reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamuśki ze Śląska,odezwijcie się!!!

czy darzymy lekarzy zaufaniem????

• Wszystkich głosujących
    285
aga77 jeżeli się nie mylę to musisz skopiować ten adres z url na początku i końcu,u mnie tak jest.A sól fizjologiczną to nawet teraz stosuję bo mam lekko już zakatarzony nosek :)

reklama
no dopiero teraz sie wszystkie naraz pojawily :D::D ale numer . Dzieki Karollcia :* za pomoc za stara juz jestem na takie nowinki :] . Wiedzialam o co chodzi tylkp praktyka ... A sol jest potrzebna , oczka tez mozna nia przemywac ;)

Czesc dziewczyny!!!
Mala mi tak daje w kosc że szok...ale o 12 przychodzi babcia bo ja spadam do fryzjera bede blondi az sie boje...

aga77 - no wiesz mnie nie zwolnili ale jak wroce to napewno to uczynia najpierw studiowalam to sie czepiali o wolne i w ogole a potem dzidzius l-4 macierzynski no i teraz 2 lata wychowawczego Bogu dzieki że go dostalam.. zawsze jakis grosz 443zlote...
Ja mialam super posadke biurko komp i te sprawy ale coz teraz najwazniejsza jest moja niunia..

Ja rodzilam na slawnej 2 w Siemianowicach Śl. (oparzeniówka) wszystko bylo spoko potzrebne byly tylko swoje pampersy i chusteczki...

Dziewczyny ja natomiast uważam zeby kupic cala wyprawke od A do Z potem jak sie wroci do domu nie trzeba sie o nic martwic no i sama przyjemnosc jest w szykowaniu tej wyprawki...

Co do kremow na odparzenia polecam tylko i wylącznie Sudocrem jest drogi ale na drugi vdzien nie ma juz sladu male opakowanie ok. 13 złoty duze 40 zloty achja i w paczce ze szpitala go tez dostaniecie...
Czasem używam NIVea na odparzenia tez jest dobry..

Tormentiol jest lepszy dla starszych bo nasze maluchy sa na niego za delikatne a pozatym nie dziala znowu tak szybko...

Dziewczyny apropo husteczek Jonsona - odradzam!!! bedac w szpitalu
na 10 dzieci 8 mialo uczulenie...
Najlepsze sa te tanie typu bambino ok 5 zloty

A w domu rewelacyjna jest woda i pieluszka tysiac razy lepsza od husteczek...

Ale sie rozpisalam - buziunie dla Was...

www.martynka1.smyki.pl

dscn1905.jpg

no tak miza zaraz namieszamy dziewczynom w glowac:D
Chcialam cos sprostowac . Wymienilam te produkty , ktore sa tanie i dobre , drogie czy ze znanej firmy nie oznaczaja ze sa najlepsze. Tak jak miza mowila kosmetyki z JONSONA bardzo czesto uczulaja . Gdy moj maluszek sie odparzyl siegnelam od razu po te najdrozsze , zaden nie podzialal , nawet Sudocrem , okazalo sie ze Tormentiol sobie z tym poradzil. Ale to co naszym dzieciom pomoglo moze nie pomoc waszym , to indywidualna sprawa , tak jak z lekami na kogos moze podzialac Apap , a drugi stwierdzi ze po nim bolala go glowa jescze bardziej . To wy bedziecie wybierac i obserwowac reakcje malucha.

Cześć Dziewczyny!!! Jak dobrze, że Was mam tutaj. Dużo cennych rzeczy dowiaduję się od Was.Jak widać moja gin. jakoś nie podała mi dokładnie co trzeba zabrac do szpitala.
A! Karolinnko haha, co do Twojej wczorajszej wypowiedzi, to posiłki na Raciborskiej faktycznie są nienajlepsze, ale to chyba standard we wszystkich szpitalach z NFZu, prawda? Dokarmiać się trzeba koniecznie. MNie jak mąż przyniósł do szpitala jedzenie to go moja gin. zaraz cofnęła, bo niestety nie można mi było jeść tych wszystkich pyszności. Jakoś nie mogę sobie poradzić (nawet do dziś) z moją dietą cukrzycową. Tym bardziej, że KOCHAM słodkości. Teraz już nie bardzo mogę je jeść. Przechlapane!!!
A! Jeszcze jedno. Co do swędzenia, pieczenia i upławów. Ja również często miałam takie dolegliwości. Okzało się, że jest to skutkiem niewłaściwej diety. Za dużo cukru w organiźmie powoduje szybsze i aktywniejsze rozmnażanie się wszelakich bakterii, a co za tym idzie i zakażeń - a o te u nas łatwo (wszystko bardziej rozpulchnione). Jeśli macie z tym problemy spróbujcie zbadać sobie poziom glukozy we krwi, albo po prostu spróbujcie ograniczyć ilość spożywanych słodyczy. Sama teraz widzę po sobie. Jest juz lepiej przy właściwej diecie. A jak czasem, bo nieraz to już nie mogę wytrzymać (tylko ciiii..... robię to tak żeby nikt nie widział) zjem jakąś pyszną Princessę (mmmmmmmmmmm.... :)) to już odbija się to na dyskomforcie w pochwie. Jak przetrawi, to wszystko mija.
Całuski!!!
Słyszałam o jakiejś hurtownii odzieży niemowlęcej i dziecięcej na Brzęczkowicach. Czy któraś z Was coś o tym wie??? Podobno ceny bardzo konkurencyjne!!!
Pozdrawiam.

