reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamuśki ze Śląska,odezwijcie się!!!

czy darzymy lekarzy zaufaniem????

• Wszystkich głosujących
    285
chochlik szkoda że z gliwic :p ;) a mam do Ciebie pytanko ::) dziś pediatra kazała mi ograniczyć mleko i jego przetwory ::) to co ja mogę w takim razie jeść ? bo wiem że np masło też ma białko a i ostatnio sie zorientowałam że nawet kawa inka ma tego dość sporo :p co mogę jeść w takim razie ??? mała ma małą wysypkę :p

mmm super że reflektujesz kino :) ja się zastanawiam kto mnie zabierze ::) chyba namówię brata bo ma nienormowany czas pracy :) cwiczenia odłożone bo mała ostatnimi czasu daje czadu a wieczorem szybko idę spać,czasem koło 21 :o jak stara babcia :p

kaszu27 ale się masz fajnie ,ostatnia szczepionka ::)

lilitkhu dziękujemy :-* teraz ja Cię pocieszę ! na pewno nie będzie dziewczynka za duża! i dasz radę !

mała się obudziła,lecę ...

reklama
A my bylismy wczoraj na usg i oto wczorajsze wymiary:
BPD = 82.9 mm 33 Tygodni 2 dni,
FL = 59.6 mm 31 Tygodni 1 dni,
AC = 280 mm 32 Tygodni 0 dni, waga to 1850 g

karola zobacz tak te wymiar odpowadaja na tygodnie:) czyli nie dosc ze pomieszane to mala jest duza jak na 31 tc:(:(

Ale mam nadzieje ze bedzie dobrze:) i jak jednak by miala byc za duza to bedzie cc :)

Aha tata nam wczoraj mowil ze mowili w tv o kobiecie ktora urodzila dziecko 8 kg:(:(:(:

Chochlik: wielkie dzięki za doradztwo. ja w szpitalu podawałam odciągnięty pokarm strzykawką i wkłądałam palec małemu do buzi. zauważyłam, że dziś mi przyszlo trochę pokarmu. w sumie jak sobie liczyłam dziś w nocy efektywnego ssania jest jakieś pół godziny. a w sumie z przewijaniem i lekkim wybudzaniem schodzi koło godziny. Piotrek ma tendencje do usypiania po jakichś 5 minutach jedzenia, potem je jak go posmyram, a jak chcę odstawić to robi wielkie oczęta i chce dalej jeść. już z tego nic nie łapię.na razie nie dokarmiam, bo zauważyłam, że się sam powoli zaczyna wybudzać po ok. 1,5-2 godz. snu. laktator powinnam dziś mieć - na szczęście udało mi się kupić uzywany za przystępną cenę. (niekiedy głupi ma szczęście). spróbuje tego sposobu z wenflonem - ciekawa jestem bardzo reakcji.
może u mnie w szpitalu był za duży nacisk, niekiedy miałam serdecznie dość. w sumie przewyłam dwa dni.
lekarka kazała mi dokarmiać małego po każdym ssaniu jakimiś 20-30ml odcięgniętego pokarmu. zaczniemy od dzisiejszej nocki.
według lekarki problemy z ssaniem są wynikeim tego, że jednak brakuje mu tych dwóch tygodni.

Hej hej !!!!!

Kaszu WITAJ !! w koncu grono z pobliska sie powieksza !! - my z Pszowa  8)
Tylko zaglądaj i pisz tu często !!!!!

SAMYCH BEZTROSKICH I SŁONECZNYCH DNI DLA LENKI

Lilitku bedzie dobrze ! to wszystko moze sie sie jeszcze pozmieniac, tym bardziej ze usg na 100% dokładnie nie określi ! U mnie z usg wychodziło 2tyg starsza i wielkościowo była wieksza niz na swój wiek, a przy ur miała 3500 dość sporo ale nie jakis kloc i szło urodzić !!

