reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy Butelkowe

No jesli mu te kaszki wprowadzisz to powinien sie najadac i te karmienie o 23 mozesz opuscic. Tylko ten dietetyk razil dawac dzieciom ktore nie maja nocnych karmien kaszke do picia jako ostatni posilek a nie tylko zageszczone mleko.
on proponowal dla 4i 5 miesiecznego dziecka taki schemat:
mleko
mleko plus owoce
obiadek( zupka)
mleko
kaszka
A godziny powiedzial mam sobie dopasowac do potrzeb dziecka
5 miesieczne dziecko juz rano kaszka plus owoce a te 4 miesieczne mleko plus owoce

reklama
A i powiedzial ze dawac soczki przecierowe bo sa bardziej kaloryczne
JA ten schemat jednak modyfikuje bo weronika nie je tak duzo i tej kaszki wieczorem nie daje ale za to ten posilek o 23 zostawie.
Wydaje mi sie jednak ze jak bedzie Ci plakal z glodu to daj mu tej kaszki na wodzie, ona mu przynajmniej zoladek troszke zapelni.

My jemy teraz tak:
6.00 mleko 160ml
9.30 kaszka na soczku lub wodzie , jesli na wodzie to deserek do tego , albo deserek i do niego wsypuje lyzeczke kaszki i popic herbatka
12.30-13.00 zupka sloiczek 130 gram i 130ml mleka
16.00 mleko 150ml
20.00 mleko 130ml
23.oo mleko z kaszka 150ml robie a wychodzi okolo 165ml
czasami nie chce jesc tej kaszki o 9.30 wiec idzie na godzinke spac i potem przed spacerkiem zjada.

Kurcze brakuje tutaj Niani strasznie no nie?
ona zawsze takie pelne ciepla posty pisze- Nianiu wracaj!!!

No tak, ja też muszę zmodyfikowac, bo Kornela spokojnie mogę z jego apetytem "podciągnąć" pod tą wersję dla 5 miesięcznych dzieci :p
A więc kaszkę dostanie dwa razy.
Na pewno rano z owocami na drugie sniadanie (na mleku)
i na noc o 20 też na mleku, bez owoców ::)
a po obiadku same owoce, jak będzie głodny.
Sama nie wiem, już świra dostaję...!!

A do tej kaszki na mleku, to jakie owoce można dawać? Bo chyba nie wszystkie nadają się na taki mix? Jabłko i gruszka na przykład?

Nooo, brakuje Niani bardzo, ale tak sobie dziś myślałam, że my mamy siebie, możemy sobie poklikać, a ona biedna sama w tym domu siedzi ::)
Ciekawe ile czasu jej zajmie nadrobienie tego tygodnia? :laugh:

Ja sie zawsze sugeruje producentami zywnosci dla maluchow i np nestle robi takie cos mleko i owoce i tam sa smaki malinowe, jablkowe, bananowe. Dalam ostatnio weronice do kaszki na mleku musu jablkowo bananowego i wszystko bylo ok.
Troche mam mieszane uczucia co do tego jablka ale np jest kaszka ryzowa z jablkami i ja sie robi na mleku wiec juz sama nie wiem
narazie dalam jej kukurydziana na soczku marchwiowo jablkowym bo go lubi, potem kukurydziana z  musem jablkowo bananowym i kaszke ryzowa z malinami i narazie te zestawy bede powtarzac. Acha i dzisiaj jej pociapralam kawalek banana i niezbyt jej smakowal ale powtorze za kilka dni.

reklama
Ten ranking niekapków jest w gazecie"Mam dziecko"
Najlepszy w przedziale wiekowym od 6 do 12 m-c jest kubek niekapek z miękką końcówką Canpola.
http://www.sklepdladziecka.bel.pl/product_info.php/cPath/64_125/products_id/751
albo
http://www.canpol.com.pl/product.php?lp=71&gr=604&pd=10030

Potem proponują Avent:
http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=10006

No i jeszcze trochę słabiej wypadający w rankingu kubeczek z miękkim ustnikiem canpola:
http://www.canpol.com.pl/product.php?lp=71&gr=211&pd=1044

Do góry