Cześć Dziewczyny!!
Dzisiaj byłam na uczelni i spotkałam dziewczynę w ciąży z mojego roku, okazało się że mamy rodzić w podobnym terminie :), niesamowite
Beatko wiem co czujesz z tą dietą, mam to samo jak chcesz mogę Ci wysłać co można a czego nie wlono jeść.
Aga i Miza koniecznie piszcie co uważacie za przydatne bo to bardzo pomaga w wyborze produktów do stosowania.

no i sie poplakalam...ogladalyscie tvn...straszne :(:( co to sie dzieje...no i najgorsze jest to ze tak bedzie chyba juz zawsze...:( :mad:

reklama
To dla Beatki!!

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:

Zastosowanie i cel diety:
W cukrzycy przy upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest obniżenie glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.

Charakterystyka diety:
Dieta polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy, sacharozy (a zatem słodyczy !!!), a zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych (skrobi i błonnika pokarmowego)

Napoje:
 Zalecane: woda min., herbata bez cukru, kawa zbożowa, „Diabetosan”, soki z warzyw ubogowęglowodanowych,, napoje z warzyw bez cukru, napoje z kwaśnego mleka
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: mleko 2% tłuszczu, słaba kawa prawdziwa z mlekiem bez cukru, koktajl mleczno-owocowy bez cukru, napoje z owoców, soki owocowe bez cukru, napoje i soki z warzyw rozcieńczone
 Przeciwwskazane: wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola

Pieczywo:
 Zalecane: chleb razowy, graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: chleb pszenny, pszenno-żytni, bułeczki, pumpernikiel
 Przeciwwskazane: wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, bułki maślane, biszkopt z cukrem itp.

Dodatki do pieczywa:
 Zalecane: chude wędliny, ryby morskie chude i średnitłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane bez żółtek, ser twarogowy, chudy serek homogenizowany
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: jaja na miękko, lub jajecznica (2-3 razy w tyg.), masło, margaryna, pasztet z drobiu, cielęciny, parówki drobiowe i cielęce, dżemy bezcukrowe, śledzie
 Przeciwwskazane: pasztetowa, miód, dżemy, marmolady, konfitury, sery topione

Zupy:
 Zalecane: pomidorowa, grzybowa, czerwony barszcz, koperkowa, kalafiorowa, żurek, kapuśniak, krupnik
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: zupy podprawiane zawiesinami
 Przeciwwskazane: tłuste, zagęszczane zasmażką, z dużą ilością śmietany

Dodatki do zup:
 Zalecane: Ryż pełnoziarnisty, grzanki, kasze, makaron nitki, lane ciasto na białku
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: lane ciasto, makaron, ryż biały, ziemniaki, fasola
 Przeciwwskazane: duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, grochu, fasoli, groszek ptysiowy

Mięso, drób, ryby:
 Zalecane: mięso chude potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: mięsa krwiste: wołowina, konina, polędwica wieprzowa
 Przeciwwskazane: tłuste gatunki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, lin

Warzywa:
 Zalecane: rzodkiewka, sałata, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szpinak, grzyby, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, papryka
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: buraki, brukselka, dynia, fasola, groszek, kapusta biała, czerwona, włoska, marchew, włoszczyzna, seler, bób
 Przeciwwskazane: surówki i warzywa z dużą ilością majonezu, śmietany, żółtek, cukru

Owoce:
 Zalecane: grejpfruty
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: reszta
 Przeciwwskazane: owoce w syropach, kompoty z cukrem, daktyle, rodzynki

Desery:
 Zalecane: kompoty, kisiele, galaretki słodzone aspartamem

Lilith co strasznego widziałaś w tvn??

Do góry