Ja o tym kinie tez słyszałam ! teraz nie wybieram sie w tamte strony ale następnym razem pojade do taty i podrzuci mnie do Zabrza bo chciałabym sie z Wami spotkać !! o ile jeszcze bedziemy organizowac jakies spotkanko w Zabrzu  :)

Kasiu początki zawsze są pod górke !! alesuper ze masz juz maluszka w domu i teraz zobaczysz wszystko bedzie szło ku lepszemu !!!! Ucałuj dzidziorka !!!!!

lilith faktycznie duża panienka,ale to nie znaczy że będzie duża :) i usg ma granicę błędu 2 tyg.

kaśka76
kaśka76 pisze:
według lekarki problemy z ssaniem są wynikeim tego, że jednak brakuje mu tych dwóch tygodni.
coś w tym jest bo obok mnie na sali leżała kobitka która miała planowaną 2 tyg wcześniej cesarkę i też mieli bardzo duże problemy z karmieniem,mówiły jej pielęgniarki że za szybko doktor zrobił tą cesarkę ::) pamiętam jak sama chciałam urodzić tak ze dwa tyg przed terminem żeby mieć małą wcześniej,byłam strasznie niemądra :p urodziłam 4 dni po terminie i mała ssie jak się patrzy :)

justynka dziękujemy :D :-* :-*

Kaśka...uwierzcie w siebie i tyle.Nie ma slabego pokarmu...a ty napewno dasz radę wykarmić swoje dziecko bez wspomagaczy:-)) Mój synuś urodził sie miesiąc przed terminem i miał 2500 wagi.Wtedy nie było mądrych na karmienie piersią,musielismy sami do wszystkiego dochodzic.A może to i lepiej,bo czasem nadmiar wiedzy przeszkadza ;-)) w każdym razie swoje dzieci karmiłam przez 8 miesiecy z tym,że za każdym razem po 3-4 miesiącach musialam wracać do pracy....no to była niejaka przeszkoda,przy Małgosi ....miala wlasnie 8 miesiąc zaczynać a ja musialam chodzić na nocki ,no i w ogóle na 12 godzinne dyżury.Tak sie skończyło nasze karmienie. Trzymam za was kciuki.
mmm Elmex raz w tygodniu...tak ma być.Plus zdrowa dietka :-)
Karolinka białko zwierzęce albo roślinne.Jeśli pediatryczka sądzi że mleko i nabial mogą być przyczyną wysypki to nie zaleca się też wołowiny i cieleciny. W sumie to ja mysle,że to się robi metodą prob i błedow.Jesli faktycznie po odstawienu zniknie wysypka to za jakiś czas...np 2 tyg. znowu sie wraca do mleka i jesli wysypka wroci to wiadomo,że tu jest problem.Białko roślinne,w pieczywie ziarnistym,razowym,strączkowe(trochę fasoli i innych strączkowych jest zalecane,tylko nie koniecznie zaraz 2 talerze grochowki na czosnku ). Ryby mimo,że tak zalecane też mogą byc przyczyną alergii.Spróbuj spokojnie od eliminacji mleka i bialego sera.Wiekszość dzieci przejściowo na coś reaguje a z czasem sie uodparniaja.Moja dermatolożka,kiedy u Maćka pediatra stwierdziła skazę białkową przy karmieniu piersią ....wysmiala mnie.Powiedziala,że dzięki pediatrom ona ma co robic.Ile w tym prawdy trudno stwierdzić....ale coś w tym jest.mowila,że plamy na skorze mogą być skutkiem braku witaminy A ale zabronila ją podawać dodatkowo,że dziecko z tego wyrosnie i....wyrosło.Nigdy nie miał na nic alergii.mleka wypija cale litry,jogurty,serki.Ma tylko wrażliwą skórę na dotyk,chirurg nazwał to dermografią.

Czesc dziewczyny!
Właśnie wróciłam z USG i jestem strasznie wkurzona. Badanie robił mi Radwański i nic z niego nie wiem, płci nie chciał mi powiedzieć więc w dalszym ciągu nie wiem czy będziemy mieć córeczke czy nie, w dodatku te skróty jakieś dziwne, jedynie udało mi się rozszyfrować obwód głowki. Płakać mi sie chce :( bo wiem niewiele więcej niż wiedziałam przed badaniem, w dodatku wymiary wskazują dopiero na 34 tydzień :( wagi w ogóle mi nie podał, chyba pójde jeszcze raz prywatnie to czegoś sie dowiem. A oto opis, może któraś z was mi go rozszyfruje:
BIP - 85 mm - 32 tydz i 1 dzień
HC - 315 mm - 34 tydz i 6 dni (to wiem - obwód główki)
AC - 311 mm - 34 tydz i 2 dni
FML - 66 mm - 34 tydz i 4 dni
FHR - 137/min (to wiem ze tętno)

Nie wiem czy te wyniki są dobre :( wskazują na dużą główke i małą reszte, martwi mnie to czy to dobrze. Czy tętno jest prawidłowe, czy nie za niskie. Jestem zła, myslałam ze to przynajmniej 35 tydzień :( Jutro ide do giny to może mnie uspokoi ale chyba i tak nie bede umiała dziś zasnąć.

reklama
Do góry