reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy 2011

Witajcie dziewczynki,
Dzisiaj pierworodny naszego forum zaliczył pierwszy spacer w parku :) fakt, że alki nieodgarnięte i ogólnie same wyboje, ale teraz tak wszędzie. Nie wiem czy jest się czym martwić ale mały być może ma przepuklinę :( rano zauważyłam, że nad klejnotami a pod brzuszkiem ma taką małą wypukłość, przy kolejnym przebieraniu już tego nie było, później znowu było... Dzwoniłam do przychodni dowiedzieć się kiedy w końcu będzie pediatra z wizytą i ponoć jutro ma być i zwykle dzwoni się umówić wcześniej a mój tel. milczy :| jutro też ma być położna... dlaczego oni wychodzą z założenia, że będę czekać na nich cały dzień? Przecież my też mamy jakiś swój rytm dnia, chodzimy na spacery...

apmg - chcę karmić tak do ok roku (jeśli nie będę miała wcześniej dosyć). W sumie zostało mi 4kg do wyniku sprzed ciąży, ale szybko spada więc pewnie ostatecznie będzie mniej niż przed ciążą.

vii - to że nie masz teraz skurczy wcale o niczym nie świadczy. Mogą się pojawić nagle, nasilać i potem już Hanusia będzie z Wami :)

Myszaaa -spacer z dwójką bąbli to nie lada wyzwanie. Póki co nie wyobrażam sobie takiej eskapady. Mi ciężko się zorganizować z jednym i to jeszcze z mężem przy boku :) a niedługo już będę sama musiała wychodzić :/ vii - nie rodź jeszcze - będziesz ze mną chodzić ;P

Madzioszka - jak oczy, to faktycznie trzeba uważać, bo to mega wysiłek jest.
Bóle pachwin miałam od kilku miesięcy przed porodem do samego końca a nawet chwilę po (chociaż wtedy bolało wszystko, więc nie wiem czy to były też pachwiny ;)) Fakt, że można to trochę rozchodzić ale bolało cały czas.
Dziecko ma zupełnie inny tryb snu niż ja w ciąży ;P

paula_zg - witaj :) ;) :)

Taq - 2h??? Ale ona Ci przysypia przy cycku czy cały czas efektywnie łyka?
Fajnie, że Twoja nie ulewa. Ja się cały czas martwię i długo trzymam go prawie w pionie i patrzę na niego jak odkładam do łóżeczka. Kilka razy już się zachłysnął ,zaczął kaszleć a ja panika w oczach :(
Czy Twoje dziecko w ogóle płacze? Mam wrażenie, że ona tylko je i śpi ;)

reklama
Katoryba widzisz lekarze zazwyczaj wychodzą z założenia żę będziemy na nich czekać. W końcu to my jesteśmy dla nich a nie odwrotnie:-p może w końcu sie przywleka i pewnie razem przyjdą że niby przypadkiem. Zapytaj lekarza o ten bąbelek, pewnie to nic strasznego.

Myszaaa zawsze można zrobić pogotowei spacerowe i ktoś będzie Tobie towarzyszył:tak: Pytanie tylko gdzie będzeisz spacerować:-D

vii pewnie dojdzie do tego, że będziesz chciała spakować małą spowrotem do brzucha ciesz sie ile możesz słodkim stanem dwupaku.

Pachwiny rozchodzą się same bo nie umiem siedzieć na tyłku czasem bardziej boli czasem mniej ale chyba można sę przyzwyczaić.
Czy wasi M. też sie z was śmieją? Mój mi cały czas mówi, że jak chodze to sie bujam. Co zrobie że zamaszyście idzie mi to chodzenie?:-D

ja tam sie nie bujam jak chodze ale maz smieje sie teraz ze mnie, ze jestem taka mala kuleczka. fajne to uczucie bo widze, ze mu sie caly czas podobam. wrecz twierdzi, ze teraz wygladam bardziej kobieco:)

hej Dziewczyny :)
ale mam do nadrobienia :)) dzięki za odpowiedzi co do witaminek i tych napięć brzucha :)
witam nowe Mamuśki :)
biorę się za czytanie :)
Myyszaaa czy Ty byłaś na kursie noszenia dziecka w chuście? od kiedy można takiego maluszka już tak nosić? ja ciągle próbuję coś wymyślić jak by tu wyprowadzić choć na chwilkę mojego psiaka jak już się mała urodzi ;)
dobrej nocy

Ostatnia edycja:
hej wstawać śpiochy!! :):):)
ja już po spacerku z psem :) teraz mi się zachciało słodkiego i biorę się za biszkopt z galaretką ;) (naczytałam się tych opowieści o tortach Vii i teraz za mną chodzi smak na cosik takiego)
miłego dzionka Laseczki

hej Dziewczyny :)
ale mam do nadrobienia :)) dzięki za odpowiedzi co do witaminek i tych napięć brzucha :)
witam nowe Mamuśki :)
biorę się za czytanie :)
Myyszaaa czy Ty byłaś na kursie noszenia dziecka w chuście? od kiedy można takiego maluszka już tak nosić? ja ciągle próbuję coś wymyślić jak by tu wyprowadzić choć na chwilkę mojego psiaka jak już się mała urodzi ;)
dobrej nocy
Nie dotarłam :-( mogę się popytać kiedy będzie kolejny pokaz :-)

Witam się z rana dziś z herbatką z cytrynką :-D Mikiemu już widać przeszło :-) Jutro ostatni dzień antybiotyku i do kontroli :-)
Ja się właśnie zastanawiam czy nie zacząć wszystkiego powoli szykować :-D ale na razie jakoś mi się nie włączył instynkt wicia gniazda :-)

Pozdrawiam

Dzień dobry:-)
Ja dziś wyjątkowo do 10 spałam ale szał;) 11 godzin mi sie udało. Gdzie się to włącza? zostawe sobie taki tryb spania;D

Myyszaaa - coś chyba jest w tym szykowaniu bo za mna też zaczynają różne rzeczy chodzić. Bez szaleństw ale myśle co musze kupić. Mój W. natomiast to ma syndrom już dawno rozczula się nad ubrankami i wszytsko by kupował. Dobrze że chociaż jedno z naj trzyma w ryzach. W tym wypadku ja.

