reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuśki ze Śląska,odezwijcie się!!!

czy darzymy lekarzy zaufaniem????

• Wszystkich głosujących
    285
chochlik szkoda że z gliwic :p ;) a mam do Ciebie pytanko ::) dziś pediatra kazała mi ograniczyć mleko i jego przetwory ::) to co ja mogę w takim razie jeść ? bo wiem że np masło też ma białko a i ostatnio sie zorientowałam że nawet kawa inka ma tego dość sporo :p co mogę jeść w takim razie ??? mała ma małą wysypkę :p

mmm super że reflektujesz kino :) ja się zastanawiam kto mnie zabierze ::) chyba namówię brata bo ma nienormowany czas pracy :) cwiczenia odłożone bo mała ostatnimi czasu daje czadu a wieczorem szybko idę spać,czasem koło 21 :o jak stara babcia :p

kaszu27 ale się masz fajnie ,ostatnia szczepionka ::)

lilitkhu dziękujemy :-* teraz ja Cię pocieszę ! na pewno nie będzie dziewczynka za duża! i dasz radę !

mała się obudziła,lecę ...

reklama
A my bylismy wczoraj na usg i oto wczorajsze wymiary:
BPD = 82.9 mm 33 Tygodni 2 dni,
FL = 59.6 mm 31 Tygodni 1 dni,
AC = 280 mm 32 Tygodni 0 dni, waga to 1850 g

karola zobacz tak te wymiar odpowadaja na tygodnie:) czyli nie dosc ze pomieszane to mala jest duza jak na 31 tc:(:(

Ale mam nadzieje ze bedzie dobrze:) i jak jednak by miala byc za duza to bedzie cc :)

Aha tata nam wczoraj mowil ze mowili w tv o kobiecie ktora urodzila dziecko 8 kg:(:(:(:

Chochlik: wielkie dzięki za doradztwo. ja w szpitalu podawałam odciągnięty pokarm strzykawką i wkłądałam palec małemu do buzi. zauważyłam, że dziś mi przyszlo trochę pokarmu. w sumie jak sobie liczyłam dziś w nocy efektywnego ssania jest jakieś pół godziny. a w sumie z przewijaniem i lekkim wybudzaniem schodzi koło godziny. Piotrek ma tendencje do usypiania po jakichś 5 minutach jedzenia, potem je jak go posmyram, a jak chcę odstawić to robi wielkie oczęta i chce dalej jeść. już z tego nic nie łapię.na razie nie dokarmiam, bo zauważyłam, że się sam powoli zaczyna wybudzać po ok. 1,5-2 godz. snu. laktator powinnam dziś mieć - na szczęście udało mi się kupić uzywany za przystępną cenę. (niekiedy głupi ma szczęście). spróbuje tego sposobu z wenflonem - ciekawa jestem bardzo reakcji.
może u mnie w szpitalu był za duży nacisk, niekiedy miałam serdecznie dość. w sumie przewyłam dwa dni.
lekarka kazała mi dokarmiać małego po każdym ssaniu jakimiś 20-30ml odcięgniętego pokarmu. zaczniemy od dzisiejszej nocki.
według lekarki problemy z ssaniem są wynikeim tego, że jednak brakuje mu tych dwóch tygodni.

Hej hej !!!!!

Kaszu WITAJ !! w koncu grono z pobliska sie powieksza !! - my z Pszowa  8)
Tylko zaglądaj i pisz tu często !!!!!

SAMYCH BEZTROSKICH I SŁONECZNYCH DNI DLA LENKI

Lilitku bedzie dobrze ! to wszystko moze sie sie jeszcze pozmieniac, tym bardziej ze usg na 100% dokładnie nie określi ! U mnie z usg wychodziło 2tyg starsza i wielkościowo była wieksza niz na swój wiek, a przy ur miała 3500 dość sporo ale nie jakis kloc i szło urodzić !!

Ja o tym kinie tez słyszałam ! teraz nie wybieram sie w tamte strony ale następnym razem pojade do taty i podrzuci mnie do Zabrza bo chciałabym sie z Wami spotkać !! o ile jeszcze bedziemy organizowac jakies spotkanko w Zabrzu  :)

Kasiu początki zawsze są pod górke !! alesuper ze masz juz maluszka w domu i teraz zobaczysz wszystko bedzie szło ku lepszemu !!!! Ucałuj dzidziorka !!!!!

lilith faktycznie duża panienka,ale to nie znaczy że będzie duża :) i usg ma granicę błędu 2 tyg.

