reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuśki ze Śląska,odezwijcie się!!!

czy darzymy lekarzy zaufaniem????

• Wszystkich głosujących
    285
kaśka76 tylko jej powiedz żeby zrobiła Ci na pewno tą karpatkę bo jak wiadomo wszem i wobec kobietom w ciąży się nie odmawia bo przynosi to pecha ;D zawsze się tym podpieram ;)

sandros Twoja lalunia to bardzo odważna kobietka :) sama leci za facetami,widać że jest za równouprawnieniem ;D

dziś kupiłam w Smyku na 3 stawach takie maciupeńkie skarpeteczki... mam nadzieję że moja niunia w nie wejdzie ale są przesłodkie :) i taki fajny pajacyk z takiego jakby misia... a jak mój mąż zachwyca się tymi skarpeteczkami!! :)

wiecie może od czego może boleć tył głowy na wysokości potylicy ? pierwszy raz mam coś takiego,byle nic na przeziębienie

a za niedługo zaczyna się "mój" serial :) co prawda widziałam 2 pierwsze odcinki tydzien temu ale bardzo mi się spodobało,"gotowe na wszystko" widziała któraś ? :)

reklama
Czy to to na polsacie? z takimi kobitkami?? jesli tak to ja widzialam chyba w zeszlym tygodniu :) jak zmarla im przyjaciolka czy cos takiego hehe:):)

witam dziewczyny
ja już mam dość tego czekania

Kaska76 u dr włoch byliśmy na opolskiej. kosztowało to nas 220,- ale warto było

Karolina, nie bardzo wiem od czego Twoj bol glowy. Mnie zaczela bolec glowa po porodzie i to tak koszmarnie, ze raz nawet wymiotowalam z tego bolu, a nic nie zazywalam bo karmilam. W koncu poszlam do lekarza - wyniki badan ksiazkowe, skierowanie do neurologa - lekarka stwierdzila, ze to od kompa (mam notebooka z cieklokrystalicznym ekranem - glowa od niego nie ma prawa bolec, a przed kompem nie spedzalam duzo czasu, bo pracy bylo mniej) mialam ochote stuknac jej w glowe za diagnoze, ale poprostu wyszlam. Glowa naszczescie juz przestala bolec tak bardzo. Czasem, raz na miesiac, ale teraz moge juz tabletki.

co do żelek i mleka to jestem i byłam uzależniona od jednego i drugiego od zawsze, w ciązy przestały mi smakować słodkie żelki i pochłaniałam wszystko co kwaśne, nawet samą cytrynę. mdłości miałam tylko 3 miesiące i były do zniesienia, zwróciłam tylko dwa razy: na widok jajecznicy.... i nie mogłam jej jeść do końca 7 miesiąca ciąży...
a co do ubranek to osobiście jeszcze nic nie kupiliśmy. mam tonę rzeczy od koleżanek po ich dzieciątkach a brakujące rzeczy dostaliśmy od mojej mamy
nawet łóżeczko i wózek dostaliśmy, i dwa komplety pościeli
w sumie zapłaciliśmy tylko za kosmetyki dla malucha i wanienkę ale brakuje nam fotelika do samochodu - nie mogę się jakoś zdecydować- i nosidełka
uwielbiam moją rodzinkę, szkoda tylko, że są daleko

Karolinna: zrobi, bo i tak jej nie odpuszczę. nie ma wyjścia innego. :D

OlgaP: rozumiem, że dr włoch robiła normalne usg i pod względem kardiologicznym równiez? A jak się czujesz? ;D

dziękuję, dobrze się czuję ale nudzi mi się a nie znam katowic więc wole nie wypuszczać się w tym stanie zbyt daleko bo jeszcze zabłądzę :p

generalnie wyglądał to jak zwykłe usg ale można było je nagrać, dostaliśmy 9 zdjęć i na kartce A4 wydrukowany cały "wynik badania serca, układu krążenia i budowy płodu" oprócz standardowych wymiarów i wagi.
jest opisane ułożenie płodu, wody płodowe, budowa pępowiny i jej przyczep; serce - wielkość, budowa przepływ krwi, szczelność i budowa zastawek, połączenie komorowo - naczyniowe, łuk aorty, spływ żył systemowych, przepływy obwodowe.przepona, położenie żołądka, czy jest wypełniony pęcherz moczowy, sploty naczyniowe, wymiar móżdżku, prawidłowość układu kostnego , budowa kończyn, kręgosłupa..... itd.
to wszystko jest opisane noramlnymi zdaniami a nie sktrótami, których nikt oprócz lekarzy nie rozumie. najbrdziej podoba mi się końcówka:" zarys twarzyczki prawidłowy, górna warga ciągła, podniebienie twarde prawidłowe. wad strukturalnych nie stwierdzam. rozwój - płodu - prawidłowy. płód wydolny krążeniowo."

jest jeszcze dopisane na dole, że optymalny wiek do tego badania to 20 tydzień.
tak mi poprawiło humor to badanie. naprawdę polecam

a jak Ty się czujesz???

lilith tak, to ten serial :) tydzień temu się na nim popłakałam ze śmiechu,w tym tyg też nie najgorszy :) a jak ty się czujesz? jak mdłości i brzuszek ? mam nadzieję że nie pobolewa?

sandros mam nadzieję że to nie od kompa,nie mam takiego fajnego jak Ty i pewnie od tego mojego ma prawo boleć ;) nie jest to na szczęście aż tak bardzo uciążliwe,mam nadzieję że się nie zwiększy ból i do jutra przejdzie.

olgap no to się masz super :) jesteś wyszykowana od stóp do głów ;) i teraz spokojnie czekać na potomstwo ;) kurcze ja nie mam żadnych takich znajomych od których mogłabym dostać ciuszki :( przynajmniej mam przyjemność z kupowania ;) ale te niektóre ciuszki są niebotycznie drogie! :p i super szczególowo masz opis zrobiony przez lekarza :) no i właśnie fajnie jak opisane jest wszystko po ludzku :) optymalny wiek badań to 20 tydz bo maluszek jest na tyle mały że wszystko rewelacyjnie widać :) ja w tych właśnie 20 tyg byłam na zwykłym państwowym usg i nie miałam takiego fajnego opisu,ale teraz nie narzekam :)

kaśka76 tak trzymaj i nie popuszczaj ;D

reklama
Dzieńdoberek Mamusie!!!!!!!!!

OlgaP: dzięki czuję się ok, chociaż od czasu do czasu brzuch moja szanowna pani macica daje o sobie znać. Na szczęście nie jest to żaden ciągły ból. Bardzo mi przypadł do gustu opis, który przedstawiłaś z badania. Cieszę się, że z Twoją dzidzią wszystko ok. Dzwonię dzisiaj na opolską i się zapisujemy na badanko.
Lepiej grzecznie siedź w domku i nie wybieraj siena zbyt dalekie wojaże po Katowicach.

Karolinna: właśnie poszła moja Wieisa do sklepu, bo mi się zachciało parówek cielęcych i marudzę coby krem do karpaty był własnej roboty a nie z proszku.

Miłego dnia

Do góry