałam, że dla samego dziecka CC nie jest aż tak dobra jak to utarło się w naszym przekonaniu, dziecko nie jest gotowe na wyjście, proces nie idzie naturalnym tempem. Dlatego CC w razie konieczności - TAK, dla własnej fanaberii i strachu przed bólem - NIE. Ja sama jestem wręcz os*ana wizją porodu i bólem, ale chcę rodzić siłami natury jak mi dziecko i stan zdrowia na to pozwoli. Ale gdy zobaczę kleszcze - mdleje, albo krzyżuję nogi.:-D

czesc Dziewczyny!!

Pare dni mnie nie bylo, zlapalam od syna rota wirusa ....w zyciu mnie chyba nic tak nie przeczolgalo :no: bite 3 dni nie widzialam niczego oprocz muszli klozetowej . Dzisiaj jako tako wracam do zywych :eek: .

wohoooooww w grudniu masa chlopcow sie urodzi :szok: qrcze a ja dalej w niewiedzy i to jeszcze miesiac, chociaz szczerze na nic innego jak kolejnego chlopca to ja nie licze :-D w koncu juz 4 mam, trzeba podtrzymywac tradycje:-D.

Widze ze temat porodowy , ja jeste zdania jak auliya jesli nie ma wskazan medycznych nie zdecydowalabym sie na cesarke. Natomiast jesli macie mozliwosc bierzcie ZZO , 2 porody mialam bez znieczulenia i 2 razy z ZZO i niebo a ziemia .Naprawde nie ma sensu sie meczyc, dodam ze podanie ZZO bardzo przyspieszylo porod, tym razem tez wezme .

Witam wszystkie nowe mamusie :-)

reklama
Justa ZZO to inaczej znieczulenie zewnatrz oponowe, wbijaja Ci cewnik z lekiem w kregosup :tak: wiem ze brzmi to dosyc drastycznie ale zalozenie zupelnie bezbolesne i bezpieczne . Czujesz wszystko tzn mozesz ruszac nogami itd to jedynie redukuje bol skurczy.

ps. teraz doczytalam, co do warunkow nie mam pojecia jakie trzeba spelnic hymmm... ja poprostu stwierdzilam ze terazzzz , nnatychmiast chce bo inaczej bede gryzla :-D i zaraz p. anestezjolog byl. .. bylam tak otumaniona bolem ze chyba cyrograf z diablem bym podpisala zeby tylko przestalo bolec. Ja mam dosc wysoki poziom bolu ale niestety za kazdym razem mam bole krzyzowe dlatego ZZO jest dla mnie zbawieniem !!

Ostatnia edycja:
Do góry