Dziweczyny mam pytanie zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego:
Łóżeczko - Tapczan - KLUPŚ Bartek Kompakt Teak

myślicie, że sie opłaca takie rosnące meble kupić? W obecnej sytuacji nie mam za bardzo miejsca żeby rozstawiać osobno a komode i tak musze kupić. Muszę też kupić fotelik do auta myślicie że już powinnam za nim patrzeć?

Witam dziewczyny :)
Pozdrawiam wszystkie mamusie z 2011r. Mój termin porodu 17.03 :)
Właśnie się "obudziłam", że do mojego porodu zostały 2 miesiące! Będzie to moje pierwsze dziecko stąd moje przerażenie. Do tej pory myślała, że z racji tego, iż 3 lata temu miałam laserową korekcję wzroku będę na 100% miała cesarskie cięcie a właśnie jestem po wizytach u 2 różnych okulistów i żaden nie dał mi zaświadczenia o wskazaniach do cc. Przeraźliwie boję się porodu! Jako, że byłam na 100% pewna o cc nie poszłam do szkoły rodzenia :( Teraz bardzo tego żałuję. Nie mam pojęcia o porodzie i o pielęgnacji dziecka. Mąż boi się porodu chyba jeszcze bardziej niż ja , nie chce w nim uczestniczyć. Jestem przerażona, pozostawiona sama sobie :( Najchętniej zrobiłabym cc na życzenie ale niestety nie stać mnie na to. Słyszałam, że to koszt ok 2000zł. Jako, że nie chodziłam do szkoły rodzenia też nie podadzą mi znieczulenia.
Dziewczyny liczę na Wasze wsparcie. Gdzie mogę znaleźć informacje nt. szpitala w Zg. Jakie są tam koszta porodu? Co należy zabrać ze sobą dla mamy i maluszka a co zapewnia szpital.
%

reklama
Witam dziewczyny :)
Pozdrawiam wszystkie mamusie z 2011r. Mój termin porodu 17.03 :)
Właśnie się "obudziłam", że do mojego porodu zostały 2 miesiące! Będzie to moje pierwsze dziecko stąd moje przerażenie. Do tej pory myślała, że z racji tego, iż 3 lata temu miałam laserową korekcję wzroku będę na 100% miała cesarskie cięcie a właśnie jestem po wizytach u 2 różnych okulistów i żaden nie dał mi zaświadczenia o wskazaniach do cc. Przeraźliwie boję się porodu! Jako, że byłam na 100% pewna o cc nie poszłam do szkoły rodzenia :( Teraz bardzo tego żałuję. Nie mam pojęcia o porodzie i o pielęgnacji dziecka. Mąż boi się porodu chyba jeszcze bardziej niż ja , nie chce w nim uczestniczyć. Jestem przerażona, pozostawiona sama sobie :( Najchętniej zrobiłabym cc na życzenie ale niestety nie stać mnie na to. Słyszałam, że to koszt ok 2000zł. Jako, że nie chodziłam do szkoły rodzenia też nie podadzą mi znieczulenia.
Dziewczyny liczę na Wasze wsparcie. Gdzie mogę znaleźć informacje nt. szpitala w Zg. Jakie są tam koszta porodu? Co należy zabrać ze sobą dla mamy i maluszka a co zapewnia szpital.
%

Witaj!
Mogę zapytać u jakiego okulisty byłaś? Ja chodziłam do jednej pani w ZG i kobietka za każdym razem mówiła mi co innego aż zasugerowała że mam jej dac w łapkę to mi wystawi. Pojechałam do domu rodzinnego do starej okulistki i nie było problemu. Sama wada wzroku nie dyskwalifikuje do porodu SN, tylko stan sietkówki a takie badanie powinien Tobie wykonac okulista najpóżniej miesiąc przed porodem.
Zawsze masz 2 wyjścia, upierać się o CC i konsultacje z oddziałem okulistycznym w szpistalu też przed porodem. Niech Ci podpisza oświadczenie, że jeśli pogorszy się stan oczy to biorą to na swoją odpowiedzialność.
Porozmawiaj o tym ze swoim ginekologiem. Co do kosztów porodu to nie wiem czy priywatnie robią u nas w ZG. Wiem, że nieubezpieczone pacjętki mają zapłacić 1850 za Sn i uwaga 1850 za CC. jakaś paranoja;)

Ja też nie chodziłam do szkoły rodzenia i w sumie nie wiem czy powinnam żałować. Chyba mój W bardziej żałuje niż ja. Też będę świarzą mamą. Damy radę;)
Od pierwszego stycznia bodajże weszła ustawa, że nie podają znieczulenia rodzącym chyba, że lakarz o tym zadecyduje nie ma go już na życzenie chodzenie do szkoły rodzenia nie powinno mieć na to wpływu.

W naszym szpitalu sa sale normalne 2-3 osobowe i prywatna (z prysznicem, łózkiem, fotelami dla gości) z tego co się orientuje to prywatna sala kosztuje 100 zl za dzień, chyba że masz CC to płacisz 300 zł za całość. Warunki jak to szpitalne;)
Myślicie laseczki, że warto brać salę prywatną?

mam nadzieję, że trochę pomogłam pozdrawiam i głowa do góry!

Do góry