reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy 7, 8 i 9- latków -ZAPRASZAM DO ROZMOWY :)

witam :-)
moje dzieciaki histerykami nie sa,ale za to uparte jak osly :angry: dzisiaj wdrodze do szkoly mlody mnie wkurzyl..swoimi humorkami..a tak sie zawzial,ze :szok:..mam tylko nadzieje,ze jak wszedl do szkoly,to mu sie humor poprawil..a ja teraz siedze i mysle...buuu
dziewczyny,mam do was pyt.moja cora juz ma w szkole o dojrzewaniu..miesiaczka i te sprawy..chce z nia o tym zaczac juz rozmawiac...ale nie wiem dokladnie jak jej to wszystko tlumaczyc:confused:..np.o rozmnazaniu czlowieka..czy mowic tak jak jest..o stosunku itd.czy te trudniejsze tematy jeszcze omianac..pomozcie,bo nie wiem ,co robic..:-(
dla mnie to jeszcze male dziecko,ktore ma czas,ale skoro w szkole juz te tematy sa poruszane,to chyba czas zaczac "trudne tematy"..juz sama nie wiem...

reklama
Myślę że nie warto owijać w bawełnę - nie Ty, to kto inny ją poinformuje, a lepiej żeby to usłyszała jednak od Ciebie. Może przejdź się do księgarni i tam na pewno jest wiele książek na ten temat. Ja tez jedną mam, zaraz poszukam to wstawię linka.

edit. to jeszcze nie ta która mam ale wydaje się bardzo ciekawa
Mała książka o miesiączce - Ryms - kwartalnik o książkach dla dzieci i młodzieży

edit2 nie mogę znaleźć, jak będę w domu to wtedy dam znać.

Ostatnia edycja:
Dziunka dzieki,ale z ksiazka bedzie problem,bo my nie mieszkamy w Polsce,chyba ze mozna zakupic online ;-)
troche juz znia o tym rozmawialam,ale nie tak doslownie..wie,ze aby bylo dziecko musi byc mezczyzna i kobieta..ale nie mowilam o tym,ze musi byc stosunek..ogolnie nie mam problemu ,aby o tym z nia rozmawiac..dla mnie nie ma krepacji..tylko czy ona to ogarnie ?? i tu mam problem..jak z nia rozmawiac,aby sie dziecko nie wystraszylo...
jak piknie kiedys ktos powiedzial..,ze male dziecko maly problem,duze dziecko,duzy problem...
wiedzialam,ze kiedys ten dzien nastapi..tylko nie wiedzialam,ze tak szybko ..................

Madlen i ja zaczynam się nad tym zastanawiać jak to wszystko wytłumaczyć :eek:
O miesiączce i dojrzewaniu już wie, jakoś takie rozmowy łatwo nam idą.
Nie wiem jeszcze czy i jak rozmawiać o seksie, żeby to ładnie ubrać w słowa. Tak, żeby nie było grubiańsko i też tak, żeby dziecko zrozumiało.
Też myślę, że jakaś mądra książka by tu pomogła. Sama się na takich wychowałam :tak: Wstydziłam się pytać, a i rodzice chyba wstydzili się mówić, to podsuwali książki, takie encyklopedie wychowania seksualnego adresowane do dzieci w różnym wieku, bodaj od 9 lat, a potem dla nastolatków. W sumie u nich w domu chyba jeszcze są, to może jakaś się nada.
Tylko ja też bym chciała porozmawiać o tym z córcią, bo książka rozmowy nie zastąpi :tak: Jednak może pomóc.

Edysiek to ciezkie tematy teraz przed nami..moja cora o miesiaczce tez juz wie..od dawna,ale jednak miesiaczka to nie to samo,co polaczenie dwoch cial-mezczyzny i kobiety.. boje sie,ze ona tego nie ogarnie..a ja nie pamietam jak to bylo ze mna..ale cos mi swita,ze bylo ciezko....za duzo trudnych i wtedy dla mnie dziwnych spraw,na moj maly rozum..

hej, widze,ze powazny temat na tapecie
dobry pomysl z tak ksiazka,nawet nie dac dziecku samemu do czytania,ale podpierac sie nia jak sie bedzie rozmawialol
moja mniejsza,ale za niedlugo i nas tez bedzie to czekac

Co myślicie o posyłaniu 9-latków na walacyjne kolonie?. Znalazłam w Internecie ciekawe kolonie tematyczne Almatura, niektóre grupy wiekowe zaczynają się już od 7-latków. Tematy obozów są fajne, od piłki nożnej, naukę pływania, przez jazdę konną po rysunek, malarstwo i fotografię.

reklama
Do góry