kaśka76
kaśka76 pisze:
według lekarki problemy z ssaniem są wynikeim tego, że jednak brakuje mu tych dwóch tygodni.
coś w tym jest bo obok mnie na sali leżała kobitka która miała planowaną 2 tyg wcześniej cesarkę i też mieli bardzo duże problemy z karmieniem,mówiły jej pielęgniarki że za szybko doktor zrobił tą cesarkę ::) pamiętam jak sama chciałam urodzić tak ze dwa tyg przed terminem żeby mieć małą wcześniej,byłam strasznie niemądra :p urodziłam 4 dni po terminie i mała ssie jak się patrzy :)

justynka dziękujemy :D :-* :-*

Kaśka...uwierzcie w siebie i tyle.Nie ma slabego pokarmu...a ty napewno dasz radę wykarmić swoje dziecko bez wspomagaczy:-)) Mój synuś urodził sie miesiąc przed terminem i miał 2500 wagi.Wtedy nie było mądrych na karmienie piersią,musielismy sami do wszystkiego dochodzic.A może to i lepiej,bo czasem nadmiar wiedzy przeszkadza ;-)) w każdym razie swoje dzieci karmiłam przez 8 miesiecy z tym,że za każdym razem po 3-4 miesiącach musialam wracać do pracy....no to była niejaka przeszkoda,przy Małgosi ....miala wlasnie 8 miesiąc zaczynać a ja musialam chodzić na nocki ,no i w ogóle na 12 godzinne dyżury.Tak sie skończyło nasze karmienie. Trzymam za was kciuki.
mmm Elmex raz w tygodniu...tak ma być.Plus zdrowa dietka :-)
Karolinka białko zwierzęce albo roślinne.Jeśli pediatryczka sądzi że mleko i nabial mogą być przyczyną wysypki to nie zaleca się też wołowiny i cieleciny. W sumie to ja mysle,że to się robi metodą prob i błedow.Jesli faktycznie po odstawienu zniknie wysypka to za jakiś czas...np 2 tyg. znowu sie wraca do mleka i jesli wysypka wroci to wiadomo,że tu jest problem.Białko roślinne,w pieczywie ziarnistym,razowym,strączkowe(trochę fasoli i innych strączkowych jest zalecane,tylko nie koniecznie zaraz 2 talerze grochowki na czosnku ). Ryby mimo,że tak zalecane też mogą byc przyczyną alergii.Spróbuj spokojnie od eliminacji mleka i bialego sera.Wiekszość dzieci przejściowo na coś reaguje a z czasem sie uodparniaja.Moja dermatolożka,kiedy u Maćka pediatra stwierdziła skazę białkową przy karmieniu piersią ....wysmiala mnie.Powiedziala,że dzięki pediatrom ona ma co robic.Ile w tym prawdy trudno stwierdzić....ale coś w tym jest.mowila,że plamy na skorze mogą być skutkiem braku witaminy A ale zabronila ją podawać dodatkowo,że dziecko z tego wyrosnie i....wyrosło.Nigdy nie miał na nic alergii.mleka wypija cale litry,jogurty,serki.Ma tylko wrażliwą skórę na dotyk,chirurg nazwał to dermografią.

Czesc dziewczyny!
Właśnie wróciłam z USG i jestem strasznie wkurzona. Badanie robił mi Radwański i nic z niego nie wiem, płci nie chciał mi powiedzieć więc w dalszym ciągu nie wiem czy będziemy mieć córeczke czy nie, w dodatku te skróty jakieś dziwne, jedynie udało mi się rozszyfrować obwód głowki. Płakać mi sie chce :( bo wiem niewiele więcej niż wiedziałam przed badaniem, w dodatku wymiary wskazują dopiero na 34 tydzień :( wagi w ogóle mi nie podał, chyba pójde jeszcze raz prywatnie to czegoś sie dowiem. A oto opis, może któraś z was mi go rozszyfruje:
BIP - 85 mm - 32 tydz i 1 dzień
HC - 315 mm - 34 tydz i 6 dni (to wiem - obwód główki)
AC - 311 mm - 34 tydz i 2 dni
FML - 66 mm - 34 tydz i 4 dni
FHR - 137/min (to wiem ze tętno)

Nie wiem czy te wyniki są dobre :( wskazują na dużą główke i małą reszte, martwi mnie to czy to dobrze. Czy tętno jest prawidłowe, czy nie za niskie. Jestem zła, myslałam ze to przynajmniej 35 tydzień :( Jutro ide do giny to może mnie uspokoi ale chyba i tak nie bede umiała dziś zasnąć.

reklama
Do góry